Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Cryptocurrency: Τύποι εγκλημάτων και τρόποι προστασίας





Όταν μιλάμε για cryptocurrency έρχεται πάντα στο μυαλό μας και το έγκλημα, ιδίως το ηλεκτρονικό έγκλημα. Τα cryptos είναι ευάλωτα στις διαδικτυακές επιθέσεις. Οι hackers χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, όπως scam emails αλλά και πιο εξελιγμένες προσεγγίσεις.
Οι εγκληματίες βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή, ώστε να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε ευπάθεια σε wallet, exchanges ή οποιοδήποτε λάθος μπορούν να κάνουν οι χρήστες cryptocurrency γενικά.
Ένας λόγος που το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι αυξημένο στον χώρο του cryptocurrency, είναι η απουσία κανονισμών, προστασίας και δικαιωμάτων των χρηστών. Για παράδειγμα, αν κάποιος κλέψει τα χρήματά σας, είναι πολύ δύσκολο να τα πάρετε πίσω. Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των crypto τους.
Τύποι εγκλημάτων
Το Bitcoin γίνεται συχνά στόχος των διαδικτυακών ληστών. Ο λόγος είναι ότι διατηρεί υψηλή αξία. Για παράδειγμα, 1 BTC ισοδυναμεί με περίπου £ 4.200. Γενικά, η κλοπή των crypto είναι συχνό φαινόμενο. Έχουν γίνει πολλές κλοπές και hacking σε exchanges, και τα κεφάλαια των χρηστών έχουν μεταφερθεί στα πορτοφόλια των ληστών.
Ένα πιο ακραίο έγκλημα, το οποίο όμως δεν είναι σπάνιο, είναι η απαγωγή. Στο παρελθόν, είχε απαχθεί η σύζυγος ενός από τους πιο πλούσιους άνδρες στη Νορβηγία. Οι απαγωγείς ζήτησαν λύτρα αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ σε cryptocurrency Monero, για να την ελευθερώσουν.
Κάποιοι εγκληματίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πολύ εξελιγμένες μεθόδους. Μερικές φορές τα θύματα αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί, όταν είναι πολύ αργά. Όταν δηλαδή τα χρήματά τους έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Προστασία
Αφού δεν υπάρχει επίσημη προστασία από πουθενά, πρέπει οι ίδιοι οι χρήστες να αναλάβουν την προστασία των cryptos τους. Αρχικά, όλοι πρέπει να κάνουν διεξοδικές έρευνες σχετικά με τα wallets και τα exchanges, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν, να ενημερώνονται σχετικά με αυτά και να διαβάζουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις άλλων χρηστών cryptocurrency, για να έχουν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Επίσης, προτείνεται στους χρήστες να αναζητούν και να γνωρίζουν διαφορετικούς τύπους exchanges και wallets (π.χ. decentralized exchanges, paper wallet), καθώς προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες.
Το πιο σημαντικό από όλα φυσικά, είναι η χρήση των καλύτερων πρακτικών προστασίας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, η μέγιστη προστασία του ιδιωτικού κλειδιού, και η αποφυγή κατάθεσης μεγάλης ποσότητας cryptocurrency σε mobile wallet.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προστατευτεί κανείς αν και θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στο χώρο του cryptocurrency, ώστε η ασφάλεια να μην βασίζεται μόνο στον ίδιο τον χρήστη. Μέχρι τότε όμως, κάθε χρήστης πρέπει να επιλέξει κάποια μέτρα προστασίας με βάση τις ανάγκες του και τα κεφάλαιά του. Άτομα που διαθέτουν τεράστια ποσά cryptocurrency πρέπει να φροντίσουν ακόμα περισσότερο για την προστασία τους με τη χρήση πιο εξειδικευμένων εργαλείων.

Το απόρρητο και η ιδιωτική ζωή στο διαδίκτυο έχουν μεγάλη σημασία. Δεν αρκεί η λήψη ενός-δύο μέτρων για την προστασία μας. Το διαδίκτυο είναι ένας πολύ επικίνδυνος χώρος. Κάθε φορά που κάνετε κάτι, κάθε πληροφορία που εισάγετε, μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλους hackers. Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν είναι φυσικά και οι χρήστες cryptocurrency, αφού οι on-chip ενέργειες που εκτελούν καταγράφονται επ ‘αόριστον.
Αυτά μαζί με άλλα δεδομένα, όπως η διεύθυνση IP, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο αριθμός του κινητού, μπορούν να βοηθήσουν τους hackers να βρουν πιθανά θύματα.
Στο μέλλον, το κράτος μπορεί να είναι σε θέση να έχει μια πολύ λεπτομερή εικόνα των δραστηριοτήτων των χρηστών cryptocurrency.

Πώς μπορούν οι χρήστες cryptocurrency να ενισχύσουν την ιδιωτικότητά τους;
Χρήση ενός VPN
Έχουμε πει αρκετές φορές, ότι το VPN είναι αρκετά βοηθητικό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής γενικά αλλά και στην περίπτωση του cryptocurrency. Η εγκατάσταση των περισσότερων VPN είναι σχετικά εύκολη. Το Opera  προσφέρει ήδη ένα VPN στο desktop του και σε Andoid browsers. Οι υπηρεσίες VPN μπορούν να βοηθήσουν με τον εξής τρόπο: καλύπτουν την διεύθυνση IP σας, όταν θέλετε να κάνετε συναλλαγές που σχετίζονται με cryptocurrency.
Μην χρησιμοποιείτε τον κανονικό λογαριασμό email για τις crypto συναλλαγές σας  
Δημιουργήστε ένα διαφορετικό email account για ό,τι έχει να κάνει με το cryptocurrency. Έτσι, σε περίπτωση που παραβιαστεί το κανονικό σας email, οι hackers δεν θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που σχετίζονται με το cryptocurrency.
Μην χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά τις ίδιες διευθύνσεις
Οι μισές περίπου συναλλαγές Bitcoin χρησιμοποιούν διευθύνσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Πρέπει να δημιουργείτε μια νέα διεύθυνση Bitcoin. Η διαδικασία είναι άμεση και δωρεάν. Αν το wallet ή η πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε, δεν σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια νέα διεύθυνση, τότε σταματήστε να τα χρησιμοποιείτε. Επιλέξτε μια πλατφόρμα cryptocurrency που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Υπάρχουν πολλές επιλογές.
Αποθηκεύστε τα κλειδιά και τους κωδικούς σας off-line
Το μέρος στο οποίο αποθηκεύετε τους κωδικούς σας, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο. Η διατήρηση των ιδιωτικών κλειδιών σας offline μπορεί να σας προστατεύει από φυσικές και ψηφιακές βλάβες στον υπολογιστή σας.
Η αποθήκευση των κωδικών σε πολλά διαφορετικά μέρη και η διαίρεση τους σε πολλά κομμάτια μπορεί επίσης να προσφέρει μια extra προστασία.
Χρήση coin mixers
Τα coin mixers μπορούν και είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν από όλους. Υπάρχουν υπηρεσίες όπως το Cashshuffle και το Coinjoin, οι οποίες συνδυάζουν πολλαπλές πληρωμές crypto-νομισμάτων από διαφορετικούς αποστολείς σε μια μόνο συναλλαγή, ώστε να μην μπορεί να καταλάβει κάποιος άλλος, ποιος είναι ο αποστολέας και ποιος ο παραλήπτης. Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες κρύβουν την προέλευση και τον προορισμό των νομισμάτων.
Στις μέρες μας, όπου οι διαδικτυακές επιθέσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε όσα περισσότερα μέτρα προστασίας μπορείτε, ειδικά όταν αφορούν τις οικονομικές σας συναλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: