Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Aνάδειξη των προβλημάτων της ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ από τους συλλογικούς φορείς και κατοίκους της

Ανοιχτή επιστολή - έκκληση προς όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς



ΥΠΟΜΝΗΜΑ  ΤΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ .


Εμείς  όλοι -χωρίς εξαίρεση - οι Σύλλογοι  της  Πολυδρόσου που υπογράφουμε αυτό το υπόμνημα ,  αφού σας ευχηθούμε πρώτα   καλή επιτυχία ,   με κοινή μας  απόφαση  σας  παραθέτουμε  συνοπτικά  και  ιεραρχημένα παρακάτω ,  τα  σοβαρότερα  προβλήματα  που απασχολούν το χωριό μας  και  κατ΄ επέκταση  τους  κατοίκους  του   - τα  περισσότερα είναι  προβλήματα  υποδομών -  που παρά  το  ότι μέχρι σήμερα τα είχαμε επικοινωνήσει   κατ' επανάληψη αρμοδίως καθώς και σε ΜΜΕ  της Φωκίδας  αυτά   δεν  εξετάστηκαν  και  δεν αντιμετωπίστηκαν   από τις κάθε  φορά  Δημοτικές ή Περιφερειακές  Αρχές.
Παρακαλούμε   λοιπόν  και καλούμε τις  νέες  Δημοτικές και Περιφερειακές  αρχές  που θα προκύψουν  από τις εκλογές  του  Μαίου να ενδιαφερθούν σοβαρά  και να ασχοληθούν  πραγματικά    με αυτά  και αφού τα εξετάσουν  να τα  αντιμετωπίσουν δίνοντας άμεσα ,  ει δυνατόν ,  τις καλύτερες   λύσεις .
Εμείς από τη μεριά μας  θα  είμαστε , αν μας ζητηθεί  ,  πάντα στη διάθεσή  σας   για  περισσότερη  και  πιο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση  αλλά και  συνεχή ενημέρωση  και συνεργασία .


ΥΔΡΕΥΣΗ . Μέχρι σήμερα  το  χωριό υδροδοτείται από τις πηγές  της Αγίας  Ελεούσας με  πεπαλαιωμένο  μάλιστα δίκτυο , το οποίο αφενός  μεν έχει προβλήματα (σπάει) αφ ετέρου  λόγω της  υφιστάμενης γεώτρησης  στις  πηγές καταβάλλεται υψηλό τίμημα στη ΔΕΗ  για την άντλησή του νερού  , με σοβαρότατη  οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους.
Υπάρχει  ολοκληρωμένη μελέτη στο Δήμο   , η οποία  δεν  εξετάστηκε  ποτέ  για κατασκευή  δικτύου και συγκέντρωση  στη δεξαμενή του χωριού των υδάτων   που προέρχονται από τις πηγές  της περιοχής  Πλατάνου , αλλά   και  από άλλες  ορεινές περιοχές  του χωριού  καθώς  και εκείνων  της  Άνω  Σουβάλας  ,  με παράλληλη  διατήρηση και στοιχειώδη συντήρηση   όμως  του  δικτύου  από τις πηγές  της Αγίας  Ελεούσας ,   ως εφεδρικού.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Τα  λύματα ενός   μέρους  σπιτιών της Πολυδρόσου  κατευθύνονται στο κεντρικό   ρέμα που διατρέχει  κεντρικά το χωριό  και εκβάλλονται  στην ακάλυπτη έξοδο του  και στο δρόμο (γεφυράκι)  προς  το νεκροταφείο και προς τις πηγές της Αγίας  Ελεούσας με αποτέλεσμα  η δυσοσμία σε εκείνο το σημείο να είναι ανυπόφορη .
Επίσης σας ενημερώνουμε  ότι πάρα πολλά σπίτια  της Σουβάλας   εξυπηρετούνται με  βόθρους που  σε πολλές περιπτώσεις  γεμίζουν  και η αναγκαστική  εκκένωσή  τους ή και η δημιουργία ακόμη νέων  καθίσταται   ιδιαίτερα  κοστοβόρα.
Και για την ριζική αντιμετώπιση   του προβλήματος  της αποχέτευσης  υπάρχει παλαιότερη σχετική μελέτη για τη  δημιουργία  μονάδας βιολογικού καθαρισμού που ποτέ δεν  υλοποιήθηκε ή τουλάχιστον δεν  εξετάστηκε.


ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΓΥΜΝΑΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.   Παρά  τις  κατά  καιρούς υποσχέσεις , τις επιτροπές  , τα  προγράμματα  αλλά και  τις  αποφάσεις , το κτίριο του πρώην Γυμνασίου Πολυδρόσου παραμένει αναξιοποίητο με αποτέλεσμα  να καταστρέφεται εξαιτίας της μη συντήρησης  αλλά και  εγκατάλειψης του.


Η ΔΩΡΕΑ  ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ  ΜΑΡΡΕ.  Παρά τις κατά καιρούς  υποσχέσεις για την επισκευή και αξιοποίηση του σπιτιού του ,  για Λαογραφικές  , πολιτιστικές  ή  άλλες συναφείς  δραστηριότητες ,  που δώρισε  ο  αείμνηστος  Σουβαλιώτης  Λογοτέχνης  Γιάννης  Μαρρές  στο  Δήμο ,  η κατάσταση  ημέρα  με  την  ημέρα  χειροτερεύει , οι αποθήκες  γκρεμίζονται , η σκεπή  έχει  " κάτσει" επικίνδυνα  ,  μέσα στο σπίτι μπαίνουν νερά  και  είμαστε  πλέον  βέβαιοι   ότι η ημέρα που θα  καταρρεύσει ολόκληρο  δεν  είναι  μακριά .

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ . Λακκούβες  παντού . Σκαμμένοι κυριολεκτικά σχεδόν  όλοι οι κεντρικοί ,   περιφερειακοί  δρόμοι  και εκείνοι της Άνω Σουβάλας με  τρανταχτό παράδειγμα  την  Πλατεία  Κυριάς  χωρίς να έχει ληφθεί ποτέ πρόνοια για  καμία  μα καμία απολύτως  συντήρηση.

Και αυτό το  πρόβλημα  χρήζει άμεσης αντιμετώπισης  , γιατί  κινδυνεύουν   οχήματα  αλλά  κυρίως  άνθρωποι . Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο . Ήδη απ' ότι ακούγεται  μάλιστα  απειλούνται , αν δεν έχουν γίνει ήδη  και αγωγές εκ μέρους των κατοίκων    .

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Λίαν επικίνδυνη η κατάσταση !  Άμεση λήψη μέτρων για  προστασία από τις φωτιές στον  Παρνασσό . Πρέπει να  παρθούν επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα  και  να ενισχυθεί υλικά και  οικονομικά η δασοπροστασία με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών πρόληψης και  άμεσης επέμβασης  αν χρειαστεί - ο μη γένοιτο - σε περίπτωση  πυρκαγιάς. 

ΔΡΟΜΟΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ .  Στο δρόμο  που οδηγεί  από την  Πολύδροσο  στο Χιονοδρομικό κέντρο οι  όποιες τεχνικές παρεμβάσεις  έχουν γίνει μέχρι σήμερα θεωρούνται  λίγες και ανεπαρκείς ,  αφού δημιουργείται για τους επισκέπτες  σοβαρότατο  πρόβλημα για τη μετάβασή τους  εκεί  λόγω των πολλών και κλειστών στροφών    αλλά  και της μεγάλης στενότητας και επικινδυνότητας  του δρόμου  σε πάρα πολλά  σημεία του . 
Απαιτείται  άμεση  βελτίωση σε όλο το μήκος του  προκειμένου  να  αξιοποιηθεί η  πρόσβαση από την Πολύδροσο προς  το  χιονοδρομικό  απρόσκοπτα , εύκολα και  κυρίως ακίνδυνα .


ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Άμεση αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου προβλήματος  των σκουπιδιών. Τα  σκουπίδια  πνίγουν πλέον και  το  φυσικό περιβάλλον  της  Πολυδρόσου , τα ποτάμια  , τους ορεινούς ,  τους αγροτικούς  αλλά και τους περιφερειακούς   δρόμους .
Να προσέλθουν  σε συνάντηση  όλοι  οι αρμόδιοι  φορείς και  με τη συμμετοχή και των κατοίκων   να συζητηθεί   σοβαρά το θέμα ,  να γίνουν προτάσεις  και  επιτέλους  να  δοθούν λύσεις ουσιαστικές και ριζικές  και όχι  εμβαλωματικές .


ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ  ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ  ΑΓΙΑΣ  ΕΛΕΟΥΣΑΣ. Να  συζητηθούν οι προτάσεις  των  Συλλόγων  της  Πολυδρόσου για  περαιτέρω αξιοποίηση ( π.χ συντήρηση , καθαρισμός    και φωτισμός του δρόμου που οδηγεί εκεί ) αυτού  του  εξαίσιας και  μοναδικής  ομορφιάς  τόπου  που μας  χάρισε  η  φύση και που έχει γίνει πλέον κύριος προορισμός για επισκέψεις και περιπάτους ντόπιων και ξένων  .


ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ . Να  ληφθεί μέριμνα  για κάποιες τεχνικές  ή  άλλες   παρεμβάσεις ,  που δεν θα αλλοιώνουν την εικόνα του πανέμορφου οικισμού αλλά  θα  τον αξιοποιούν  περαιτέρω , έτσι ώστε  να  αυξηθεί η επισκεψιμότητά  του  και για τις οποίες  δεν θα απαιτηθεί  μεγάλη οικονομική δαπάνη  .

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. Θεσμοθέτηση σε μόνιμη βάση οικονομικής στήριξης των Συλλόγων της Πολυδρόσου με σκοπό την ενίσχυση αλλά και ανάπτυξη του έργου, των πολύπλευρων  δραστηριοτήτων  και των δράσεών τους για το καλό το χωριού ,  των κατοίκων του αλλά και της Παρνασσιώτικης περιοχής μας .


Αυτά είναι τα σοβαρότερα προβλήματα της Πολυδρόσου που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης  και με τα οποία -εκφράζοντας  το μεγάλο μας  παράπονο αλλά  και την έντονη  πικρία μας  -   κανένας  από τους αρμόδιους  για την επίλυσή τους  φορείς  δεν  έχει ασχοληθεί σοβαρά μέχρι σήμερα .
Σημειώνουμε βέβαια ότι  υπάρχουν και άλλα  μικρότερα αλλά  και καθημερινά  προβλήματα  τα οποία κάποια στιγμή πρέπει και αυτά  να  μπουν στο τραπέζι για συζήτηση  και αντιμετώπιση.
Οι Σύλλογοι μας είναι στη διάθεσή σας  για παραπέρα και πιο αναλυτική πληροφόρηση , αν απαιτηθεί , προκειμένου τα για χρόνια άλυτα προβλήματα  της Πολυδρόσου   αντιμετωπισθούν , δρομολογηθούν και το κυριότερο  επιλυθούν  .

Πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και αφού τα   μελετήσετε,   ενδιαφερθείτε  σοβαρά και τώρα αλλά κυρίως  μετά τις εκλογές  για τα  προβλήματα της Πολυδρόσου και των κατοίκων της  αντιμετωπίζοντάς τα αποτελεσματικά ,  σας ευχόμαστε και  πάλι καλή επιτυχία .

Με εκτίμηση οι Σύλλογοι της Πολυδρόσου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ "Η ΕΣΤΙΑ" 
( Πρόεδρος  Αλεξάνδρα  Παπαθανασίου   )
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "Η ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ"
(   Πρόεδρος Παναγιώτης Ρούμελης  )
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  "ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ "
(Πρόεδρος  Στάθης Θάνος  )
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
(Πρόεδρος Θεοδώρα Μαστροκώστα )
ΣΑΧΟΠ  (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ )

(Πρόεδρος  Ρούλα  Παπαδήμα   ) 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να φανταστεί κάποιος ότι έχετε λύσει το πρόβλημα του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής σας για τις επόμενες δεκαετίες τώρα που με το Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας προβλέπεται όλη η περιοχή του Παρνασσού να γίνει μεταλλευτικής προτεραιότητας, δηλαδή μηδενισμός του Τουρισμού σε σοβαρό τουλάχιστον επίπεδο σχεδιασμού; Να φανταστεί κάποιος ότι τα παιδιά στα σχολεία σας παρουσίασαν μέσα στην οικονομική κρίση το πολύ μικρό πανελλαδικό μέσο όρο μείωσης των παιδιών και ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι τα παιδιά μειώνονται συνεχώς χρόνο με το χρόνο (άντε με κάνα χρόνο διάλειμμα κάθε πέντε) οπότε το χωριό σας δεν πεθαίνει επί της ουσίας; Συγχαρητήρια για την κινητοποίησή σας σε κάθε περίπτωση και εύχομαι να μην σας έχουν ξεφύγει τα σημαντικότερα.