Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ



Δώδεκα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από επίθεση καρχαρία - το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο δεκαετιών - καθώς πολλοί τουρίστες επέλεξαν να κολυμπήσουν σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές, μακριά από κέντρα παροχής ιατρικής φροντίδας, αναφέρουν ερευνητές στη Φλόριντα σε έκθεσή τους που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα.
Καμία από τις φονικές επιθέσεις δεν σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την τελευταία πενταετία στον αριθμό των καταγεγραμμένων απρόκλητων επιθέσεων καρχαριών, δήλωσε ο ιχθυολόγος Τζορτζ Μπέρτζες, διευθυντής του Αρχείου Επιθέσεων Καρχαριών που στεγάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
"Είχαμε έναν αριθμό θυμάτων ουσιαστικά σε απομακρυσμένα μέρη, όπου δεν είναι άμεσα διαθέσιμη η ίδια ποσότητα και ποιότητα ιατρικής μέριμνας. Εκεί επίσης δεν υπάρχει ιστορικό επιθέσεων καρχαριών, επομένως δεν ισχύουν μέτρα αντιμετώπισης όπως υπάρχουν σε άλλα μέρη σαν τη Φλόριντα", είπε ο Μπέρτζες.
Εβδομήντα-πέντε επιθέσεις καρχαριών σημειώθηκαν παγκοσμίως, κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας, αλλά ο αριθμός των θυμάτων διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2010, τόνισε ο ίδιος. Παρά τον αυξημένο αριθμό θυμάτων τον περασμένο χρόνο, οι άνθρωποι εξακολουθούν να αποτελούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τους καρχαρίες, επισήμανε ο Μπέρτζες.
"Σκοτώνουμε 30 με 70 εκατομμύρια καρχαρίες τον χρόνο - ποιος σκοτώνει ποιον;" είπε ο Μπέρτζες. Στην Αυστραλία σημειώθηκαν τρεις θάνατοι από επίθεση καρχαριών, από δύο στην Ρεϊνιόν, στις Σεϋχέλλες και στη Νότια Αφρική και από ένας στην Κόστα Ρίκα, την Κένυα και την Νέα Καλιδονία.
Ο μέσος όρος φονικών επιθέσεων παγκοσμίως για την τελευταία δεκαετία είναι λίγο μικρότερος από 7% και πέρυσι αυξήθηκε στο 16%. Εκτός από τις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκαν 29 επιθέσεις καρχαριών αλλά καμία μοιραία, το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από επίθεση καρχαρία ανήλθε στο 25% το 2011, είπε ο Μπέρτζες.
Περίπου το 60% των θυμάτων απρόκλητων επιθέσεων καρχαριών ήταν σερφίστες, κυρίως εξαιτίας της φύσης του αθλήματος. Οι κολυμβητές αντιστοιχούν στο 35% των επιθέσεων, ακολουθούμενοι από τους δύτες με 5%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: