Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η Δημοτική “Κίνηση Πολίτες στο Προσκήνιο” για το Τ.Ε.Ι. της Αμφισσας.


Το Παράρτημα ΤΕΙ Άμφισσας να μη φύγει από την πόλη μας στο βωμό των Νέων Μέτρων.
«ΑΝΑΨΕ» την συζήτηση στην Άμφισσα η αίτηση των καθηγητών του Παραρτήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ, για την μεταφορά του στην Λαμία. Αναβρασμός για την μη φυγή του τμήματος, και ταυτόχρονα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνάντηση της βουλευτή του Νομού με τον αρμόδιο Υπουργό, ανακοινώσεις και δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχου και των υπολοίπων.
Η αλήθεια όμως, είναι ότι η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευσή του (αν δεν πληροί τα κριτήρια της αξιολόγησης από το Υπουργείο Παιδείας), όπως και δεκάδων άλλων αντίστοιχων παραρτημάτων πανελλαδικά (σε πόλεις αντίστοιχου ή ακόμα και μεγαλύτερου πληθυσμιακού μεγέθους), περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας. Το σχέδιο «Αθηνά», προχωρά σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Προϋπολογισμό (ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ) για το 2013, που κατατέθηκε στη Βουλή, προς ψήφιση πριν λίγες μέρες. Το σχέδιο του προϋπολογισμού στην επιτροπή οικονομικών, ψηφίστηκε ακριβώς από εκείνα τα κόμματα, των οποίων οι εκπρόσωποί τους στον τόπο μας, το «παίζουν» τσάμπα μάγκες.
Η συγχώνευση των παραρτημάτων γίνεται και λόγω της εφαρμογής του “Καλλικράτη” για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τοπικοί δημοτικοί και κοινοβουλευτικοί αιρετοί αντιπρόσωποι, γνώριζαν ότι ο Καλλικράτης που στηρίζουν, συνεπάγεται και την φυγή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο όνομα του «οικονομικού εξορθολογισμού». Όμως δεν έκαναν συνειδητά καμία κουβέντα για το εν λόγω ζήτημα. Επίσης, γνώριζαν πολύ καλά, ότι τα μέτρα που κατατίθενται προς επικύρωση από τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνουν έξι (6) μέτρα, που στοχεύουν στην “εξοικονόμηση” πόρων για την Παιδεία για το έτος 2013. Ειδικότερα προβλέπεται:
Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός
• Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς μείωση του αριθμού των εισελθόντων φοιτητών.
• Η περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.
• Ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την μείωση του αριθμού των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
• Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, όπως Ομοσπονδίες, Αθλητικά Κέντρα, Θέατρα, Μουσεία, Φεστιβάλ…
• Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πηγή: Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2012 σελ 48 & 84
 

Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται καθαρά στην ενότητα 8.2 ότι η μείωση των λειτουργικών δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επέλθει μέσα από τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων.
Δεν έχει νόημα λοιπόν να κρύβονται ο Δήμαρχος, η βουλευτής του Νομού κ.α. πίσω από ευχολόγια για την οικονομική – πολιτιστική και πολιτισμική σημασία, που έχει η παρουσία του παραρτήματος στην πόλη της Άμφισσας. Μέχρι και σήμερα, στηρίζουν το Μνημόνιο, άρα συνυπογράφουν στο να φύγει το Παράρτημα του ΤΕΙ.
Για να είναι ουσιαστική η αντίδραση της βουλευτή του νομού κ. Μανδρέκα, στην επικείμενη φυγή του παραρτήματος, απαιτείται η μη ψήφιση των νέων μέτρων, που το στερούν από την πόλη μας. Η μη ψήφιση των νέων μέτρων σημαίνει ουσιαστικά σεβασμό στην απαίτηση της τοπικής κοινωνίας ενώ κάθε άλλη επιλογή είναι υποκριτική. Ο δήμαρχος κ. Φουσέκης και όλο το δημοτικό συμβούλιο, οφείλουν να καταγγείλουν τα νέα μέτρα, που μετατρέπουν τις πόλεις με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σχολείων, ΤΕΙ, ευρύτερων κοινωνικών υπηρεσιών, σε ερήμους. Γιατί πόλεις χωρίς κοινωνικές παροχές είναι Πόλεις Μη Βιώσιμες.
Η παραπάνω συνολική αντίδραση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα, ώστε να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το ΤΕΙ στην πόλη μας , να καταστεί μια πραγματική πηγή προόδου για τον τόπο μας. Τα προηγούμενα χρόνια, ζητήματα υποδομών (κτιριακό, εξοπλισμοί εργαστηρίων) έμειναν άλυτα. Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους (όπως η μη πρόσληψη του απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού), νέα τμήματα (π.χ. Λογιστική) δεν ζητήθηκαν να έρθουν, ώστε να μετατραπεί σε Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Το επόμενο διάστημα οφείλουμε όλοι να δώσουμε πραγματικούς αγώνες και πραγματικές λύσεις. Συγκεκριμένα:
· Να στηρίξουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη για να μη περάσουν τα μέτρα του νέου Μνημονίου.
· Να μην ψηφίσει η βουλευτής του νομού τα νέα μέτρα που κλείνουν το ΤΕΙ.
· Να δράσουμε για να μείνει το παράρτημα στην πόλη μας και όχι μια ταμπέλα ότι δήθεν αγωνιστήκαμε για αυτό, όπως επιχειρεί σήμερα η Δημοτική Αρχή.
Υστερόγραφο..1) πότε οι τοπικοί παράγοντες κάλεσαν τους υπευθύνους του Τ.Ε.Ι. σε διάλογο με αντικείμενο τα προβλήματα και την προοπτική του. 2) Γιατί η βουλευτής δεν δημοσιοποιεί την απάντηση του υπουργού στην συνάντηση τους?

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: