Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Κ. Περιστέρη: Ενα δοκάρι κατέστρεψε το πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας στην Αμφίπολη


Ενα δοκάρι, πιθανότατα από το επιστύλιο που βρίσκεται πίσω απο τις Καρυάτιδες, στο ταφικό μνημείο του Καστά στην Αμφίπολη, κατέστρεψε το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας, ανέφερε, μεταξύ αλλων, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κ. Περιστέρη, κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων για τις ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

«Τον 3ο μ.Χ. αιώνα έγινε η καταστροφή του περιβόλου του Τύμβου Καστά από τους Ρωμαίους», τόνισε η κ. Περιστέρη.

«Βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από έναν αρχαίο γερανό, με τον οποίον αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου για διάφορες άλλες εργασίες, οδοποιίας κ.λπ» πρόθεσε, επισημαίνοντας ότι το τμήμα του περιβόλου που μένει ανέπαφο και έχει βρεθεί είναι περίπου 80 μέτρα, από τα 497 της συνολικής περιμέτρου.

Ακόμη κ. Περιστέρη εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου.

Στο χώρο του Λέοντα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, έχουμε κομμάτια που ανήκαν στην αρχική μορφή της βάσης του, τα οποία είναι όμοια με τους δόμους του περιβόλου.
«Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα του νεκρού»
Η κα Περιστέρη ολοκλήρωσε την παρουσίασή της αναφέροντας: ότι «δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος ή ποια είναι ο νεκρός».

«Όταν ο σκελετός βρίσκεται σε τέτοιες συνθήκες παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, μαζί με τα χώματα, ώστε ο ανθρωπολόγος να μπορέσει να κάνει την έρευνα», τόνισε.

Τη συζήτηση συντονίζουν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπουλίδης.


"K"

Δεν υπάρχουν σχόλια: