Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” - ΦΩΤΟ


Ήταν Ιανουάριος του 1914 όταν ο πλοίαρχος Έρνστ Σάκλετον (Ernst Shackleton) μαζί με 27 άνδρες για πλήρωμα, ξεκίνησε από το Πλύμουθ της Αγγλίας για να εξερευνήσει την Ανταρκτική και τον Νότιο Πόλο, οδηγώντας το πανέμορφο ιστιοφόρο του με το όνομα ''Endurance'' δηλ. ''Καρτερία''. Με την προσέγγισή τους στα αφιλόξενα νερά της Ανταρκτικής και μετά από αντίξοες καιρικές συνθήκες, το ξύλινο ιστιοφόρο εγκλωβίστηκε στους πάγους και ακινητοποιήθηκε για 20 μήνες, μέχρι την σύνθλιψή του και εν τέλει την βύθισή του στην παγωμένη θάλασσα. Μετά από ένα απερίγραπτο ταξίδι-περιπέτεια διάρκειας8 μηνών, ο Σάκλετον και το πλήρωμά του, κατάφεραν με τις σωστικές λέμβους να διανύσουν 800 μίλια και να πλησιάσουν την νήσο του Ελέφαντα, όπου τους περισυνέλεξαν οι φαλαινοθήρες.

Στο αυτό το ταξίδι του ''Endurance'' συμμετείχε και ο φωτογράφος Φράνκ Χάρλεϋ, ο οποίος με την φωτογραφική του μηχανή, κατέγραψε όλες τις κακουχίες και αντιξοότητες που αντιμετώπισαν ο Σάκλετον και οι άνδρες του, μέχρι την επιστροφή τους στην Αγγλία.

Το υλικό διεσώθη από το Εθνικό Κινηματογραφικό Αρχείο του Λονδίνου και δημιουργήθηκε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο προεβλήθη προσφάτως στο Αθηναϊκό κοινό, στα πλαίσια του 13ου Πανοράματος Πανευρωπαϊκού Κινηματογράφου (διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου- εφημερίς'' Ελευθεροτυπία'')

Το όνομα ''Καρτερία'' λοιπόν είναι συνδεδεμένο και με μία ανείπωτη περιπέτεια και το συγκεκριμένο πλοίο είναι το 2ο,μετά από εκείνο του Frank Abney Hastings,τα οποία έφεραν το ίδιο όνομα. Ακολούθησαν βεβαίως, τα δύο πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Για την περιπέτεια του πλοίου, η συγγραφέας Καρολάϊν Αλεξάντερ, έγραψε το βιβλίο ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ'' το οποίο τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο Cristopher.

 
Shackleton, Sir Ernest Henry: Shackleton’s ship the “Endurance,” 1914
 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: