Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ (Liberation)

Σε δημοσίευμα της με τίτλο «η αποτυχία της Ελλάδας, μια ιδέα που κερδίζει έδαφος», η γαλλική εφημερίδα Liberation (σε ανταπόκριση της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες) αναφέρει ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών, το ερώτημα που διατυπώνεται είναι: «κι αν η ευρωζώνη άφηνε την Ελλάδα να καταρρεύσει;».
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα δε δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης και καμία πρόοδο σε θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει χώρες όπως η Γερμανία και η Φιλανδία να εξετάζουν το ενδεχόμενο διακοπής της δανειοδότησης άμεσα, καθώς από το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ, τα 90 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, γύρω από τον έλληνα πρωθυπουργό στήθηκε μια «αυτοσχέδια» σύσκεψη, καθώς οι εταίροι ζήτησαν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται με τους ιδιώτες, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, διπλωμάτης κοντά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υποστήριξε ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. «Η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Από τον Ιανουάριο του 2011, η κυβέρνηση σταμάτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας ότι ούτως ή άλλως η Ευρώπη θα πληρώσει για να σώσει το ευρώ». Επίσης, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν έχουν τηρηθεί, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, η φοροδιαφυγή δεν έχει παταχθεί και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται. Παράλληλα, κανείς δεν περίμενε ότι οι εργοδότες και τα συνδικάτα θα ευθυγραμμιστούν, αποτρέποντας την όποια αλλαγή στα εργασιακά. «Εάν η κατάσταση δεν απειλούσε την Ισπανία και την Ιταλία, θα αφήναμε την Ελλάδα να πέσει τώρα», τονίζει, ενώ πηγές της γαλλικής προεδρίας ξεκαθαρίζουν ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν να προχωρήσουν, τότε θα είναι πολύ κακό γι αυτούς. «Υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να διορθωθεί το «προπατορικό αμάρτημα» της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη, το 2001», αναφέρουν αξιωματούχοι των Ηλυσίων Πεδίων.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα υπάρχουν οικονομολόγοι που εκτιμούν ως αναπόφευκτη την ελληνική κατάρρευση. «Η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Ακόμη και μια συνολική άρνηση του χρέους της, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν αρκετή για να ανακάμψει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Στέφαν Ντεό. Μάλιστα, σύμβουλος του Σαρκοζί αναφέρει ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας δυσοίωνος συνδυασμός μεταξύ αυτών που θέλουν μια ελληνική χρεοκοπία και ορισμένων στην Ελλάδα, που πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει ότι κάνει η χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: