Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

ΤΕΚΜΗΡΙΑ = ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ = ΥΦΕΣΗ

Ο παραλογισμός δεν έχει τέλος.

Τα ίδια με Παπακωνσταντίνου, τα ίδια με Βενιζέλο. Τα ίδια με Παπανδρέου, τα ίδια με Παπαδήμο. Την ώρα που όλος ο πλανήτης, από το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε μέχρι τον Χρυσοχοϊδη και τον ίδιο τον Παπανδρέου έχουν παραδεχτεί την αποτυχία της συνταγής, οι παλαβοί συνεχίζουν, σα να μην τρέχει τίποτα.
Μήπως δεν ξέρουν ότι τα τεκμήρια θα φέρουν ύφεση; Πως η όποια κατανάλωση υπήρχε... θα αδρανήσει εντελώς, πράγμα που θα επιφέρει καίριο πλήγμα στα έσοδα; (ακόμα ένα)
Πως οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα προσπαθήσουν να αδρανοποιήσουν τα επιβαρυντικά στοιχεία, κόβοντας το ρεύμα στα εξοχικά και καταθέτοντας πινακίδες αυτοκινήτων; Πράγμα που με τη σειρά του θα επιφέρει νέες επιπτώσεις τόσο στα έσοδα όσο και στην πραγματική οικονομία; Το ξέρουν.

Γιατί συναινούν στο έγκλημα;
Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να υφαρπάξουν και άλλα χρήματα από τους ιθαγενείς. Γιατί η αύξηση των τεκμηρίων σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου, αφορά στα εισοδήματα του 2011 (μη με ρωτάτε αν είναι παράνομο, αφού ξέρετε την απάντηση, όσο για το σύνταγμα, ξέρω και εγώ ένα καλό με έναν Πόντιο) και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο κοντά στο χιλιάρικο ακόμα και οι απολυθέντες.

Ποιο το όφελος;
Κανένα. Όταν σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης τιμωρείς την κατανάλωση, επιτείνεις την ύφεση. Όταν η χώρα διψάει για μια σταγόνα αναπτυξιακής πολιτικής και αντί για αυτό εφευρίσκεις έμμεσους τρόπους διπλασιασμού της φορολογίας, διαπράττεις διαρκές έγκλημα.

Τι συμβαίνει;
Ομαδική πασοκική παράκρουση; Όχι. Η εξήγηση βρίσκεται αλλού. Έχει να κάνει με δύο καίριες αστοχίες και με μια (ακόμα) λάθος πρόβλεψη.

Οι δύο αστοχίες:
  • Ως γνωστόν το 2011 η πρόβλεψη για το έλλειμμα έπεσε (πολύ) έξω και δημιουργήθηκε μια πελώρια μαύρη τρύπα. Καθώς τα νούμερα γύρω από την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως συγκεκριμένα, κάθε τρύπα που δημιουργείται, πρέπει να αναπληρώνεται με πλήρως κοστολογημένα μέτρα. Εν ολίγοις, η νέα ληστεία θα μπαλώσει το έλλειμμα του 2011, ώστε να μην κινδυνέψει το PSI και η νέα δανειακή, που βασίζονται σε μπαγιάτικα στοιχεία.
  • Όλοι γνωρίζετε για το φιάσκο της εφεδρείας. Παρόλο που υποψιαζόμασταν ότι δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, το συγκεκριμένο μέτρο είχε κοστολογηθεί από την Τρόικα με απολύτως συγκεκριμένη πρόβλεψη περί 30.000 απολύσεων μέσα στο 2011, και αντίστοιχη μείωση στις δαπάνες. Φυσικά οι απολύσεις οδηγήθηκαν στις καλένδες (ουσιαστικά στην κυβέρνηση Σαμαρά) και το δημοσιονομικό όφελος θα πρέπει να καλυφθεί από τα νέα μέτρα.
Η λάθος πρόβλεψη:
  • Εκεί στο υπουργείο οικονομικών, όπου τελευταία κατοικοεδρεύουν και κάτι ξενέρωτοι Γερμανοί χαρτογιακάδες, πιστεύουν ακράδαντα ότι το μέτρο αυτό θα τονώσει σημαντικά τη ρευστότητα του κράτους. Οι δικοί μας τους έχουν σχεδόν πείσει και εκείνοι προσποιούνται ότι σχεδόν έχουν πειστεί, πως αυτή τη φορά ο στόχος είναι απολύτως ρεαλιστικός και τα έσοδα θα χτυπήσουν ταβάνι.
Εμείς πάλι, μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε, εγγράφως, ότι το μέτρο αυτό, πέρα από το γεγονός ότι είναι κατάφωρα άδικο και αντισυνταγματικό, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την πραγματική οικονομία, θα συρρικνώσει κι άλλο τα έσοδα και θα δημιουργήσει απίστευτες στρεβλώσεις στην αγορά. Επίσης θα κλονίσει τις αναμενόμενες επενδύσεις (κανείς δεν έρχεται να επενδύσει σε μια οικονομία χωρίς αγοραστική δύναμη) και θα δημιουργήσει κύμα μετανάστευσης, αφού το να ζεις στοιχειωδώς στην Ελλάδα, πλέον αποτελεί πολυτέλεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: