Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Ο "Παλαιότερος-γνωστός ναός" στον κόσμο χτίστηκε 11.500 χρόνια πριν με γνώμονα τη γεωμετρία.

 


Μια νέα ματιά στο Göbekli Tepe, ένα δομικό συγκρότημα ηλικίας 11.500 ετών στην Άνω Μεσοποταμία, επιβεβαίωσε ότι μπορεί να είναι απλώς ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τόπους στην ανθρώπινη ιστορία. 

Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ εφάρμοσαν ανάλυση βάσει αλγορίθμου στην αρχιτεκτονική διάταξη του Göbekli Tepe και διαπίστωσαν ότι ο προϊστορικός χώρος, που θεωρείται ο πρώτος γνωστός ναός, δεν ήταν απλή κατασκευή περίεργων τοποθετημένων δομών, αλλά ένα ενορχηστρωμένο σύμπλεγμα με ένα υποκείμενο γεωμετρικό σχέδιο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το εκτεταμένο συγκρότημα ναών κατασκευάστηκε πριν από περίπου 11.500 χρόνια - πριν από την εκτεταμένη ανάπτυξη της γεωργίας και περίπου 6.000 χρόνια πριν από την κατασκευή του Στόουνχεντζ - αυτό είναι το επίτευγμα. 

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο  Cambridge Archaeological Journal


Ο Göbekli Tepe , το παλαιότερο γνωστό αρχιτεκτονικό μνημείο, συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες και σύγχυση μεταξύ των αρχαιολόγων. Ο ιστότοπος βρίσκεται σε μια βουνοπλαγιά κατά μήκος της Γόνιμης Ημισελήνου στη σημερινή Τουρκία. Αποτελείται από πολλές δομές και μνημεία, μερικά από τα οποία είναι διακοσμημένα με γλυπτά και γλυπτά ζώων, που χτίστηκαν κατά τη Νεολιθική εποχή σε κάποιο σημείο μεταξύ 9,600 και 8.200 π.Χ. Η ηλικία του συγκροτήματος είναι αξιοσημείωτη καθώς υποδηλώνει ότι χτίστηκε από κυνηγούς-συλλέκτες πριν από την έλευση της γεωργίας και χιλιάδες χρόνια πριν από την ανάδειξη άλλης σύνθετης μνημειακής αρχιτεκτονικής. Είναι όμως τελετουργικής σημασίας.

Göbekli Tepe, όπως φαίνεται από ψηλά. Gil Haklay / AFTAU.

Θεωρήθηκε ευρέως ότι δομές όπως αυτό θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μετά από μια κοινωνία που έχει κυριαρχήσει στη γεωργία , αλλά ο Göbekli Tepe χύνει κρύο νερό σε αυτήν τη θεμελιώδη υπόθεση. 

"Ο Γκέμπεκλι Τέπε είναι ένα αρχαιολογικό θαύμα", ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής Avi Gopher, από το Τμήμα Αρχαιολογίας της TAU 

"Χτισμένο από νεολιθικές κοινότητες πριν από 11.500 έως 11.000 χρόνια, διαθέτει τεράστιες, στρογγυλές πέτρινες κατασκευές και μνημειακές πέτρινες κολόνες ύψους έως και 5,5 μέτρων", εξήγησε. "Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτροφή ή εξημέρωση ζώων εκείνη την εποχή, ο χώρος πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από κυνηγούς-συλλέκτες. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική του πολυπλοκότητα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτούς.

Γεωμετρικό σχέδιο στο οποίο βασίζεται ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός συγκροτήματος στο Göbekli Tepe. Gil Haklay / AFTAU. 

Όπως δείχνει αυτή η νέα έρευνα, η κατασκευή του ιστότοπου θα απαιτούσε σημαντική ικανότητα σχεδιασμού, οργάνωση και γνώση. Για ένα, θα απαιτούσε μια κατανόηση της γεωμετρίας για να δημιουργήσει τις κάτοψεις, τις οποίες υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης σε γεωμετρικό σχήμα που δεν είναι τυχαίο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το συγκρότημα χρησιμοποιεί τακτικά ορθογώνια αρχιτεκτονική και τετράγωνα σχήματα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται συνήθως από τους ανθρώπους της Εποχής του Λίθου, αλλά συχνά θεωρείται χαρακτηριστικό των πρώτων αγροτών στο αρχαίο Λεβάντ. 

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι σημαντικοί αρχιτεκτονικοί μετασχηματισμοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως η μετάβαση στην ορθογώνια αρχιτεκτονική, ήταν βασισμένες στη γνώση διαδικασίες από πάνω προς τα κάτω που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς", δήλωσε ο Gil Haklay της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. 

"Οι πιο σημαντικές και βασικές μέθοδοι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού επινοήθηκαν στο Levant κατά την Ύστερη Επιπαλιολιθική περίοδο ως μέρος του πολιτισμού Natufian και μέσω της πρώιμης Νεολιθικής περιόδου. Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι οι μέθοδοι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, των κανόνων περί αφηρημένου σχεδιασμού και του οργανωτικού τα πρότυπα είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαμορφωτικής περιόδου στην ανθρώπινη ιστορία. "


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: