Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ιτέα ( μια ενδιαφέρουσα μελέτη-πρόταση της κας Κατερίνας Σκαντζή -μέλους της δημοτικής κίνησης "Πολίτες στο Προσκήνιο" )

Η ΦΩΚΙΔΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι το υπέρτατο, μέγιστο, απόλυτα αντιπροσωπευτικό της πραγματικής υπόληψης και σεβασμού των νεοελλήνων της Φωκίδας και της Ελλάδας στην Εθνική Αντίσταση η πραγματικότητα που εξελίσσεται μέρα με την μέρα στην Ρούμελη; Η πραγματικότητα που κανείς νυν ή φιλόδοξος πολιτικός δεν τολμά να θίξει φτύνοντας στον τάφο των ηρώων της αντίστασης κάθε 25 Μαρτίου και κάθε 28 Οκτωβρίου και κάθε του Γοργοπόταμου που βγαίνει και καταθέτει στεφάνια; Δεν είναι οι Γερμανικές ναζιστικής αντίληψης εταιρίες που σήμερα καταδικάζουν τα βουνά της Ρούμελης σε ερήμωση για να βάλουν τις δικές τους ανεμογεννήτριες για να πλουτίζουν αυτοί και να φτωχαίνει μέχρι να εγκαταλείψει τα χώματα των προγόνων του και ο τελευταίος απόγονος των αγωνιστών του τότε; Δεν είναι το ίδιο κύκλωμα που στήριξε και στηρίζει την αλόγιστη εξόρυξη βωξίτη τόσα χρόνια μετατρέποντας μια χούφτα εργαζόμενων σε όμηρους ώστε να έχουν δικαιολογία οι ντόπιοι πολιτικοί κάθε φορά που ξεπουλάνε με μία ακόμα απόφαση το μέλλον της γης των ηρώων; Ερήμωση επιδίωξαν τότε ερήμωση επιτυγχάνουν σήμερα και ΚΑΝΕΝΑΣ μα ΚΑΝΕΝΑΣ από τους τόσους υπερήφανους υποψήφιους των ερχόμενων εκλογών δεν έχει σηκώσει ψηλά το θέμα. ΟΛΟΙ ΣΑΣ μα ΟΛΟΙ ΣΑΣ μέχρι σήμερα ένα μήνα πριν τις εκλογές το βουλώνεται δειλά και δουλοπρεπέστατα. Το Δίστομο το έκαψαν τότε και ακόμα κάποιοι παλεύουν για αναγνώριση της σφαγής αλλά οι απόγονοι των σφαγέων το ερήμωσαν. Έκαναν όλο τον Ελικώνα αιολικό πάρκο για να κονομάνε ενώ όσοι δεν σφάχτηκαν στην κατοχή και οι απόγονοί τους έχουν ήδη μεταναστεύσει και όσοι έχουν μείνει πίσω προσκυνάνε τον κατακτητή για το ξεροκόμματο. Το παράδειγμα είναι εκεί, ψόφιο και βρωμάει και θέλει κάποιος στην Φωκίδα να πει ότι δεν κατάλαβε; Η Ιτιά περικυκλώνεται με αιολικά, πνίγεται στην σκόνη βωξίτη και το βουλώνεται ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΔΕΙΛΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΈΣΤΑΤΑ. Τα σχολεία στα χωριά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, στην Άμφισσα και την Ιτιά έχουν όλο και λιγότερα παιδιά και ΟΛΟΙ σας κοιτάτε το βόλεμα γιατί εάν είχατε περηφάνια , σεβασμό ή κάποια σχέση ώστε να δικαιούστε να μιλάτε για την εθνική αντίσταση, θα το βάζατε έστω πέμπτο ή δέκατο θέμα αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΊΠΟΤΑ. Τότε όλοι ρίσκαραν την ζωή τους και πολλοί την έχασαν για να κάνουμε σήμερα εμείς τι; ΚΑΝΕΙΣ δεν μιλάει όχι επειδή κινδυνεύει η ζωή του αλλά γιατί; Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης υπάρχει και είναι το αντιπροσωπευτικότερο που θα μπορούσε. Η στάση ζωή μας. Η πραγματικότητα στην οποία όλοι μας είμαστε συνένοχοι με την σιωπή μας. Αν ποτέ βρούμε το θάρρος να τιμήσουμε την Αντίσταση με την ελάχιστη απαιτούμενη συμπεριφορά μας, τότε να μιλάμε και για μνημεία. Αλλιώς ας το βουλώσουμε γιατί είναι σαν να φτύνουμε στους τάφους των ηρώων μας για να μην γράψω τίποτα χειρότερο και κόψουν το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης ,για όσους δεν γνωρίζουν, άνοιξε και Ιστορικό Μουσείο Στην Άμφισσα δίπλα από το σπίτι του ήρωα Δουβουνιωτη.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΊΣΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ (ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥ), ΕΧΟΥΝ ΜΗΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΔΩ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο 2:25, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΙΟΡΤΗ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΟΥΝ ΤΟ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ.