Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Φίλοι και κοινωνικές επαφές, ασπίδα κατά της άνοιας

Η βασίλισσα της Ολλανδίας Μαξίμα εγκαινιάζει νέο οίκο ευγηρίας. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνική συναναστροφή κατά τα ύστερα χρόνια.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι υγιείς κοινωνικές σχέσεις στη μέση ενήλικη ζωή, δηλαδή στα 50 και στα 60 χρόνια, μειώνουν τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης άνοιας, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Plos Medicine, έδειξαν ότι αυτοί που στα 60 τους συναντούσαν φίλους καθημερινά μείωναν κατά 12% την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με εκείνους που έβλεπαν έναν ή δυο φίλους κάθε λίγους μήνες. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι οι κοινωνική συναναστροφή με συγγενείς δεν επέφερε τα ίδια θετικά αποτελέσματα.
Η εξάσκηση του εγκεφάλου όσον αφορά τη μνήμη και τη γλώσσα κατά τις κοινωνικές συναναστροφές δημιουργεί την επονομαζόμενη γνωστική εφεδρεία, δηλαδή την ικανότητα ανοχής νευρολογικών βλαβών λόγω γήρανσης.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κοινωνικής συναναστροφής διαπιστώθηκαν και για τις ηλικίες 50 και 70 ετών.
Ο Αντριου Σόμερλαντ, επικεφαλής της μελέτης και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας προτείνουν μια μέθοδο μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου τους και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Η Τάρα Σπιρς Τζόουνς, καθηγήτρια ειδικευμένη στον νευροεκφυλισμό στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξηγεί πως το να μαθαίνει κανείς καινούργια πράγματα πολλαπλασιάζει τις συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων του, και η κοινωνική συναναστροφή δρα με τον ίδιο τρόπο. Επομένως, αν το δίκτυο του εγκεφάλου είναι «καλύτερα συνδεδεμένο» μπορεί να αντισταθεί για μεγαλύτερο διάστημα στη φυσιολογική φθορά της γήρανσης.
Ο Κλιβ Μπάλαρντ, καθηγητής Συνδεόμενων με την Ηλικία Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, υπογράμμισε ότι πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κοινωνική απομόνωση είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση άνοιας. Ενδέχεται κάποιοι παράγοντες να συμβάλλουν σε αυτή, όπως είναι η κατάθλιψη και η απώλεια ακοής.
Η τελευταία μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία στην επικρατούσα άποψη ότι οι άνθρωποι που θα νοσήσουν μελλοντικά από γεροντική άνοια μπορούν να την αποτρέψουν με κοινωνικές δραστηριότητες, την αποκατάσταση της ακοής, τη σωματική άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής γενικά.
Πράγματι, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Men΄s Shed» ξεκίνησε από την Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ακριβώς με αυτόν τον σκοπό, δηλαδή να βοηθήσει τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας, άνω των 50, να κοινωνικοποιηθούν.
Στη Βρετανία υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 500 κέντρα, παραρτήματα του οργανισμού, και βοηθούν τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να αποκτήσουν νέους φίλους και να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: