Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ


Νέα δεδομένα στην έλευση της τρόικας μετά τις πολιτικές εξελίξεις
Της Δήμητρας Καδδά
Μετά την σημερινή τους  ορκωμοσία, παλαιοί και νέοι υπουργοί θα έχουν μόνο 4 ημέρες, έως το Σάββατο 29/6 που έχει προγραμματιστεί η  επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμά τους ημερολογιακά δεν έχει αλλάξει:  ετοιμάζονται για αξιολόγηση 10 ημερών με πρόθεση να μην υπάρξει νέο "θρίλερ" παράτασης και στόχο να τελειώσουν την αναθεώρηση του μνημονίου έως τις 7 Ιουλίου.
Ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τις προθέσεις έως τις τελικές πράξεις, μπορεί να μεσολαβήσουν πολλά. Σημείο - κλειδί θεωρούνται και τα υπουργεία που άλλαξαν "χέρια": οι νέοι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, από εχθές το βράδυ  βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δανειστών, αφού οι δύο από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες συνδέονται με τα χαρτοφυλάκιά τους και θα πρέπει να  τις διαπραγματευτούν:
1. Η τρόικα έχει στείλει –σύμφωνα με πληροφορίες– γραπτή (με mail) «εντολή» για 12.500 διαθεσίμους έως τις 7 Ιουλίου (σημ: πρόκειται για προαπαιτούμενο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η χώρα και θεωρείται το πλέον δύσκολα επιτεύξιμο).
2. Οι «τρύπες» του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ απαρτίζουν το σύνολο σχεδόν του δημοσιονομικού κενού των 1,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ περίπου για φέτος). Το κενό πρέπει να «κλείσει» στο καλό σενάριο με υποσχέσεις για μέτρα και στο "κακό" σενάριο πρόσθετα έσοδα από την εδώ και τώρα θέσπιση νέων μέτρων κάτι που προς το παρόν φέρεται να θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές, κάθε μία για τους δικούς της λόγους.
Τα άλλα προαπαιτούμενα αφορούν  μεταξύ άλλων στο πωλητήριο σε ΤΤ και Proton, στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και στην δρομολόγηση των φορονομοσχεδίων.
Τρόικα: πρόθεση να κλείσουν τα μέτωπα
Οι πληροφορίες από τις έδρες των δανειστών τις προηγούμενες ημέρες, έκαναν λόγο για ένα κλίμα ήπιων προθέσεων. Η πρόθεση ήταν εφόσον η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί στα βασικά τουλάχιστο μέτωπα, να «κλείσουν» όσο το δυνατό πιο αναίμακτα την αναθεώρηση του μνημονίου και τις δόσεις των 8,1 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, να μεταφέρουν τα «αγκάθια» και το ζήτημα "νέα μέτρα" για το Σεπτέμβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές.  Στόχος είναι να κλείσει το ζήτημα Ελλάδα με επίσημη απόφαση για δόση και από το ΔΣ του ΔΝΤ πριν τον Αύγουστο.
Και τούτο διότι αν πιάσει Αύγουστος ανοίγει θέμα χρηματοδοτικού κενού (ανεπάρκεια χρηματοδότησης για το προσεχές 12μηνο που είναι προϋπόθεση καταβολής δόσης από ΔΝΤ),  φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα νέες παρεμβάσεις στο χρέος το οποίο δεν θέλουν να ανοίξει, ειδικά προ γερμανικών εκλογών...
Ωστόσο, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, «οι προθέσεις δεν αρκούν, πρέπει να φανεί έτοιμο και το νέο κυβερνητικό σχήμα και απομένουν μόνο τέσσερις ημέρες προετοιμασίας έως το Σάββατο».
Οι ίδιες πηγές δίνουν και μία ακόμη διάσταση: ακόμη και αν οι δανειστές αποφασίσουν, έστω και με πολιτική «εντολή», να μεταφέρουν και πάλι χρονικά κυβερνητικές δεσμεύσεις, τότε το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο:   πλέον και το δημοσιονομικό κενό δεν θα μπορεί να κλείσει με «λόγια» αλλά με μέτρα,  αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που μαζεύονται θα είναι πολλές  και δύσκολες διαχειριστικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: