Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011-ΑΡΧΙΖΕΙ Ο Β΄ ΓΥΡΟΣ


Αρχίζει ο δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων των εργαζόμενων που θίγονται από τα νέα μέτρα, λίγο πριν την Έκθεση Θεσσαλονίκης και σε ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο και εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση. Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων αναμένεται να βρεθούν οι ταξιτζήδες, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πονοκέφαλο προκαλούν στα κυβερνητικά επιτελεία, οι πληροφορίες ότι κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη των αυτοκινητιστών, βρίσκονται σε επαφή με συναδέλφους τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συζητούν το ενδεχόμενο να διοργανώσουν κοινές κινητοποιήσεις και απεργίες, κάνοντας έτσι ορατό το ενδεχόμενο να παραλύσει η οικονομική ζωή της χώρας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές πρόκειται να αντιδράσουν στο νέο οργανόγραμμα των εταιριών, αλλά και να επιχειρήσουν δυναμικά να επιβάλλουν τους όρους τους κατά την διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Από την πλευρά των ιδιοκτητών ταξί, αναμένονται νέες αποφάσεις καθώς την Δευτέρα λήγει το τελεσίγραφο που έθεσαν στον υπουργό Υποδομών και Συγκοινωνιών, Γιάννη Ραγκούση, να τους γνωστοποιήσει τις τελικές αποφάσεις του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Αν το σχέδιο για ταυτόχρονες απεργίες πραγματοποιηθεί, τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και ο νέος γενικός γραμματέας Μεταφορών, κ. Αρ. Μπουρδάρας θα κληθούν να διαχειριστούν μία κατάσταση που η Αθήνα δεν έχει βιώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σχολιάζει η εφημερίδα.

Σε αναταραχή ο χώρος της Παιδείας


Με 90 πανεπιστημιακές σχολές να τελούν ήδη υπό κατάληψη και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να επισείουν κινητοποιήσεις διαρκείας, θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Η ένταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, με τις αντίστοιχες πολιτικές ηγεσίες στους, δίνουν την εντύπωση πώς οι εξελίξεις ενδεχομένως να είναι απρόβλεπτες σε ένα φθινόπωρο που προβλέπεται θερμό.
Ρήγμα έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στο μέτωπο των καθηγητών ΑΕΙ, όπως φάνηκε κατά την σύνοδο Πρυτάνεων της Παρασκευής, καθώς πολλοί έχουν διαχωρίσει την θέση τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Συγκλήτου να μεταφέρει την εξεταστική και υποστήριξαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ο νέος νόμος. Μάλιστα σε ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι είναι ανάγκη όλοι οι καθηγητές να στηρίξουν τα λεγόμενα «ανοικτά πανεπιστήμια».
Παρ' όλα αυτά, γίνεται λόγος για αντιφάσεις και ασάφειες που υπάρχουν σε κάποιες διατάξεις του νόμου και αναζητούνται τρόποι αντίδρασης στις διατάξεις που διαφωνούν.
Επίσης, οι Πρυτάνεις, κατά τη διάρκεια της συνόδου, συζήτησαν και πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για παράταση ενός χρόνου στην εφαρμογή του νόμου, εξαιτίας της δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα.



Persona non grata ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί η Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης, με οργανώσεις και φορείς να προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ειδικά τις ημέρες της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου και της ομιλίας του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί επιστρατεύονται για τις μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ μεταφέρονται τα δύο οχήματα εκτόξευσης νερού και ο σιδερένιος φράχτης που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων». Επίσης πληροφορίες αναφέρουν, ότι στα σημεία όπου αναμένονται επεισόδια θα απομακρυνθούν όλοι οι κάδοι σκουπιδιών, ώστε να μην αποτελέσουν υλικό για φωτιές που τυχόν να ανάψουν οι διαδηλωτές.
Οι αποφάσεις για την τελική φάση του σχεδιασμού των αστυνομικών μέτρων λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με επικεφαλής τον αρχηγό, Λευτέρη Οικονόμου και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου, όπως και όλων των επικεφαλής των διευθύνσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Τα πρωτοφανή σε μέγεθος αστυνομικά μέτρα προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στον χώρο των συνδικάτων αλλά και στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», μέλη των οποίων μιλούν για «κινήσεις εντυπωσιασμού» της κυβέρνησης και της αστυνομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και να αποτραπεί στους πολίτες η κάθοδος στις μεγάλες διαδηλώσεις της ΔΕΘ.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος






Δεν υπάρχουν σχόλια: