Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΦΩΚΙΔΑ: Εντοπίστηκε θαλαμωτός τάφος της ρωμαϊκής εποχής

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
 
Ένας υπόγειος θαλαμωτός τάφος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων μέσα στο δάσος, δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Χάρη σε ένα αρνάκι όμως, που έπεσε μέσα, πριν από ένα περίπου μήνα, η Ι' Εφορεία Αρχαιοτήτων έκανε αυτή την απρόσμενη ανασκαφή στις παρυφές του λόφου Τσούκα κοντά στον οικισμό Στρόμη της Φωκίδας.
Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε διαταραχθεί, η προκαταρκτική μελέτη που έγινε, τόσο στα ευρήματα όσο και στους σκελετούς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον για τρεις ταφές κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής και συγκεκριμένα από τον 1ο π.Χ. αιώνα έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
Σε μικρή απόσταση από τον τάφο εντοπίστηκε τμήμα από το κάλυμμα μιας λίθινης σαρκοφάγου με ανάγλυφο γοργόνειο. Και η σαρκοφάγος, η οποία φέρει επιγραφή, χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Όσο για τα κτερίσματα που συνόδευαν τις ταφές, ο αριθμός τους ήταν μεγάλος, το ίδιο και η ποικιλία τους: Πήλινα αγγεία, όπως πίθοι, πινάκια, μυροδοχεία και χύτρες, λυχνάρια, δύο χάλκινα νομίσματα και σιδερένιες στλεγγίδες που μεταφέρθηκαν για συντήρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Για την εξέταση του οστεολογικού υλικού ζητήθηκε η συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων.
Η παρουσίαση των ευρημάτων θα γίνει τον Οκτώβριο στον Δήμο Δελφών ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσωρινής έκθεσής τους σε ειδική προθήκη στο Μουσείο.
Newsroom ΔΟΛ - www.in.gr
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: