Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Δωρικοί…


Του Θανάση Νικολαΐδη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της κας Μέρκελ και…συναγερμός! Όλοι τους στο πόδι. Ο εξής ένας κάμεραμαν, ο δημοσιογράφος με τις ερωτήσεις και τα χαρτιά του πάνω σ΄ ένα τραπέζι, με δυο πορτοκαλάδες και χωρίς τραπεζομάντιλο. Σε μια συνήθη καφετέρια και τους περαστικούς αδιάφορους. Είπε ό,τι είπε, ήρεμα, χωρίς κορώνες και τουπέ η «σιδηρά» Καγκελάριος της πλούσιας Γερμανίας και αποχώρησε. Όπως ήρθε. Χωρίς παράτες, χαιρετούρες και βαστάζους, συνοδούς και…κομματόσκυλα(!;).
ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ οι υπουργοί μας και διανύουμε περίοδο κρίσης. «Ξεντύθη ο νιος, ξεζώστηκε και στο πηγάδι μπήκε» έλεγε κάποτε ο ποιητής σε καιρούς ανδρείας και φτώχιας, στολίστηκαν οι γυναίκες στον καθρέφτη, πρόβαραν οι άντρες το χαμόγελο και κίνησαν για χρέος εθνικό, λέμε σήμερα, για τους λεβέντες και τις νιες που θα μας σώσουν. Περπάτησαν για μερικά μέτρα και προς το θεαθήναι-το καθιέρωσαν-με τις απαστράπτουσες μερσεντές κρυμμένες. Τον οδηγό απίκο, τους συνοδούς να «κάνουν τσιγάρο» και τους χωροφύλακες αγχωμένους, μη σκάσει μύτη…τρομοκράτης. Οι γραμματείς κρυμμένοι κι αυτοί, όσο έπεφταν οι υπογραφές των νέων αφεντικών τους.  Και τα κομματόσκυλα; Ξοπίσω τους κι αυτά και ανέκφραστα μη φανεί του καθένα η…κομματική χαρά και πως το σκηνικό δεν άλλαξε.
ΑΠΟ αύριο πιάνουν δουλειά. Πνιγμένοι στην τεχνολογία και τις ανέσεις των υπουργείων, στη…φτωχή Ελλάδα των πλουσίων(;) και…ατάκτως ερριμμένων ελλήνων. Σκυμμένες στο κομπιούτερ οι στρατιές «εργαζομένων» και οι σύμβουλοι (και παρασύμβουλοι) στο πόστο τους. Δίπλα στον/στην υπουργό για ενημέρωση και εμψύχωση. Κι ύστερα; Όλοι στο…ταμείο! Για τον κόπο και τη συμβολή εκάστου στη διάσωση της Ελλάδας και της τιμής του Έθνους.
ΔΕΝ γίνονται «δωρικοί», οι πολιτικοί μας με συμβουλές και παραινέσεις, κ. Πρωθυπουργέ. Θα παραμείνουν «ιωνικοί» πεισματικά και εσαεί-έτσι τους μάθαμε και μας έμαθαν, μιας και «αρέσουν στους βαρβάρους κάτι τέτοια». Με τα ψιμύθια της εξουσίας να στολίζουν τη θωριά τους και τη δύναμή της για ιδίαν χρήση. Ενίοτε και ομαδική, εκπεφρασμένη με απείραχτα προνόμια και πολλαπλές συντάξεις. Να θυμηθούμε τους πρώην της πολιτικής που…χαλφάδιαζαν αναδρομικά της τάξεως των 250.000 ευρώ έκαστος; (Να δεις που θα τα ξαναδιεκδικήσουν όταν κάνει ξαστεριά κι ίσως τα πάρουν).
ΚΑΙ πώς γίνονται «δωρικοί» οι κακομαθημένοι; Με «αναγκαστικούς νόμους» (και) για το σινάφι τους. Από εκείνους που μας έβαλαν στην πρέσα κι αυτούς στο απυρόβλητο (για να ερίζουν για υπουργιλίκια ακόμα και σήμερα). Με τους παραπανίσιους (των «εργαζομένων») σπίτι τους και με τα…κλιματιστικά ελεγχόμενα. Με τις χαιρετούρες κομμένες, τους παρατρεχάμενους σε ακινησία, τις μερσεντές παροπλισμένες και τις συνεντεύξεις σε τραπέζι χωρίς…τραπεζομάντιλο.
Δήξεις, νύξεις κι αποδείξεις: Τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης για το ανέλεγκτο, ρυπαρό και σκουπιδογόνο «παραπάζαρο» της Γρ. Κολωνιάρη; Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: