Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Ξεπερνούν κάθε φαντασία τα όνειρα των GAFA στο διάστημα




Ο Τζεφ Μπέζος έχει ένα όραμα. Κάθε άτομο σε κάθε γωνιά του κόσμου θα πρέπει να είναι σε θέση να παραγγείλει οποιαδήποτε προϊόντα στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή. Αν μπορεί φυσικά, να παραγγέλνει στην Amazon, την εταιρεία  που ίδρυσε ο Μπεζος το 1994 και που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Τι θέλει ο Τζεφ Μπέζος; Ο πελάτης του να μπορεί να παραγγείλει γυαλιά ηλίου στην Amazon ακόμη και από το κέντρο της Σαχάρας με το smartphone του, όπως εύστοχα γράφει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche.
Στην Αφρική, άλλωστε, και σε πολλές περιοχές της Ασίας εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές χωρίς πρόσβαση στο δίκτυο.
Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon, το Facebook, η Google  -γνωστές με τα αρχικά GAFA -αλλά και η Space-X, τοποθετούν τώρα υποθαλάσσια καλώδια ή στέλνουν δορυφόρους στο διάστημα για να μην υπάρχει περιοχή στον κόσμο  χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Όπως προκύπτει από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτός  από τους τεχνολογικούς γίγαντες και πολλές νεοσύστατες εταιρείες συμμετέχουν και σε αυτόν τον αγώνα. Στόχος; Η σύνδεση στο Internet παντού. Αλλά σε πολλές περιοχές λείπει η υποδομή. Μόνο πέρυσι, το Διαδίκτυο ξεπέρασε  ένα όριο: Περισσότερο από το ήμισυ της ανθρωπότητας έχει πλέον πρόσβαση στο internet . Αλλά αυτό σημαίνει ότι το άλλο μισό, περίπου 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούν να παραγγείλουν  από την Amazon. Στην Αφρική, σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Δεν μπορούν  να «googlάρουν» με τίποτα, δεν στέλνουν e-mail, δεν διαβάζουν online ειδήσεις ,ούτε καν τη Wikipedia - με συνέπειες για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: