Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΡΟΛΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Κινητοποιήσεις από σήμερα. Μόνο τα επείγοντα στα νοσοκομεία μέχρι την Πέμπτη
Με τον νέο χρόνο ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας. Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν με τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με στόχο τον περιορισμό της αντίστοιχης δαπάνης. Ειδικότερα, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οι συνάδελφοί τους του ΙΚΑ απεργούν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τονίστηκε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί κόκκινη γραμμή ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
«Οι γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους απαιτώντας την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον ένα τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του, και την εφαρμογή των θέσεων του ΙΣΑ για συλλογική σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση, δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους και ελεύθερη επιλογή γιατρού. Απαιτούν την άμεση εξόφληση των οφειλών του Ο.Π.Α. Δ ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με το Ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια για τις οποίες ο Ι.Σ.Α ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης.

Κατεβάζουν ρολά τα φαρμακεία
Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία τη Δευτέρα και την Τρίτη, 2 και 3 Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται κυρίως για τη μείωση του ποσοστού κέρδους τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον μείωση 1,5%, η οποία θα γίνεται κλιμακωτά. Η δεύτερη μείωση αφορά φαρμακεία τα οποία κάνουν τζίρο 40.000 ευρώ και άνω τον μήνα.

Μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία έως την Πέμπτη

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και οι ιδιώτες γιατροί.
Στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας θα αντιμετωπίζονται από τη Δευτέρα και έως την Πέμπτη μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μη μειωθεί περαιτέρω το ιατρικό μισθολόγιο που έχει ήδη περικοπεί κατά 35%.
Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες κατέρχονται και οι γιατροί του ΙΚΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: