Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Από το Ναυτικό Όμιλο Ιτέας: Μια τοποθέτηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Κε Πρόεδρε του Δημ. Συμβουλίου, Κε Δήμαρχε, Κες και Κοι Αντιδήμαρχοι, Κες και Κοι Δημ. Σύμβουλοι,
Ως εκπρόσωποι του ΝΟΙ παρευρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σας γνωρίσουμε το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη της Ιτέας. Εμείς θα εστιάσουμε στο κολυμβητήριο, το μοναδικό στο Νομό, που εξυπηρετεί πολίτες όχι μόνο από όλες τις πόλεις του Δήμου Δελφών, αλλά και γύρω δήμων.
 Πιθανόν κάποιοι από εσάς θα έχετε αναρωτηθεί με την ανάγνωση και μόνο του θέματος, «μα εδώ δεν υπάρχει πετρέλαιο για τα σχολεία, κόσμος πεινάει για το πετρέλαιο στο κολυμβητήριο και το κλειστό ασχολούμαστε;;;»  Περιοριζόμαστε σε δύο μόνον απαντήσεις: 1η) σε περίοδο ειρήνης, σαφώς προτεραιότητα για τη νεολαία είναι η εκπαίδευση και μετά ο αθλητισμός, σε περίοδο κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε οι προτεραιότητες γίνονται ισοδύναμες μεταξύ εκπαίδευσης και αθλητισμού ,ενώ σε περιπτώσεις πολέμου  για τη νεολαία ο αθλητισμός αποτελεί τη μόνη διέξοδο, με παράδειγμα τους προ δεκαετία βομβαρδισμούς της γειτονικής Σερβίας όπου μη υπάρχοντος σχολείου, τα δημοτικά γυμναστήρια άνοιγαν τη νύχτα για να ξεφεύγει η νεολαία από τη φρίκη των βομβαρδισμών.  2η) το γεγονός ότι η χώρα διέρχεται οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στη χώρα. Εξάλλου τα παρευρισκόμενα σωματεία έχουν στις τάξεις τους αρκετούς νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής και παρόλα αυτά συναισθανόμενοι την κατάσταση, επιδεικνύουν στην πράξη την αλληλεγγύη στις οικογένειες που πραγματικά αδυνατούν και γυμνάζουν το τμήμα αυτό της νεολαίας, χωρίς να επιτρέψουν την περιθωριοποίησή τους, λόγω της φτώχειας και της ανεργίας που μαστίζουν τις οικογένειές τους.
  Ο Δήμος Δελφών δια της αρμόδιας αντιδημάρχου χαρακτήρισε την λειτουργία του κολυμβητηρίου δαπανηρή. Συγκρινόμενη με τι; Με τη θέρμανση ενός σπιτιού, ναι είναι δαπανηρή. Συγκρινόμενη με τη λειτουργία άλλων κολυμβητηρίων είναι ισοδύναμη.
Αλλά αν δεχθούμε ότι είναι δαπανηρή για τη νεολαία του Δήμου η λειτουργία του κολυμβητηρίου, δεν είναι δαπανηρές οι εκδηλώσεις των αγώνων για τα σκάφη optimist ή τα ΠΥΘΕΙΑ , που ψηφίζονται κάθε χρόνο;  Δηλαδή η εξοικονόμηση γίνεται σε βάρος των δικής μας νεολαίας;
 Δεν θεωρούμε βέβαια σοβαρό επιχείρημα αυτό που ακούσαμε πέρυσι κατά την ψήφιση της ανάλογης δαπάνης, ότι οι εκδηλώσεις αυτές κινούν την αγορά της πόλης της Ιτέας, γιατί τα καταστήματα της πόλης δεν περιμένουν τις 2 εβδομάδες  αυτές για να ζήσουν, αλλά περιμένουν εμάς  ( ή μάλλον όσους από εμάς είμαστε ακόμα εργαζόμενοι) να ψωνίσουμε καθημερινά και να τα στηρίξουμε. Και όπως οι καταστηματάρχες περιμένουν τους εναπομείναντες εργαζόμενους για να επιβιώσουν έτσι και οι πολίτες περιμένουν τον Δήμο να προσφέρει τα ελάχιστα απαιτούμενα για την ικανοποίηση ότι ζουν σε μία αστική πόλη, μεταξύ των οποίων είναι και η άθληση της νεολαίας.
 Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι η εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητήριου προϋποθέτει ταυτόχρονα την ύπαρξη πετρελαίου, χλωρίου, σωστής συντήρησης λεβητοστάσιου, καθαριότητας και υγιεινής. Όταν κάποιο  από την παραπάνω αλυσίδα διακοπεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει το  κολυμβητήριο. Εδώ και δύο χρόνια, με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό τους χειμερινούς μήνες, παρά τις περσινές διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί την επόμενη χρονιά, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά προσαρμογής στον Καλλικράτη.
Δικαιολογημένα λοιπόν οι γονείς, των υποδομών και όχι μόνο, παίρνουν τα παιδιά τους και τα οδηγούν σε άλλα αθλήματα, ενώ και η βιτρίνα του Ομίλου (Τμήμα Αγωνιστικής Κολύμβησης) αποδεκατίστηκε.
 Τελειώνοντας θέλουμε να αναφερθούμε για τις βλάβες που προέκυψαν στο μηχανολογικό εξοπλισμό του κολυμβητηρίου. Η κωλυσιεργία του Δήμου είναι χαρακτηριστική. Ακόμη και σήμερα που είναι γνωστή η βλάβη και το κόστος της, το θέμα της αποκατάστασής της δεν είναι στο σημερινό Συμβούλιο. Με αυτό το ροκάνισμα του χρόνου και την εξοικονόμηση των χρημάτων του πετρελαίου για το κολυμβητήριο, θα έπρεπε να είχε ήδη αποκατασταθεί η βλάβη στο κλειστό μπάσκετ.
Παρόλα αυτά εμείς καλούμε το Δήμο έστω και καθυστερημένα να επαναφέρει  σε λειτουργία το κολυμβητήριο για την αποφυγή της διάλυσης του Ναυτικού Ομίλου που κλείνει του χρόνου 50 χρόνια ζωής.
TO ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: