Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Προβληματισμός για την υπολειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων στο Δήμο Δελφών

Σαν το φεγγάρι φαίνεται πως λειτουργούν τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων στο Δήμο Δελφών. Κάθε τόσο χάνονται.
Eνώ υπό κανονικές συνθήκες είδηση θα ήταν οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν εκεί, τώρα είδηση καθίσταται το ότι κάποιο από αυτά συνεδρίασε. Με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονες απορίες και προβληματισμοί για αυτή την κατάσταση 2 και πλέον μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους και με τη σύνθεση που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου.
Σε άλλες κοινότητες του Δήμου τα Συμβούλια δεν έχουν έρθει καθόλου σε συνεδρίαση, πέρα από την πρώτη τυπική, σε άλλες έχουν συνεδριάσει υποτυπωδώς, αλλού οι Σύμβουλοι ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή για τη συνεδρίαση και το περιεχόμενο της θεματολογίας τους, ενώ σε άλλες, πάλι, οι συνεδριάσεις ορίζονται σε άλλο μεγαλύτερο χωριό ή ζητάται η μεταφορά τους προξενώντας εύλογες αντιδράσεις, αφού φυσικά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του "Καλλικράτη". Τέτοιες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, μεταξύ άλλων, είναι ενδεικτικά αυτή της Καλοσκοπής, συνεδρίαση του Τοπικού της Συμβουλίου της οποίας έγινε στη Γραβιά (στην προηγούμενη αυτοδιοικητκή περίοδο έχει διεξαχθεί τέτοια και στην...Αθήνα), δημιουργώντας μια σειρά από εντάσεις μεταξύ των Συμβούλων ή της Κίρρας, το Συμβούλιο της οποίας αποπειράθηκε να μεταφερθεί στην Ιτέα, χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος προς αυτό.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι δεν πρόσκεινται όλες οι πλειοψηφίες των Τοπικών Συμβουλίων στην παράταξη Παναγιωτόπουλου, που κέρδισε τις εκλογές και διοικεί το Δήμο. Οι συνθέσεις των τριμελών Συμβουλίων διαμορφώθηκαν κατά την πρώτη Κυριακή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία, κι αρκετά από αυτά διοικούνται από Συμβούλους του συνδυασμού της μείζονος Αντιπολίτευσης, μιας κι η παράταξη του Παναγιώτη Ταγκαλή κέρδισε την πρώτη Κυριακή με διαφορά 5,5%. Ορισμένοι, επομένως, κάνουν λόγο για σκόπιμη κωλυσιεργία και για έλλειψη πραγματικής διάθεση συνεργασίας, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν το φαινόμενο απλά συγκυριακό, που αποδίδεται στη φάση της αλλαγής φρουράς στο Δήμο και της παρεπόμενης έλλειψης εμπειρίας που διακρίνει αρκετούς από τους νεοεκλεγέντες Τοπικούς Συμβούλους.
Ενοχλημένος ο Δήμαρχος Δελφών
Η κατάσταση αυτή, που χαρακτηρίζει εν πολλοίς το σύνολο του Δήμου, φυσικά μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει από το Θανάση Παναγιωτόπουλο. Ο επικεφαλής του Δήμου είναι σε πλήρη γνώση της υπολειτουργίας, της έλλειψης "ρυθμού" που χαρακτηρίζει τα Τοπικά Συμβούλια στην παραγωγή αποφάσεων κι έργου, απότοκο των μη κατ ουσίαν συνεδριάσεων τους, όσο και των μεγάλων ή μικρότερων διαστάσεων που σοβούν στο εσωτερικό των κοινοτήτων και δεν παύει να εκφράζει τον προβληματισμό τους. Μάλιστα, έχει προβεί σε συγκεκριμένες και σαφείς συστάσεις προς τα Συμβούλια, ζητώντας την τακτικότητα και την περιοδικότητα των συνεδριάσεών τους, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και που, φυσιολογικά, πολλαπλασιάζονται σε καθημερινή βάση, ενώ κι ό ίδιος έχει δώσει το παρόν σε αρκετά από αυτά.
Εμείς, πάντως, θα υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό την τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου στην αναλυτική προγραμματική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Amfissaface την παραμονή της ανάληψης των δημαρχιακών καθηκόντων του:
- Μέχρι τώρα ποιά είναι η διαπίστωσή σας για τη διάθεση συνεργασίας από τα Τοπικά Συμβούλια, των οποίων η πλειοψηφία δεν είναι του συνδυασμού σας;
"Αναμφισβήτητα, η διάθεση συνεργασίας είναι πολύ θετική. 100%. Είμαι ήδη απολύτως βέβαιος ότι θα έχω πάρα πολύ καλή συνεργασία. Το λέω αυτό γιατί όλο το καλοκαίρι είδα τους πάντες¨.
Απλή συγκυρία ή τάση που τείνει να παγιωθεί;
Αυτό είναι το επόμενο κρίσιμο ερώτημα που απορρέει από τη διαπίστωση της υπολειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων. Προβληματισμός καίριας σημασίας, μιας κι η έντονη αυτή υποτονικότητα επηρεάζει το σύνολο της λειτουργίας του Δήμου, καθώς επιπρόσθετα είναι καταγεγραμμένη η πρόθεση του Δημάρχου Δελφών να μεταβιβάσει πιο εκτεταμένες σε σύγκριση με το παρελθόν αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια. Κι η δυστοκία αυτή επιδρά στη συνολική αρχιτεκτονική της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο νέος επικεφαλής του Δήμου, εμποδίζοντας το ξεδίπλωμα των επιλογών του.
Ταυτόχρονα, πιο σημαντικό είναι ότι δε δρομολογούνται λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους δημότες, σε ζητήματα βελτίωσης της καθημερινότητας κι όχι μόνο. Ως αποτέλεσμα προκύπτει το ότι τα προβλήματα που υφίστανται να σωρεύονται, δημιουργώντας σκεπτικισμό για το πόσο διαχειρίσιμα καθίστανται και σε τελική ανάλυση για τη δυνατότητα επίλυσής τους. Για όσα από αυτά τουλάχιστον έχει καταγραφεί ουσιώδης βούληση να επιλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: