Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΙΤΕΑ 2012: ΧΩΡΙΣ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ! ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΡΑΒΑ;


Ο (ΜΗ) ΤΕΛΕΣΘΕΙΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
  Έγινε κατά τα ειωθότα, η Δοξολογία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στην Ιτέα, παρουσία όλων των Δημοτικών και Υπηρεσιακών Αρχών του Δήμου Δελφών.  Μέχρις εκεί όμως.  Δέν ακολούθησε ούτε η πομπή προς τον μώλο, ούτε η ρίψη του Σταυρού στην θάλασσα, προς απογοήτευση  όχι μόνον των χειμερινών κολυμβητών-διεκδικητών του, αλλά και του πλήθους των πιστών και  μη, που ανέμεναν τον ‘’αγιασμό’’ των υδάτων, για να φύγουν τα καλικαντζούρια,  και να κλείσουν οι γιορτές  με την ‘’Ανάσταση’’ του Χειμώνα.  Μια  προσωρινή βροχόπτωση εμπόδισε τον κλήρο  να κάνει αυτό το οποίο γίνεται από ιδρύσεως της Ιτέας, ανελλιπώς και αδιαλείπτως : Να πέφτει ο Σταυρός στην θάλασσα και να ‘’αγιάζουν’’ τα νερά.

- Δεν θυμάμαι να έχει συμβεί αυτό ποτέ, απο τότε που ήμουν κοριτσάκι, ομολογούσε στην παρέα της μία 80χρονη Ιτιώτισσα.
-  Και καλά ο Δεσπότης, αναρωτήθηκε η ίδια.  Χάθηκε ένας παπάς να πάρει τον Σταυρό και μια ομπρέλα και να πάει στον μώλο; Τόσος κόσμος περίμενε εκεί!..  Θυμάμαι να έχουν πέσει στην θάλασσα  παιδιά, με τα χιόνια να σκεπάζουν τις πλάκες στον μώλο.

     Στήν Κίρρα, δίπλα μας, έγινε ο αγιασμός κανονικά και από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπήρξε λιμάνι στην Ελλάδα χωρίς να τελεσθούν τα Θεοφάνεια. Άλλαξαν οι καιροί. Κάποιοι δέχονται ότι πρέπει να αλλάξουμε και τα έθιμά μας  ανάλογα με τις ορέξεις μας, τις δυνατότητες της εποχής  και την ικανότητα των ανθρώπων στην εφαρμογή τους. Είναι δυνατόν;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου είναι παρελθόντος έτους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε Ιερό ούτε Οσιο. Να μην ξανακατέβουν στην Ιτέα. Να πηγαίνουν όλοι τους στην Αμφισσα στο βιολογικό τους.

Ανώνυμος είπε...

ο Αγιασμός των υδάτων έγινε από συμπατριώτη μας που πήρε το καθαγιασμένο ύδωρ απ την κολυμβήθρα του Ι.Ν Μεταμορφώσεως του Σωτήρος συναινέσει του ιερέως και το περιέχυσε στο λιμάνι της πόλης μας !!
Τυχαίο ;;; Δεν νομίζω !!