Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Το ποσοστό των εθνικών εκλογών «κλειδί» για τη συνοχή της ΝΔ : Φοβούνται «Βατερλό»



-Πληθαίνει η τάση που θέλει εκλογές με άλλον αρχηγό για να συγκρατηθούν οι απώλειες. -«Τους δυο αρχηγούς της συγκυβέρνησης δεν εμπιστεύονται πια ούτε οι δανειστές, ούτε η κοινωνία», λένε ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη.
 
Σε οριακό σημείο φτάνουν οι σχέσεις στελεχών της ΝΔ με την ίδια την ηγεσία του κόμματός τους, που βλέπουν το Βατερλό να έρχεται και κανένας να μην ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από την παραμονή του κ. Σαμαρά στο πηδάλιο του κόμματος.Οι 180 βουλευτές δεν εξασφαλίζονται με κανέναν τρόπο, παρά την προσπάθεια να πείσουν για το αντίθετο. Οι εισηγήσεις δε, κινούνται σε δυο σενάρια, με το ένα να μιλάει για εξάντληση του χρόνου, ώστε να χρεωθεί την πολιτική ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο για αιφνιδιασμό μέσα στις γιορτές. Και τα δυο όμως μιλάνε για εκλογές, αφού ακόμη και κορυφαία στελέχη θεωρούν απίθανο να εξευρεθούν 180 βουλευτές στην παρούσα Βουλή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται», παραδέχονται και οι ίδιοι μεταξύ τους, πλήρως συμβιβασμένοι με την ιδέα ότι θα παραδώσουν την εξουσία για πρώτη φορά σε ένα αριστερό κόμμα.
Υπάρχει όμως μια ισχυρή τάση που θεωρεί ότι αν η ΝΔ πάει σε εκλογές με άλλον αρχηγό, όπως το ΠΑΣΟΚ το 2004, θα μπορέσει να περιορίσει τη ζημιά, άποψη που δεν έχει καμιά τύχη στο Μαξίμου. «Εάν οι δημοσκοπήσεις ισχύουν και αν η ΝΔ πέσει όντως κάτω από το 20%, θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα ζητήματα. Η παράταξη έχει ήδη συρρικνωθεί πολύ και δεν αποκλείεται να μην μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της», παραδέχονται.
 
Εντωμεταξύ, ακόμη και για τους ίδιους τους δανειστές οι δυο κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταστεί αναξιόπιστοι, όπως και στα μάτια του κόσμου. «Τελευταία υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων κυβέρνησης και τρόικας και φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι δανειστές δεν μας παίρνουν πλέον σοβαρά. Από την άλλη η κοινωνία έχει άρει την εμπιστοσύνη της, στους δυο αρχηγούς και οι ίδιοι εξακολουθούν να μένουν αγκιστρωμένοι στις καρέκλες τους, δείχνοντας ότι το μοναδικό πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία», μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ. «Για το ΠΑΣΟΚ δεν το συζητάμε έχει διαλυθεί και εκλογικά, όσο και αν καμουφλαριστεί δεν επιβιώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να κάψει την ΕΛΙΑ. Είναι ένας τοξικός πολιτικός οργανισμός που ό,τι ακουμπά το μολύνει. Το πρόβλημα είναι στη ΝΔ, όπου βλέπουμε να διαλύεται μια μεγάλη παραδοσιακά παράταξη. Αν δούμε σε παγκόσμιο επίπεδο θα διαπιστώσουμε ότι σε όλες τις χώρες συναντάμε ένα φιλελεύθερο συντηρητικό κόμμα, αντίστοιχο ή συγγενικό της ΝΔ. Τα κόμματα αυτά είναι δομημένα έτσι ώστε να συγκλείνουν απόψεις και να συγκροτούν ισχυρές πλειοψηφίες, μα προπάντων για να απορροφούν ακραία στοιχεία, τα οποία να τηρούνται περιφρουρημένα εντός των κόλπων τους για να μη μπορούν να αποτελέσουν ποτέ απειλή για τη Δημοκρατία. Η ΝΔ έχει χάσει τη σύγκλιση απόψεων, έχει περιχαρακωθεί σε ένα μόνο κομμάτι και έχει μετακινηθεί δεξιά, αδιαφορώντας ότι διαχρονικά, όσες νίκες έχει κερδίσει τις οφείλει στο κέντρο ή αν κάποιοι προτιμούν, στο μεσαίο χώρο. Αυτό το χώρο, τον έχουμε χάσει και φοβάμαι οριστικά», ομολογεί ο ίδιος άνθρωπος και προσθέτει ότι ακόμη και τώρα που το κόμμα φαίνεται ότι θα μπει σε περιπέτεια, δεν αναζητούνται ισχυρές συμμαχίες και δεν μπαίνουν στο στίβο δυνατές εφεδρείες. «Μέχρι και αυτή τη στιγμή, το μόνο που τους νοιάζει, είναι πως θα παραμείνει στην κεφαλή το σύστημα Σαμαρά. Παντού στήνουν ψηφοδέλτια με τέτοιο τρόπο που να ισχυροποιείται και να διασφαλίζεται η παραμονή του στο «πηδάλιο» μετά την ήττα. Μα, έχει νόημα; Αν συρρικνωθεί δραματικά δεν μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή του. Ο καθένας θα αποχωρεί παίρνοντας μαζί του ένα κομμάτι. Δεδομένων δε, των συνθηκών, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να χριστεί από το μηδέν μια άλλη μεγάλη παράταξη που να μπορεί να εκπροσωπήσει την κοινωνία», τονίζει.
 
Πέρα όμως από τις όποιες απόψεις εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αυτό που έχει σημασία είναι ότι παντού οι υποψηφιότητες που στήθηκαν και το 2012, όπως και τώρα είναι στην πλειοψηφία τους «άνθρωποι του Προέδρου». Η Φωκίδα είναι κλασσικό παράδειγμα, όπου τόσο η νύν βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα, όσο και ο συνυποψήφιός της κ. Κώστας Παπαθανασίου είναι και οι δυο θερμοί υποστηρικτές του κ. Σαμαρά. Αυτό, σαφώς δεν βοηθά στην προσέλκυση των διαφωνούντων, αλλά ούτε και συμβάλει στην επιστροφή των δυσαρεστημένων που έχουν στραφεί αλλού.
Ωστόσο, τούτη την ώρα η έδρα της Φωκίδας φαντάζει η μικρότερη απώλεια για τη ΝΔ, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα την παλέψει σοβαρά, αφού κινδυνεύει στο «δουκάτο» της Α Αθήνας από επτά να εκλέξει δυο, τρεις το πολύ! Σιγά μην ασχοληθούν με τη Φωκίδα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: