Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν αποκαλύψεις και θέλουν να αναλάβουν και την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Ραγδαία ανατροπή των πολιτικών, οικονομικών και συστημικών δεδομένων στην Ελλάδα, μέσα από αποκαλύψεις για σκάνδαλα, μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και αποκαλύψεις που θα αγγίξουν το κομματικό και επιχειρηματικό κατεστημένο προβλέπουν καλά ενημερωμένες πηγές που έχουν πρόσβαση σε...σχετικές συζητήσεις στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», σύμφωνα με την πρόγνωση των κύκλων αυτών, η περίοδος από τώρα μέχρι και το Μάρτιο θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση ηθικής, πολιτικής, κομματικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, κάτι που, όπως εκτιμούν, θεωρείται επιβεβλημένο και προϋπόθεση για την εθνική ανασυγκρότηση.
Σε Έλληνες παράγοντες, όμως, που γνωρίζουν τις συζητήσεις αυτές κυριαρχεί η αίσθηση ότι όλα αυτά απλά αποσκοπούν στο να δημιουργηθούν νέα συμφέροντα στη θέση των παλιών, νέες δυνάμεις θα κυριαρχήσουν κι αυτό θα φέρει ανατροπές και στο κομματικό σύστημα, κάτι που, άλλωστε, ακόμη και η κοινή γνώμη τη χώρα μας υποψιάζεται αλλά δεν μπορεί να το στοιχειοθετήσει…
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν πολλά κέντρα που ευνοούνται από τις εξελίξεις αυτές, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στην ΕΕ, και κυρίως στη Γερμανία, βλέπουν με πολύ καλό μάτι το κλίμα ανατροπών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα για το Βερολίνο υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ανάμειξή του είναι καθοριστική.
Νέα δεδομένα
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Επίκαιρων» από τις Βρυξέλλες, θα υπάρξει συνολική επανεκτίμηση των οικονομικών δεδομένων της χώρας περίπου κατά το Μάρτιο και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η περαιτέρω στάση των Γερμανών θα συνδυαστεί με το βαθμό ικανοποίησης του Βερολίνου από τις πολιτικές εξελίξεις, από το ρυθμό επιβολής της Δικαιοσύνης και, φυσικά, από το βαθμό ικανοποίησης των γερμανικών συμφερόντων.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι είναι προφανές ότι γερμανικό σχέδιο υπάρχει και προωθείται, κι αυτό, κατά τους ίδιους κύκλους, θα γίνει πιο ορατό το επόμενο διάστημα, αλλά το θέμα είναι ότι προεξοφλείται ήδη η επιτυχία του, κάτι που λογικά κανείς δεν προδικάζει.
Γιατί πολιτικοί παράγοντες στην Αθήνα, ενώ παραδέχονται ότι σίγουρα υπάρχει ισχυρή εμπλοκή της Γερμανίας, αλλά και κύκλων των Βρυξελλών, διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με το πώς θα αλλάξει το σκηνικό στην Ελλάδα χωρίς να αποσταθεροποιηθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και το κομματικό σύστημα.
Υπό το πρίσμα αυτό, Έλληνες εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα διαφανεί και η σοβαρότητα των εκτιμήσεων του σχεδίου, που, σημειωτέον, έχει και μια επικοινωνιακή πτυχή.
Θεωρείται, πάντως, σίγουρη η στήριξη προς τον Αντώνη Σαμαρά να «ξεκαθαρίσει» το σκηνικό, διαφορετικά καμία αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής δεν μπορεί να σταθεί ούτε η νέα Κεντροδεξιά θα έχει ελπίδες. Με δεδομένο αυτό, ο σημερινός πρωθυπουργός θα εμφανιστεί όχι μόνο ως μεταρρυθμιστής του πολιτικού συστήματος, αλλά και ως ο έχων την πολιτική και ηθική υπεροχή, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα επιβιώσει και ο ίδιος και δεν θα τον παρασύρει αυτή η κρίση.
Κύμα αποκαλύψεων
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και διπλωματικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο θα υπάρξει στην Ελλάδα παλιρροϊκό κύμα αποκαλύψεων, που δεν θα αφορά μόνο στη «λίστα Λαγκάρντ».
 Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι μέχρι σήμερα είχαμε μεν κομματική κατάρρευση και ηθική και πολιτική κρίση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως στην ουσία τα συστήματα που δημιούργησαν έχουν ριζώσει στο πολιτικό σύστημα και παραμένουν ανέπαφα. Για το λόγο αυτό θα απαιτηθεί και αλλαγή νόμων που θα στηρίζουν την κάθαρση και την κομματική ανασυγκρότηση.
Οι συνεχείς αποκαλύψεις, οι αναφορές για παλιά σκάνδαλα που επανέρχονται στο προσκήνιο και η συνεχής ανάμειξη κυρίως του γερμανικού παράγοντα, που κινεί τα νήματα, θα αποσταθεροποιήσουν το σκηνικό μεν, αλλά ταυτόχρονα θα αναδειχθεί-άγνωστο πως- ένα νέο σκηνικό, με νέα φερέγγυα πρόσωπα και νέα κομματικά στελέχη που θα αναζωογονήσουν το πολιτικό σύστημα και θα αποτελέσουν το αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, οι ίδιες πηγές θεωρούν βέβαιο ότι θα ελέγχονται εξονυχιστικά προσωπικότητες και οικονομικές δυνάμεις της χώρας που θα διεκδικήσουν επιχειρήσεις μέσω των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να ελέγχεται όχι απλά από την Κομισιόν, αλλά απευθείας από το Βερολίνο μέσω έμπιστων συνεργατών του.
Ακόμη πιο επιθετικά, οι ίδιοι κύκλοι του Βερολίνου προωθούν τη λήψη σχετικής απόφασης από θεσμικό όργανο της ΕΕ, τη Σύνοδο Κορυφής ή το Eurogroup, γιατί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν εμπιστεύονται ούτε το ελληνικό Κοινοβούλιο!
Κρίση ηθικής
Η επικοινωνιακή πτυχής αυτής της πολιτικής που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στο επίκεντρό της τη θέση ότι η κρίση στην ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά έχει και ηθική διάσταση. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να υπάρξει νέα οικονομική πολιτική, που θα απαλλάξει πρωτίστως τις χώρες του Νότου από τα προβλήματά τους, απαιτείται και μια επιχείρηση ηθικής, που φυσικά δεν έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά, αλλά αμιγώς πολιτικά.
Στο εύλογο ερώτημα πως αντιμετωπίζει η ίδια η Γερμανία το μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς, η απάντηση είναι ότι η Δικαιοσύνη στο Βερολίνο δίνει λύσεις άμεσες.
Μια τρίτη πτυχή, ιδιαίτερα σημαντική, είναι η ενίσχυση της επιτήρησης της χώρας μας που ήδη είναι ασφυκτική. Το θέμα που ανέκυψε έχει σχέση με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της επιτήρησης και, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να οριστεί ένας αξιωματούχος- μάλλον Έλληνας- ως υπερσυντονιστής, που θα κινητοποιεί τη γνωστή ομάδα Ράιχενμπαχ αλλά και τεχνοκράτες της τρόικας και θα αποτελεί τη γέφυρα με την Κομισιόν και το Βερολίνο.
Θα επιχειρηθεί, δηλαδή, ένας αυτοματισμός στη δράση της τρόικας και της ομάδας Ράιχενμπαχ. Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει δεχτεί με σειρά αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής και του Eurogroup την πλήρη επιτήρηση, τίποτα δεν γίνεται εν κενώ, αλλά με την απόλυτη συνεργασία και αποδοχή της Αθήνας. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις διπλωματών, η επιτήρηση θα προσλάβει και χαρακτήρα πλήρους κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς εκτιμάται ότι οι επιτηρητές θα ζητούν συχνά την κοινοβουλευτική νομιμότητα για οποιοδήποτε πρόβλημα ή νομικό κενό ανακύπτει.
Αυτό που ίσως σοκάρει είναι η πληροφορία που προέρχεται από Έλληνα ανώτερο υπάλληλο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία στόχος κύκλων της Κομισιόν- κυρίως των Γερμανών- είναι να εμπλακούν συστηματικά στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της Ελλάδας, που μπορεί να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Είναι προφανές ότι αν το λεγόμενο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν αντιδράσει, θα είναι το πιο υποτελές κομματικό και πολιτικό προσωπικό στην πρόσφατη ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: