Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Bitcoin: Έχασε σχεδόν $200 δισ. κεφαλαιοποίηση σε 24 ώρες.



 Η τιμή του bitcoin σημείωσε πτώση σχεδόν 10% την Πέμπτη, διευρύνοντας τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες του κρυπτονομίσματος, καθώς οι προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και τους αναλυτές εντείνονται μετά το εκρηκτικό ράλι που τροφοδότησε η ολοένα αυξανόμενη αποδοχή των κρυπτονομισμάτων από τους θεσμικούς επενδυτές. 

Η υποχώρηση του bitcoin το προηγούμενο 24ώρο ώθησε την τιμή του στο χαμηλότερο επίπεδο δύο και πλέον εβδομάδων, εξανεμίζοντας κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 180 δισ. δολαρίων από το υψηλό που καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία CoinMarketCap.

Πτώση κατέγραψαν, όμως, και τα υπόλοιπα κορυφαία κρυπτονομίσματα, με το ether, το XRP και το Cardano να χάνουν 7%, 3,5% και 3% αντίστοιχα.

Οι συνεχιζόμενες απώλειες του bitcoin καταγράφονται καθώς η αυξανόμενη υιοθέτησή του ως μέσο συναλλαγών "αυξάνει τους συσχετισμούς του με κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, μετατρέποντας δυνητικά τα κρυπτονομίσματα από μέσο αντιστάθμισης σε μέσο μόχλευσης”, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας συνέχισαν λέγοντας ότι το bitcoin αποτελεί "το λιγότερο αξιόπιστο μέσο αντιστάθμισης κατά τη διάρκεια έντονων πιέσεων στην αγορά”, παρατήρηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους ειδικούς της Wall Street που υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές συρρέουν στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του πλανήτη καθώς το θεωρούν "λογικό αντιστάθμισμα έναντι των πληθωριστικών πιέσεων”.

Εν τω μεταξύ, η υποψήφια υπουργός Οικονομικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ενδεχομένως θα επιβλέπει κρίσιμες για τα κρυπτονομίσματα υπηρεσίες, όπως το Δίκτυο Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement Network) και η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (Internal Revenue Service) των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως "ιδιαίτερη ανησυχία” την Τρίτη, προτείνοντας στους βουλευτές των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν δράση για να "περιορίσουν τη χρήση τους”, διασφαλίζοντας κυρίως ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο παράνομων χρηματοδοτήσεων.

Τα παραπάνω βέβαια δεν έχουν εμποδίσει τους θεσμικούς επενδυτές "να βουτήξουν” βαθύτερα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων: ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission) την Τετάρτη ζητώντας άδεια να συμπεριλάβει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) bitcoin, τα οποία θα αποδίδουν πίστωση σε μετρητά στη λήξη τους, ως επιλέξιμες επενδύσεις για δύο από τα funds της.

"Το bitcoin δείχνει κάποια μεταβλητότητα στο τέλος ενός πολύ καλού μήνα: υπέστη κάποιες πιέσεις στο επίπεδο των 34.000 δολαρίων την Τετάρτη και έκτοτε διολισθαίνει, καθιστώντας πολύ πιθανή την υποχώρησή του στα 30.000 δολάρια", σημείωσε την Πέμπτη το πρωί ο αναλυτής αγοράς της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ. "Αυτό το επίπεδο φαίνεται πολύ ευάλωτο και μια καθοδική διάσπασή του θα αποτελέσει κακή είδηση βραχυπρόθεσμα για το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εν γένει", πρόσθεσε, προτού συμπληρώσει ότι θα αποτελέσει μικρότερη έκπληξη γι’ αυτόν εάν η τιμή του πέσει στα 20.000 δολάρια πριν αναρριχηθεί σε νέα υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την CoinMarketCap, ανέρχεται σε 926 δισ. δολάρια. Ποσό μειωμένο κατά σχεδόν 200 δισ. δολάρια από το επίπεδο ρεκόρ των 1,1 τρισ. δολαρίων που άγγιξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με σχεδόν το σύνολο των απωλειών να προέρχεται από το bitcoin.

Οι επικριτές

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Γέλεν δεν είναι η μόνη από τα πρόσωπα επιλογής του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που βλέπει με "μισό μάτι” τα κρυπτονομίσματα. Ο Γκάρι Γκένσλερ, ο υποψήφιος του προέδρου για το τιμόνι της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) και πρώην τραπεζίτης, το 2018 δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των ether και XRP, προσομοιάζουν στις κινητές αξίες. 

Τον Δεκέμβριο, η SEC κατηγόρησε την Ripple Labs (την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το XRP, το τρίτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα εκείνη την εποχή) και δύο από τα διοικητικά της στελέχη για μη εξουσιοδοτημένη προσφορά κινητών αξιών. 

Στην αγωγή της η SEC ισχυρίστηκε ότι το XRP αποτελεί κινητή αξία και ως εκ τούτου υπόκειται τους ρυθμιστικούς της κανόνες. Η τιμή του XRP έχει έκτοτε σημειώσει πτώση άνω του 60%.

Εν τω μεταξύ, το 2018 ένα από τα διευθυντικά στελέχη της SEC δήλωσε ότι το ether δεν αποτελεί κινητή αξία, αλλά δεν τεκμηρίωσε τη δήλωσή του.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: