Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΙ Η ΝΤΟΡΑ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!; Συνέντευξη στο Reuters



Πως δεν θα ξαναψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας, είπε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως είπε, η επιλογή αυτή, δεν είναι η σωστή από εδώ και πέρα.
Η συνέντευξη:
·         Δημοσιογράφος: Η δόση αυτή δεν θα δοθεί σήμερα από τις Βρυξέλλες, γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
·         Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν ξέρω ακριβώς τους λόγους, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς τηρήσαμε όσα μας επέβαλε η συμφωνία. Το Κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα λιτότητας, ψηφίσαμε έναν από τους πιο δύσκολους προϋπολογισμούς. Στην Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, γι' αυτό ειλικρινώς ελπίζω οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να τηρήσουν τα δικά τους υπεσχημένα, ψηφίζοντας και συμφωνώντας το συντομότερο δυνατόν να μας δώσουν τη δόση. Αυτή η δόση είναι πολύ σημαντική για την Ελληνική οικονομία.
·         Δημοσιογράφος: Πόσο χρόνο έχετε; Πότε ακριβώς χρειάζεστε τη δόση και πότε πιστεύετε πως θα σας δοθεί;
·         Ντόρα Μπακογιάννη: Τη χρειαζόμασταν ήδη από χθες. Ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων το περιμένουμε από τον Ιούνιο, όποτε πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελληνική οικονομία είναι πρακτικά νεκρή σήμερα. Δεν υπάρχει δυνατότητα οι τράπεζες να δώσουν χρήματα, δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Περιμένουμε λοιπόν τη δόση, περιμένουμε όμως να δούμε να τηρούν τις υποσχέσεις τους και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Είναι πολύ σημαντικό. Καταφέραμε να έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή, αν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους τα ευρωπαϊκά κόμματα στην Ελλάδα θα βρεθούν σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση.
·         Δημοσιογράφος: Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τι πιστεύετε ότι εννοεί;
·         Ντόρα Μπακογιάννη: Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα γιατί η λιτότητα αυτή είναι εξαιρετικά αυστηρή. Σήμερα στην Ελλάδα κόβονται τα πάντα, τα επιδόματα των παιδιών, οι συντάξεις, φυσικά οι μισθοί. Και υπάρχουν πολλοί ανά τον κόσμο, όχι μόνο οι Έλληνες, όπως οι Financial Times ή οι New York Times που λένε πως μέτρα τόσο αυστηρής λιτότητας είναι αντιπαραγωγικά και τελικώς αυξάνουν την ύφεση και δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τη δόση αυτή το συντομότερο δυνατόν.
·         Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα φτάσετε κάποια στιγμή στο σημείο να πείτε αρκετά, δεν πάει άλλο, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο αυτή τη λιτότητα;
·         Ντόρα Μπακογιάννη: Θα σας πω την προσωπική μου άποψη, εγώ υπερψήφισα όλα τα πακέτα λιτότητας. Μάλιστα, εκδιώχθηκα και από το κόμμα μου για ένα διάστημα γι' αυτό το λόγο. Αλλά ειλικρινώς σας λέω, πως δεν θα αντέξουμε άλλο πακέτο λιτότητας. Ακόμη και εγώ, ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και ως πολιτικός που τα υποστήριξε γιατί πιστεύω ακράδαντα στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην Ελλάδα, δεν θα υποστηρίξω άλλο πακέτο λιτότητας, γιατί ειλικρινώς πιστεύω ότι δεν είναι η σωστή επιλογή από εδώ και πέρα.
·         Δημοσιογράφος: Έχει αυξηθεί η οργή του κόσμου; Πόσο θα χειροτερέψει η κατάσταση πιστεύετε;
·         Ντόρα Μπακογιάννη: Προς το παρόν οι Έλληνες υποφέρουν χωρίς να έχουν αντιδράσει υπερβολικά. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, αν θέλουμε να διατηρήσουμε μια τάξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, οι αποφάσεις για τα επονομαζόμενα προβλήματα του Νότου θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν. Εάν θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρή και ανταγωνιστική μέσα στην παγκόσμια σκακιέρα, τότε οι αποφάσεις δεν μπορούν να καθυστερούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την έκβαση των εκλογών σε οποιαδήποτε μεγάλη χώρα. Πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο μήνα, το αργότερο τον Δεκέμβριο.
·         Δημοσιογράφος: Πείτε μου την άποψή σας για την Άνγκελα Μέρκελ και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση. Σήμερα μεταβαίνει στην Πορτογαλία, αυτό βέβαια είναι άλλο θέμα, αλλά γενικώς τί πιστεύετε για την κυρία Μέρκελ και την ΕΕ;
·         Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, πιστεύω πως η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να συνδυάσει την κοινή γνώμη της Γερμανίας με τις ανάγκες του ευρώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική. Οι Γερμανοί πολιτικοί όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι είναι προς όφελος και της Γερμανίας, εάν διατηρηθεί ισχυρή η ένωση και το ευρώ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικές λιτότητας. Βεβαίως οι Έλληνες πήραμε το μάθημά μας. Βεβαίως κάναμε λάθη στο παρελθόν, αλλά και η λιτότητα έχει όρια. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ανάπτυξη, είναι θέσεις εργασίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρήματα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το καταλάβει και η κυρία Μέρκελ. Αυτό που ακούγαμε μέχρι τώρα από την ίδια ήταν “πρέπει εσείς να κάνετε τη δουλειά σας”. Εντάξει, την κάναμε τη δουλειά μας. Και ήταν πολύ δύσκολη. Και ήταν πολύ δύσκολο και για τους πολίτες μας. Γι' αυτό τώρα, την αξιοπιστία που ζητούσαν από τους Έλληνες πολιτικούς, ήρθε η ώρα να τη ζητήσουμε εμείς από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: