Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Διαβάστε τέσσερις από τις δεκάδες σημερινές ειδήσεις, από Ελλάδα και εξωτερικό που αναφέρονται στην οικονομία της χώρας μας!
Δίνουν πιθανότητες για χρεοκοπία της Ελλάδος άνω του 90%
Ξεπέρασε ελαφρώς το 90% η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας μας, καθώς οι τιμές των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) διαμορφώνονται σήμερα στο ιστορικό υψηλό των 2.890 μονάδων.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά τόσο με την επιτυχία του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όσο και στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου από την κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η χρηματοδότηση της χώρας μπορεί να διακοπεί, έστω και προσωρινά, από το ΔΝΤ, προκαλώντας σημαντικές αρνητικές συνέπειες.
Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan ζήτησε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο νέος ρόλος του EFSF, καθώς το πρόγραμμα της συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας δεν αποδίδει,.
Τα κρατικά ταμεία ίσως να μην αντέξουν όλες τις πληρωμές
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και το Γενικό Λογιστήριο του κράτους κλείνει τις στρόφιγγες των πληρωμών, με εξαίρεση τις ανελαστικές δαπάνες για μισθούς και τις συντάξεις.
Εν αναμονή της έγκρισης της 6ης δόσης από την τρόικα το Δημόσιο επιχειρεί άντληση ρευστότητας μέσω των εντόκων γραμματίων, τα οποία όμως για την ώρα διοχετεύονται στην εξυπηρέτηση του χρέους, παρά στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών για πληρωμές του Δημοσίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξης εναλλακτικού σεναρίου για επιλεκτικές πληρωμές (δηλαδή μόνο των δαπανών για μισθούς και συντάξεις) την ώρα που ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν, για τις επόμενες περίπου 25 ημέρες.
Βεβαία πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εισπράξεων κυρίως από τα φορολογικά έσοδα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης, θέμα που περιπλέκεται μετά από την απόφαση του ΔΝΤ να συνεδριάσει, καθυστερημένα στις 14 Σεπτεμβρίου για να πάρει απόφαση σχετικά με την συμμετοχή του.
Στέφανος Μάνος: Είμαστε έτοιμοι να χρεοκοπήσουμε
Στέφανος Μάνος: «Οι κύριοι αυτοί που σήμερα παριστάνουν την κυβέρνηση θα μας διαλύσουν»
«Όταν ήρθε η σημερινή κυβέρνηση, παρέλαβε μια δραματική κατάσταση και ένα χρέος 270 δισ. Σήμερα, μετά από όσα έκανε μέχρι τώρα για να μας σώσει, χρωστάμε 370 δισ. και με το ρυθμό που κινείται σε λίγο καιρό θα φτάσουμε τα 450 δισ. Ήταν καλό αυτό για την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός, Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στο Βήμα fm.
Ο κ. Μάνος καταδίκασε την κίνηση του πρωθυπουργού να πάει στη Θεσσαλονίκη κινητοποιώντας 7.000 αστυνομικούς, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση «πρέπει να κόψει απολύτως κάθε δαπάνη που δεν είναι απαραίτητη για την κοινωνική ζωή. Η κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει τη δουλειά της. Γιατί όσο δεν το κάνει, πληρώνει λεφτά που δεν έχει και δανείζεται και με αυτό μας τα φορτώνει σε εμάς, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας».
Ερωτηθείς για τις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε ότι «υπάρχει μια θεωρία που καλλιέργησε τότε ο διάδοχός μου ο κ. Παπαντωνίου και μετά από αυτόν ο κ. Αλογοσκούφης. Αυτή της άθλιας ήπιας προσαρμογής». Όπως είπε χαρακτηριστικά «από την πολλή προσαρμογή δεν προσαρμόσαμε τίποτα και είμαστε τώρα έτοιμοι να χρεοκοπήσουμε».
Ερωτηθεί για τους δημοσίους υπαλλήλους, απάντησε «το αν κόπηκε ο μισθός του κατά 50% το δέχομαι, αλλά οι δαπάνες αυξήθηκαν. Τώρα, αν αυτές οι δαπάνες αυξήθηκαν γιατί οι κύριοι υπουργοί τους έδιναν πλασματικές υπερωρίες ή τάχα εκτός έδρας για να καλύψουν το 50%, εγώ δεν το έχω δει, αλλά σας βεβαιώνω ότι το υποπτεύομαι.
Βγήκε προχθές ο κ. Λοβέρδος και είπε ότι δεν θα ξαναπάρει γιατρούς, γιατί έχουμε τρεις φορές περισσότερους γιατρούς απ’ ό,τι ο ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο. Αν δεν βάλουμε μυαλά, οι κύριοι αυτοί που σήμερα παριστάνουν την κυβέρνηση, θα μας διαλύσουν».
Αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις, πρότεινε: «Ο κ. Βενιζέλος, αντί να κόψει τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, που όπως έχω πολλές φορές γράψει είναι 14 φορές περισσότερες ανά ψήφο απ’ ό,τι στη Γερμανία (παίρνει μέτρα για τις συντάξεις). Θέλετε να εξηγήσετε στον συνταξιούχο πώς είναι λογικό η Ν.Δ. να παίρνει από τους Έλληνες φορολογούμενους μεγαλύτερη επιχορήγηση από το CDU στη Γερμανία;».
Δεν καλύπτονται μέχρι τώρα τα ποσοστά που χρειάζεται η Ελλάδα
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες επενδυτές σε όλο τον κόσμο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα ομόλογα, το οποίο αποφασίσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες θα ειδοποιήσουν τις αρμόδιες εποπτικές αρχές τους, αν και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο συντονίζει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών κινείται μεταξύ 50% και 70% με ανοδική τάση.

Δείτε όλες τις ειδήσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:




Δεν υπάρχουν σχόλια: