Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Υπόθεση Τουμπανάρια - Αλαφόκαστρο: Αίσθηση κι απορίες από την αξίωση για "δίκαιη δίκη"



Ερωτηματικά κι εύλογες απορίες προκαλεί η δραστηριοποίηση των "Πολιτών στο Προσκήνιο" σχετικά με την επικείμενη δίκη της γνωστής υπόθεσης στο Αλαφόκαστρο που έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 20 Νοεμβρίου.
Η υπόθεση για το ποινικό σκέλος της, που εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λαμίας, ενέχει και πολιτικό ενδιαφέρον, μιας και μεταξύ των 4 κατηγορουμένων είναι κι οι πρώην αιρετοί του Δήμου Δελφών, Παν. Καλτσής και Νικ. Φουσέκης.
Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησαν ακτιβιστικού τύπου εκδήλωση στο Μουσείο των Δελφών. Σήκωσαν πανό με αναφορά στην επικείμενη δίκη (φώτο), τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα ο Δημοτικός Σύμβουλος Παν. Μέγκος, ενώ μοίρασαν κι ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες του Μουσείου, εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης και τονίζοντας εκ νέου ότι αξιώνουν "δίκαιη δίκη" στις 20 του Νοέμβρη.
Αυτή η τελευταία αναφορά ήταν που κυριάρχησε στις εντυπώσεις των πολιτών του Δήμου και στο σχετικό Δελτίο Τύπου της παράταξης που δημοσιεύτηκε στον Τύπο της περιοχής πρόσφατα και προξένησε ποικίλες αντιδράσεις και διιστάμενα μεταξύ τους σχόλια. Παράλληλα, φίλοι του μέχρι πρόσφατα Δημάρχου Δελφών, Νικ. Φουσέκη, κι όχι μόνο, δεν έκρυψαν τις σοβαρές ενστάσεις τους, αλλά και τον εν γένει προβληματισμό τους για το τι εννοούσαν οι αναφορές σε "δίκαιη δίκη", ενώ, τέλος, δεν έλειψαν κι αυτοί που κάνουν λόγο για άκομψες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης και για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και απόπειρα έως και έμμεσης παρέμβασης στη δίκη.
Μπροστά σε αυτές τις ενστάσεις και τις απορίες απευθυνθήκαμε για αναλυτικότερη ενημέρωση στον Σύμβουλο της Παράταξης κι επικεφαλής της στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα ως εξής:
- κ. Μέγκο, κατ αρχάς θα θέλαμε να μας πείτε σε τι αποσκοπούσε και τι χρησιμότητα είχε αυτή η ενέργεια που πραγματοποιήσατε πρόσφατα στους Δελφούς.
Η συγκεκριμένη ενέργεια – εκδήλωση των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, είχε ως στόχο την δημοσιοποίηση και την υπενθύμιση του γεγονότος, ότι πρώην δήμαρχοι του Δήμου Δελφών, Καποδιστριακού & Καλλικρατικού, ενήργησαν με συγκεκριμένο παράνομο τρόπο, για τον οποίο και διώκονται ποινικά. Και συγκεκριμένα, συνέταξαν τοπογραφικά σχέδια τα οποία παραποιούσαν αληθή στοιχεία και όρια, που αποτέλεσμα είχαν να ανεγερθεί αυθαίρετη οικοδομή 5.500μ2 εντός της Β Ζώνης του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών. Η ενέργειά τους αυτή προσβάλει την ίδια την Αυτοδιοίκηση, τον Πολιτισμό μας, τους Δελφούς. Χρήσιμο είναι για τους πολίτες να γνωρίζουν πως όλοι στην Αυτοδιοίκηση δεν είμαστε ίδιοι. Δεν συμφωνούμε, δεν συνεργούμε και δεν συγκαλύπτουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Όλα στο φως.
- Τι εννοείτε κάνοντας αναφορά σε δίκαιη δίκη; Μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς, όπως συμπέραναν αρκετοί , ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη...
Εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη έχουμε, δεν είναι όμως και τυφλή η εμπιστοσύνη μας. Μία δίκαιη δίκη στηρίζεται στην λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών. Στο δυσχερές έργο του, ο δικαστής έχει συνήθως να αντιμετωπίσει την πίεση κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών τάξεων, αλλά και παραγόντων της πολιτικής εξουσίας, προκειμένου να ικανοποιήσει ποικίλα και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Οδηγό του στις κρίσεις και αποφάσεις του δεν μπορεί να έχει παρά το νόμο, τις αξίες που συνθέτουν τη συνταγματική τάξη και τη συνείδησή του ως ελεύθερου ανθρώπου. Αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να του παράσχουν τη νομιμοποίηση που προσιδιάζει στον υπερασπιστή της δημοκρατικής αρχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης .
- Θα θέλατε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Θεωρεί η παράταξή σας ότι υπάρχουν "εχθροί" μιας δίκαιης δίκης;
Εχθροί μιας δίκαιης δίκης μεταξύ άλλων μπορεί να είναι και η υπόθαλψη φιλοδοξιών ή η ροπή σε πολλούς δικαστές να στέκουν αλληλέγγυοι με τις επιλογές των οργάνων, των άλλων δύο λειτουργιών της κρατικής εξουσίας.
Το αίτημά μας για δίκαιη δίκη δεν είχε άλλο νόημα παρά της υπόμνησης στους συμπολίτες μας, αφενός των εχθρών μιας δίκαιης δίκης και αφετέρου του ρόλου του δικαστή.
Εξάλλου, η επικείμενη δίκη των δύο δημάρχων, αφορά και θέματα περιβαλλοντικά και έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης να υποστηρίξει τις κατηγορίες και να απαιτήσει αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ακόμα και παριστάμενος στην δίκη. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο του ο καθένας μας και η παράταξή μας επέλεξε τον συγκεκριμένο τρόπο.
- Μέρος της Κοινής Γνώμης, ωστόσο, προσέλαβε, κ. Μέγκο, αυτή την αποστροφή ως απόπειρα χειραγώγησης των δικαστών και άσκησης πίεσης προς αυτούς...
Κοιτάξτε, το Ρωμαϊκό Δίκαιο, 2000 χρόνια πριν, τελειώνει με την αποστροφή πως, « Η αλήθεια είναι με το μέρος του δυνατού». Δυνατός ορίζεται αυτός ο οποίος έχει εξουσία στα χέρια του, ή έχει οικονομική δύναμη. Επηρεάζουν οι δυνατοί την Δικαιοσύνη; Προφανώς ναι. Να αναφέρουμε ως παράδειγμα, ότι για τις καταλήψεις που σήμερα γίνονται στα σχολεία, η Δικαιοσύνη κινήθηκε γρήγορα και με ιδιαίτερη σπουδή προκειμένου να εφαρμόσει το Νόμο. Ενάντια σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με τις παραινέσεις του Υπουργού Παιδείας. Πως έχει ενεργήσει για την υπόθεση στα Τουμπανάρια;
Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε που το Υπουργείο Πολιτισμού βεβαίωσε ότι οι οικοδομικές κατασκευές στα «Τουμπανάρια» έχουν ανεγερθεί εντός Αρχαιολογικού χώρου. Γιατί δεν ενήργησε με την ίδια ταχύτητα η δικαιοσύνη; Άρα, δεν είμαστε εμείς εκείνοι που μπορούμε να χειραγωγήσουμε την Δικαιοσύνη. Τέλος, για να χειραγωγηθεί κάποιος πρέπει να το θέλει ο ίδιος, ή να είναι πρόσφορος, γιατί κάπου είναι μπόσικος. Ο νοών νοείτω.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο κ. Μέγκο. Είστε η μόνη παράταξη που μας ενημερώνει για να ξέρουμε την ποιότητα των εκπροσώπων μας στο Δήμο.
Ακόμη και ο τελευταίος πολίτης του Δήμου Δελφών έχει καταλάβει τον πραγματικό ρόλο των εκπροσώπων μας. Πως εμείς οι απλοί πολίτες να καταλάβουμε τι γίνεται όταν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Φουσέκη, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αποστόλης Καραχάλιος, τον κάλυπτε. Τα νύχια του να μυρίσει ο κόσμος.
Στον Ταγκαλή και Παναγιωτόπουλο δεν αναφέρομαι γιατί αυτοί ήταν και είναι δεκανίκια του Φουσέκη.
Έκαναν ότι δεν καταλαβαίνουν επί Φουσέκη και τον κάλυπταν. Σήμερα τον καλύπτουν με την σιωπή τους. Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών δεν τους αφορά. Τους ενδιαφέρει μόνον το πώς θα βοηθήσουν τον Φουσέκη να την γλυτώσει.
Καλά η ευαισθησία των Φουσέκη, Παναγιωτόπουλου, Ταγκαλή, Καραχάλιου, Γιώτας Γαζή, Αφροδίτης Παπαθανάση, για τα ιερά και όσια του τόπου μας, την γνωρίσαμε.
Από ότι μυριζόμαστε στην ίδια παρέα θέλει να ενταχθεί και ο νεόφερτος στρατηγός αντιπεριφερειάρχης κ. Ράμμος. Προτιμά και αυτός την συγκάλυψη με την σιωπή του.
Πως γίνεται όλοι οι απλοί πολίτες να γνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα της περιοχής που μας δημιούργησαν οι ίδιοι οι Δήμαρχοί μας και οι νέοι καρεκλοκένταυροι να σφυρίζουν αδιάφορα για τους Δελφούς, όταν όλος ο κόσμος μιλάει γι αυτούς;
Μπράβο για άλλη μια φορά σε σας κύριε Μέγκο και στους Πολίτες στο Προσκήνιο. Δυστυχώς δεν σας ψήφισα στις εκλογές και επιβεβαιώνω και εγώ το ρητό του Πάγκαλου παραλλαγμένο: Μαζί τα βγάζαμε τα μάτια μας.

Ανώνυμος είπε...

EΣΥ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΑΚΗ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ???