Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

"Βουτιά" στα επιτόκια των καταθέσεων. Πτώση από το 7% στο 2,5% - 3%


Οι τράπεζες ρίχνουν τα επιτόκια των καταθέσεων μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Πτώση από το 7% στο 2,5% - 3%
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σηματοδοτεί το τέλος εποχής στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και το 7%.
Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια, σύμφωνα με το Έθνος, θα ξεκινήσει σύντομα και μέχρι τον Απρίλιο τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καλύτερες προσφορές δεν θα υπερβαίνουν το 3%, ενώ στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους θα διαμορφώνονται ακόμα χαμηλότερα.
Οι τράπεζες πρόσφεραν υψηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, αλλά τώρα με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα μπορούν να έχουν και πάλι πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι από τον Ιούνιο 2012 και μετά οι καταθέσεις ξεκίνησαν να επιστρέφουν στις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο ζήτημα των επιτοκίων, ζητώντας τη σταδιακή τους αποκλιμάκωση.
Η τοποθέτηση επίσης των επιτρόπων στις τράπεζες θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιτοκιακή πολιτική, τους τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις.
Ένας άλλωστε από τους όρους στις συμβάσεις που θα υπογράψουν τις επόμενες μέρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Ο στόχος των τραπεζών είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας να μειωθούν στα επίπεδα του 2,5% με 3%.
Οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν σήμερα επιτόκια έως 5%, ενώ στις μικρότερες το ύψος του επιτοκίου ξεπερνά ακόμα και το 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: