Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ιταλία - Σε ρόλο... τραπεζίτη η μαφία


Ρόλο τραπεζίτη αναλαμβάνει στην ιταλική οικονομία η… μαφία. Το ισχυρό σοκ που δέχτηκε η οικονομία της γειτονικής χώρας από την πανδημία προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στις εγχώριες επιχειρήσεις. Οι τράπεζες, παρά τη ρευστότητα που τους παρείχε άπλετα το Ευρωσύστημα και η ΕΚΤ, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν πλήρως και η ιταλική μαφία έσπευσε να αναλάβει και αυτόν τον ρόλο παρέχοντας με συνοπτικές διαδικασίες τα κεφάλαια που είχαν ανάγκη μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της ιταλικής υπηρεσίας κατά της μαφίας (DIA), τους τελευταίους μήνες η μαφία αποφεύγει εντυπωσιακές εγκληματικές ενέργειες με αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης και στρέφεται, σχεδόν παρασκηνιακά, σε παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες επενδύοντας, με το αζημίωτο, τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτει από το λαθρεμπόριο και τις άλλες της δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έκθεση της DIA, η μαφία επικεντρώνεται κατ’ αρχήν στα παραδοσιακά προπύργιά της στον ιταλικό Νότο και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της «τις πιο ασθενείς επιχειρήσεις». Σε αντίθεση με τις τράπεζες και το Δημόσιο, που χορηγούν πιστώσεις με καθυστέρηση λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας, η μαφία δανείζει με ταχύτατους ρυθμούς αλλά και υπερβολικά επιτόκια.

www.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: