Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Με σύμβαση αορίστου χρόνου οι πρώτοι που απολύονται από το Δημόσιο


Τελικός έπρεπε να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο για να ξεκαθαρίσει από τα... συμφραζόμενα το τι θα συμβεί με τους δημοσίους υπαλλήλους και τον τρόπο απόλυσής τους.
 Όπως όλα δείχνουν με βάση τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο οι πρώτες απολύσεις θα προέλθουν από τη δεξαμενή των εργαζομένων που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στους οργανισμούς προς κατάργηση.
Ειδικότερα προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία καταργούνται.
Οι υπάλληλοι θα πρέπει να υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και θα λαμβάνουν αποζημίωση σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο εργατικό δίκαιο.
Μέχρι σήμερα υπήρχε η πρόβλεψη οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ που καταργούνται να α μπορούσαν να κινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ, που είχαν καταγεγραμμένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο όλα δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή της κυβέρνησης.
Αντίθετα φαίνεται ότι οι υπάλληλοι που θα καταλαμβάνουν τις θέσεις στα όπια κενά διαπιστώνονται θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη μεγάλη δεξαμενή των επιτυχόντων μέσω ΑΣΕΠ τα περασμένα έτη.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την επίσπευση των πειθαρχικών διαδικασιών, προβλέπεται ότι όσοι υπάλληλοι τιμωρηθούν με την ποινή του υποβιβασμού, ή της οριστικής παύσης, από τα πρωτοβάθμια συμβούλια θα μπορούν να προσφύγουν μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ προβλέπεται ότι οι πειθαρχικές αποφάσεις δεν θα ανακαλούνται.
Ακόμη προβλέπεται ότι η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών, αντί για τρεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων και των πειθαρχικών προϊσταμένων θα αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα. Ενστάσεις για τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών θα μπορούν να ασκηθούν εντός 20 ημερών.
Οι ίδιες ρυθμίσεις, για τις πειθαρχικές διαδικασίες, θα ισχύσουν και για τα πειθαρχικά συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: