Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ


Στο ΣτΕ μεταφέρεται πλέον η διαμάχη πολιτών και κράτους για το νέο χαράτσι στα ακίνητα, έπειτα από πληθώρα προσφυγών εναντίον του ειδικού τέλους. Την Πέμπτη κατατέθηκε ακόμη μία προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτήρια. Λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης, η συζήτηση έχει οριστεί με βάση τις διατάξεις της πρότυπης δίκης. Εισηγήτρια θα είναι η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία ωστόσο αύριο θα αναφερθεί μόνο στα επιχειρήματα που επικαλούνται οι προσφυγές, χαρακτηρίζοντας το «χαράτσι» ως νέο φόρο και όχι ειδικό τέλος κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι, ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλλει το χαράτσι. Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το χαράτσι δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετος στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (Δ.Σ.Α. κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους. Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών. Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.

Η εγκύκλιος...
Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο, θα γίνει επιτροπή σε κάθε Δ.Ο.Υ. για να κρίνει σε ποιους που υπάγονται σε ευπαθείς ομάδες δεν θα διακοπεί το ρεύμα ή θα πληρώσουν μειωμένο το χαράτσι. Η επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της εφορίας, της αστυνομίας και του δήμου, δεν θα επισκέπτεται τους δικαιούχους, αλλά θα πρέπει εκείνοι να πάνε στη Δ.Ο.Υ. για τη σχετική αίτηση για απαλλαγή η μείωση. Οι πολίτες πρώτα θα κληθούν να πληρώσουν και ύστερα θα γίνουν οι διορθώσεις. Η εγκύκλιος, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία μένει να καθοριστούν... στο μέλλον.

Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας 150 άτομα, την ώρα που συζητείται μέρος των προσφυγών κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την επιβολή του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.Στο ύψος του κτηρίου του ΣτΕ η κίνηση στην οδό Πανεπιστημίου διεξάγεται με δυσκολίες.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


Δεν υπάρχουν σχόλια: