Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ένας Χρόνος…..για το Τίποτα! ( του Λουκά Αναγνωστόπουλου )


 

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου του 2019 και θα ανέμεναν οι δημότες αυτού του τόπου κάποιου είδους απολογισμό για τα ως και σήμερα πεπραγμένα της. Άλλωστε ένας χρόνος στην διοίκηση δεν είναι κάτι το αμελητέο.


 Αν΄αυτού υπήρξε η εξής ολιγόλογη δήλωση του δημάρχου στα sοcial media: «Ένας χρόνος αυτοδιοικητικής θητείας συμπληρώθηκε! Με σκληρή δουλειά από όλη την «ομάδα», σημαντική παραγωγή έργου, πολλά προβλήματα αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά με επίκεντρο τον «πολίτη». Καλό μήνα σε όλους!»

Το οποίο μεταφραζόμενο σε απλά ελληνικά θυμίζει χρησμό της Πυθίας ή και της Σίβυλλας εάν προτιμάτε!

 

Άλλωστε και τι περισσότερο θα μπορούσε να πει ο άνθρωπος; Μήπως ότι προχώρησε κάποιο σημαντικό έργο για τον τόπο; Εδώ κατάφερε να απεντάξει έργο δημοπρατημένο και χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Χώρος στάθμευσης βαρέων οχημάτων Άμφισσας- και να χαρίσει περίπου 500.000 χιλιάδες ευρώ σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας, που σίγουρα μας ευλογεί για την αγαθή της τύχη. Με τα υπόλοιπα ιδιαίτερης βαρύτητας έργα κανένας δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως, μιας και μεταφέρονται από πρόγραμμα σε πρόγραμμα λες και αλλάζει κάποιος πουκάμισο, όπως είναι το Κλειστό Γήπεδο Ιτέας και το Αθλητικό Κέντρο Παρνασσού. Για δε το κορυφαίο και συμβασιοποιημένο έργο της αντικατάστασης του Οδοφωτισμού σε όλον τον Δήμο Δελφών, το οποίο ήδη θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, έχει αναιτιολόγητα εγκαταλειφθεί παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος άσκησης ενδίκων μέσων από την ανάδοχο εταιρεία.

 

Μήπως κατάφερε κάτι με τα οικονομικά του Δήμου μας; Οι προμηθευτές παραπονούνται διαρκώς ότι εάν δεν περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος αυτοπροσώπως τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου για να ζητήσει τα χρήματά του δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Ένας λόγος παραπάνω με την οικονομική ασφυξία που έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά λόγω της γνωστής πανδημίας, που θα έπρεπε ο Δήμος Δελφών να «βάλει πλάτη» και να στηρίξει έμπρακτα τον επαγγελματικό κλάδο της περιοχής μας. Παράλληλα οι αναθέσεις των διαφόρων υπηρεσιών και προμηθειών αναρτώνται για «τα μάτια του κόσμου» στην διαδικτυακή σελίδα του Δήμου, ενώ στην ουσία όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος με την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφοράς απέχουν χρονικά το πολύ ένα εικοσιτετράωρο και στην καλύτερη των περιπτώσεων μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Άραγε για πια διαφάνεια μιλάμε;

 Από την άλλη πλευρά οι βαρύγδουπες δηλώσεις για κατάθεση των Ισολογισμών-Αποτελεσμάτων Χρήσεων των ετών 2015-2016-2017  εντός του τρέχοντος έτους πάνε περίπατο, μιας και που  ούτε ο πρώτος δεν έχει φτάσει στην Οικονομική Επιτροπή για συζήτηση και ψήφιση. Και να πεις ότι έπεσε πολλή δουλειά στην Οικονομική Υπηρεσία να το καταλάβει κανείς, αλλά με τον κορωνοϊό είναι ζήτημα εάν κόβονται τα μισά εντάλματα που κόβονταν κατά το πρόσφατο παρελθόν.

 

Μήπως κατάφερε κάτι όλο αυτό το διάστημα στο εργασιακό και κοινωνικό μέτωπο που πλήττεται ανεπανόρθωτα από τον Μάρτη μήνα; Τόσος κόσμος έμεινε άνεργος στον τομέα των τουριστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών και δεν υπήρξε ούτε μια φράση για κάποια πρωτοβουλία για να υπάρξει ανακούφιση αυτών των οικογενειών. Όλα επαφίενται στις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στην καλή μας τύχη που υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα στην περιοχή μας. Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, μιας και η κρίση θα πάρει πολύ καιρό ακόμη, ενώ μπροστά μας βρίσκεται ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας, ίσως ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών.

 

Τελικά τι κι εάν πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος. Το έργο είναι ελάχιστο και το έχουν καταλάβει όλοι, ακόμη και οι φανατικοί υποστηρικτές του. Με πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως αυτή που έλαβε χώρα προ ολίγων ημερών στο Γαλαξείδι για την ανάπτυξη της πόλης, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Άλλωστε τι σόι αξιοπιστία μπορεί να έχει το «μετά βαΐων και κλάδων» κατατεθειμένο master plan Γαλαξιδίου, όταν έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί πλήρως τα αντίστοιχα master plan που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιό μας για τις πόλεις της Άμφισσας και των Δελφών και εμείς τα παραδώσαμε σε πλήρη εξέλιξη; Αλήθεια, δεν αισθάνεται άβολα ο κ. Ταγκαλής να παρουσιάζει κάτι που αποτελεί ουσιαστικά καρπό της παρουσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, όταν ο ίδιος πριν δυο χρόνια πρωτοστάτησε στο κίνημα για την ουσιαστική κατάργησή του; Σήμερα συνειδητοποίησε πόσο χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης είναι για το Γαλαξίδι; Ας παραλείψουμε βέβαια το γεγονός ότι σε όλα αυτά που παρουσιάστηκαν, πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρθηκε από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν τα παραπάνω αλλά και το σπουδαιότερο, πόσο αυτό το πρόγραμμα κοστολογείται.

Με αυτά και μ’ αυτά, μάλλον η κατάσταση θυμίζει κατενάτσιο όπου όλοι περιμένουν την λήξη του αγώνα που από την πρώτη στιγμή ξέρουμε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα που προσδοκούμε είναι η Ισοπαλία!

 

 

 

 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΕΝΤΑΞΕΙ..ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

Ένας χρόνος χωρίς τις αναθέσεις σε φίλους και γνωστούς, κουμπάρους και πεθερικά κύριε Αναγνωστόπουλε.Ευτυχως κύριε Λουκά, γιατί πολλοί από αυτοί πιέστηκαν κιόλας.
καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Και λίγα τους έγραψε.....οι άνθρωποι είναι άσχετοι, ανίδεοι, καταστροφικοί. Η Ιτέα βρωμάει παντού καθώς και η Άμφισσα. Οι Δελφοί έχουν το μαύρο τους το χάλι......Δεν υπάρχει κανένας αυτοδιοικητικός να μπορείς να συνεννοηθείς και να σου βρει λύση σε ένα μικροπρόβλημα καθημερινότητας. Επι Λουκά τουλάχιστον πλήρωνε τους προμηθευτές της η οικονομική, τώρα........στενάζει η αγορά!

Ανώνυμος είπε...

Άσε μας βρε άνθρωπε...νομίζεις ότι έχουμε την όρεξη σου.