Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πρωταθλητές στη διαφθορά οι Δήμοι! Δείτε τα περίεργα!


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τα πρωτεία της διαφθοράς πρόκειται να καταλάβει, για ακόμη μία φορά, η τοπική αυτοδιοίκηση στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για το 2012, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Η έκθεση του κ. Ρακιντζή για την περασμένη χρονιά περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν σε 860 ποινικές διώξεις, οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων έχει ξεκινήσει με παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο γενικός επιθεωρητής άσκησε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Το 43% των υποθέσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται στην έκθεση αφορά στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκε σε υπηρεσίες του Δημοσίου και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς.

Μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες παρενέβη ο γενικός επιθεωρητής είναι οι παρακάτω:

Τα γραφεία της διαφθοράς... - Δύο μελετητικά γραφεία, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, σε διάφορους διαγωνισμούς που προκήρυσσαν διάφορες υπηρεσίες, όπως ο Δήμος Νεμέας, ο Δήμος Ζαχάρως, ο Δήμος Σπετσών και ο Δήμος Τριχωνίδας, συνεννοούνταν και υπονόμευαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονταν ακόμη και με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Οδηγοί από... χρυσάφι... - Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για την οποία δόθηκε εντολή για διενέργεια διοικητικού και οικονομικού ελέγχου. Από τον έλεγχο προέκυψε κακοδιαχείριση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι δαπανούνταν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες, χωρίς να έχει προβληθεί τέτοια ανάγκη από τη νομική υπηρεσία της εταιρείας. Παράλληλα, βρέθηκαν δαπάνες μη αιτιολογημένης σκοπιμότητας για συμβούλους επικοινωνίας και άλλους.

Επιπλέον, γινόταν ανάθεση κατασκευαστικών έργων σε υπεργολάβους, χωρίς κριτήρια επιλογής αναδόχου, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς μεθοδολογία πιστοποίησης του έργου.

Από τον έλεγχο πρόεκυψαν υπέρογκες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση οδηγών. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου λάμβαναν μέχρι και 32.000 ευρώ ετησίως για υπερωρίες!

Επίσης, βρέθηκαν και δύο ιατροί να υπηρετούν παράλληλα στην ΕΑΒ και στο ΙΚΑ και, φυσικά, να πληρώνονται και από τους δύο φορείς. Και όλα αυτά, την ώρα που για τη λειτουργία της εταιρείας είχαν συναφθεί ομολογιακά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 730 εκατ. ευρώ…

Πλάσαραν στο Υπουργείο Ανάπτυξης πλαστή εγγυητική... - Η υπόθεση αφορά σε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία κατατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου η εταιρεία να λάβει προκαταβολή, στο πλαίσιο εγκριθείσας επιχορήγησης επενδυτικού προγράμματος.

Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή κατέδειξε ότι, αν και η πλαστότητα της εγγυητικής διαπιστώθηκε άμεσα από την Υπηρεσία, το πλαστό έγγραφο παρέμενε επί εννέα ολόκληρους μήνες στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να κριθούν πειθαρχικά ελεγχόμενοι.

Εισοδήματα-φάντασμα... - Υπάλληλος πολεοδομίας δήμου έπειτα από έλεγχο της οικονομικής περιουσίας του βρέθηκε με 950.000 ευρώ εισοδήματα κατά την περίοδο 2000-2010, τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Οι ενστάσεις... Το 2012, ο γενικός επιθεωρητής πρόλαβε να ασκήσει συνολικά 26 ενστάσεις κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων (θυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2012 του αφαιρέθηκε το δικαίωμα ένστασης).

Μεταξύ των υποθέσεων που ο Λ. Ρακιντζής έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αυστηρότερη ποινή περιλαμβάνεται και η υπόθεση υπαλλήλου της ΕΡΤ στο εξωτερικό, αδελφής γνωστής δημοσιογράφου, η οποία εργαζόταν ως ανταποκρίτρια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχοντας και παράλληλα απασχόληση στον ΕΟΤ, την οποία δεν είχε δηλώσει.

Δεν είδε τίποτα... Ένσταση υποβλήθηκε επίσης και για την περίπτωση προϊσταμένου της Διεύθυνσης Γενικής Επιθεώρησης του Οίκου Ναύτου, στον οποίο, με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης του δικαιώματος προαγωγής για πέντε χρόνια.

Ο εγκαλούμενος κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος, καθώς με έγγραφό του βεβαίωσε ψευδώς στον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου ότι ασχολείται με τον έλεγχο παραπεμπτικών του Διαγνωστικού Ινστιτούτου Κέντρου ΕΠΕ και συμβεβλημένου καρδιολόγου. Οι παραλείψεις του είχαν ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί ζημιά ύψους 82.000 ευρώ.

Ο υπάλληλος-βαποράκι... Παράλληλα, ασκήθηκε ένσταση κατά απόφασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, η οποία επέβαλε σε υπάλληλο την πειθαρχική ποινή της στέρησης αποδοχών για δύο μήνες. Στον συγκεκριμένο άνθρωπο ασκήθηκε παράλληλα ποινική δίωξη για κατοχή και πώληση ναρκωτικών.

Καθηγητές-μπουμπούκια... Ενστάσεις υποβλήθηκαν και για την περίπτωση εκπαιδευτικού που παρενοχλούσε σεξουαλικά μαθήτριές του, στον οποίο επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό η ποινή της στέρησης αποδοχών για 40 ημέρες.

Την ώρα που ο εν λόγω καθηγητής ήταν στην αίθουσα - υποτίθεται για να διδάξει - οι μαθητές έμπαιναν σε όποια σελίδα του Internet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη και επέστρεφαν με… φαγητά. Μάλιστα, κατά το σχολικό έτος 2009-2010, επισκεπτόταν το facebook και group του facebook τύπου «Sex in Athens», ενώ συνομιλούσε με δύο μαθήτριες και τις προσκαλούσε για καφέ και για συζήτηση με θέμα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών. Τέλος, προέβαλλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άνδρα με… μεγάλες αντοχές.

Επίσης, ασκήθηκε ένσταση και για άλλον εκπαιδευτικό, ο οποίος συνελήφθη να παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικους μαθητές, αφού το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης για έξι μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών του.

Ο εν λόγω εκπαιδευτικός κατηγορείται για ασέλγεια σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων, αδίκημα για το οποίο ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα προσωρινής κράτησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: