Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Εντός και εκτός Κοινοβουλίου, στην Πλατεία Συντάγματος και στην Ολομέλεια χτυπά ο πολιτικός σφυγμός της χώρας για τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα.

Το Σάββατο το πρωί κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τρία άρθρα που αναφέρονται στο PSI (κούρεμα Ομολόγων) ,στην νέα δανειακή συμφωνία με το οποίο θα εξουσιοδοτείται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να την υπογράψει και το τρίτο άρθρο θα αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Η ψήφιση του νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό την Κυριακή.

Την Παρασκευή και μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση Παπαδήμου και την παραίτηση της Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου, ανέκυψε το ζήτημα του Ανασχηματισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ

Την ίδια ημέρα και μετά την παραίτηση του βουλευτή Άρτας (του ΠΑΣΟΚ) Παύλου Στασινού για λόγους διαφωνίας με το νέο μνημόνιο άρχισε να εξελίσσεται μία δραματική αλυσιδωτή αντίδραση εντός ΠΑΣΟΚ με βουλευτές να δηλώνουν πώς θα καταψηφίσουν το Μνημόνιο.

Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ηγετικών στελεχών του Κινήματος στα γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου όπου οι παρόντες Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκαναδαλίδης και Άννα Διαμαντοπούλου συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Συζήτησαν την εσωτερική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνοντας κενό ηγεσίας αλλά δεν προχώρησαν σε υιοθέτηση ενεργειών αμέσου χαρακτήρα. Δεν τέθηκε πάντως ζήτημα να επιλεγεί νέος αρχηγός εδώ και τώρα και πάντως κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνέρχεται το πρωί του Σαββάτου.

Στους διαδρόμους της Βουλής πάντως και στα δημοσιογραφικά γραφεία κλιμακώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έντονη φημολογία περί επικείμενης παραίτησης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, φημολογία η οποία έως και αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά παρέμεινε ωστόσο σαν «σκιά».

«Βράζει» η Συγγρού

Ανεβλήθη για το Σάββατο και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Η ηγετική ομάδα του κόμματος αναλώθηκε την Παρασκευή σε προσπάθειες εκτόνωσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κυρίως των μεσαίων συνδικαλιστικών στελεχών που αρνούνται να αποδεχτούν το νέο μνημόνιο.

Η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη, πρωί της Πέμπτης που μας πέρασε, κλιμάκωσε τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Ο Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία της Κυριακής.

Σε τροχιά διάσπασης το ΛΑΟΣ

Η στροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη και η πολιτική πιρουέτα της Παρασκευής, όπου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανακοίνωσε πώς δεν στηρίζει μεν το Μνημόνιο ενώ στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου προσθέτοντας πώς καταψηφίζει τον νόμο αλλά δεν αποσύρει του υπουργούς και υφυπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα, προκάλεσε απόλυτη σύγχυση.

Οι Μάκης Βορίδης και Άδωνης Γεωργιάδης υπέβαλλαν μεν τις παραιτήσεις τους από την κυβέρνηση (δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς) αλλά άφησαν να εννοηθεί πώς θα υπερψηφίσουν το Μνημόνιο θέτοντας ζήτημα ενδεχόμενης διαγραφής τους.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ερωτώμενος σχετικά δήλωσε σιβυλλικά «Αξιολογούνται οι πράξεις και όχι οι προθέσεις» αφήνοντας το θέμα ανοικτό έως και την ψηφοφορία της Κυριακής.

Ο κόσμος στους δρόμους και τις πλατείες

Η 48ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο. Τα εργατικά συνδικάτα προγραμματίζουν συλλαλητήρια στο Σύνταγμα σήμερα στις 11.00 το πρωί, ενώ την Κυριακή το κεντρικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 το απόγευμα, ημέρα ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.00 το πρωί στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.

Αναλυτικότερα σήμερα Σάββατο 11/2/2012 απεργούν:

H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα τα πλοία
Οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα συμμετέχουν και στα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.
Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Σε λευκή απεργία στις επιμέρους υποχρεώσεις τους, όπως η επίδοση δικογραφιών και η φύλαξη γηπέδων, καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία μάλιστα ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των εκπροσώπων της τρόικας.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και το Σάββατο το Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός.

Το μόνο μέσο που θα κυκλοφορεί είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, από τις 10.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα.

Όσον αφορά στον ΟΑΣ Θεσσαλονίκης, και το Σάββατο θα λειτουργήσει από τις 08.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες έχει κηρύξει στάση.

Πάντως, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι αεροπορικές πτήσεις, καθώς στην 48ωρη απεργία δεν μετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Πανελλαδική αποχή δικηγόρων

Τριήμερη πανελλαδική αποχή από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, αποφάσισαν και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: