Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΔΝΤ: Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!

Το Spiegel αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ: Περισσότερη λιτότητα ή περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα. Ανεπαρκές κρίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. 
 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το περιοδικό εκτιμά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους της χώρας και θεωρεί ότι θα έπρεπε να ληφθούν νέα μέτρα προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να επιτύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των επιλογών που διακρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι είτε η λήψη νέων μέτρων λιτότητας είτε η αύξηση της βοήθειας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών της», αναφέρει σύμφωνα με το Der Spiegel το έγγραφο, διαφορετικά «οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είναι δυνατόν να αρνηθούν να αποζημιωθούν με ένα ποσοστό απομείωσης χρέους υψηλότερο του ως τώρα αναφερόμενου (σ.σ.:50%). Το περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι στο έγγραφο του ΔΝΤ γίνεται λόγος για καθυστερήσεις στη διαρθρωτική προσαρμογή της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων και στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, o επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσαρ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερο κούρεμα για να μπορέσει, όπως είπε, «να αναπνεύσει η Ελλάδα». Προειδοποίησε επίσης ότι ταυτόχρονα η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια σειρά μέτρων και να προχωρήσει «πιθανόν σε προσαρμογές στους μισθούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: