Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Δίκτυο Μονοπατιών "Η αρχή έγινε !!! "




Δήμος Δελφών

Οι Δήμοι Δελφών, Λαμιέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Δωρίδας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΑΣΕ) πρωτοστατούν σε μια καθοριστική προσπάθεια για την αξιοποίηση των φυσικών και ιστορικών διαδρομών των βουνών μας έχοντας δεσμευθεί σε ενα πενταετές πρόγραμμα, πλήρως χρηματοδοτούμενο, για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή του Δικτύου μονοπατιών καθώς και στην υποστήριξη όλων των αθλητικών διοργανώσεων βουνού.
Μονοπάτια οπως τα Ορεινά της Φωκίδας και της Φθιώτιδας , των Σιδηροδρομικών και της Εθνικής Αντίστασης αποτελούν τη βάση ενός εφικτού αναπτυξιακού σχεδίου.
Η σημερινή ημερίδα με θέμα τα Μονοπάτια της Ρούμελης που πραγματοποιήθηκε στο οροπέδιο της Οίτης "Βρύζες" στην Τ.Κ.Πανουργιά Δ.Ε.Καλλιέων του Δήμου Δελφών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ξεκαθάρισε το τρόπο διαχείρισης του φυσικού μας πλούτου ώστε το αποτέλεσμα να είναι η ανάδειξη και προστασία του τόπου μας.






.Η ανάδειξη και προβολή ορεινών διαδρομών–μονοπατιών της Ρούμελης έγινε στόχος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και με ώρα έναρξης 10.00 π.μ. στο κέντρο ορεινών εναλλακτικών δραστηριοτήτων «Καταφύγιο», που βρίσκεται στις θέση Βρύζες Καλοσκοπής στα σύνορα της Φωκίδας με τη Φθιώτιδα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ «Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας», σε συνεργασία με τους δήμους Δελφών, Δωριδας,Λαμιέων και Αμφίκλειας – Ελάτειας που μετέχουν στην ομάδα τοπικής δράσης του προγράμματος CLLD-LEADER, καθώς και σε ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν εισηγήσεις σχετικά με τη σημερινή κατάσταση ορεινών μονοπατιών και διαδρομών στον Παρνασσό, τους Δελφούς, τη Δωρίδα, την Γκιώνα, την Οίτη, το Καλλίδρομο και τις Θερμοπύλες, ενώ εγιναν αναφορές στις δυνατότητες σύνδεσης των διαδρομών αυτών, τις διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τους τοπικούς φορείς, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάδειξης και αξιοποίησης του ορεινού όγκου της Ρούμελης στο πλαίσιο ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η εισήγηση της Αντιδημάρχου Μαιρης Ανδρεοπουλου σχετικά με τα «Μονοπάτια της Εθνικής Αντίστασης» και την προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα για ανάδειξη της διαδρομής Καρουτες-Μαυρολιθάρι–Στρώμη–Γοργοπόταμος, την οποία ακολούθησαν τα αντάρτικα τμήματα για την υλοποίηση της επιχείρησης της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Στο πλαίσιο επίσης της συνάντησης, οι συμμετέχοντες φορείς και σύλλογοι προχώρησαν στη σύναψη συμφώνου συνεργασίας με στόχο τη διαμόρφωση κοινής δράσης και πρωτοβουλιών και την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών και διαδρομών στην κεντρική Ελλάδα καθώς την ανάπτυξη εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων και τουρισμού.
Ο Δήμος Δελφών και οι Δήμοι Λαμιέων,Δωριδας,και Αμφίκλειας-Ελάτειας έχουμε την τύχη να «μοιραζόμαστε» ένα τεράστιο φυσικό πλούτο αλλά, συγχρόνως, και ένα εργαλείο ανάπτυξης ορεινού τουρισμού. Όλοι μαζί και σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΑΣΕ και τους ορειβατικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής - με πρωτοστάτες το Σύλλογο ΤΡΑΧΙΝΑ και τους Λ. Πρατήλα, Ν. Αντωνίου, Γ. Κούτσικο, ξεκινήσαμε μια ουσιαστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια για την καλύτερη αξιοποίηση του ορεινού, φυσικού και ιστορικού πλούτου μας.
Μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα του LEADER, ενισχύουμε τα Μονοπάτια (Ορεινά, Εθνικής Αντίστασης, Σιδηροδρόμων) και στηρίζουμε τις διοργανώσεις που γίνονται κάθε χρόνο με μεράκι από ακούραστους εθελοντές ώστε να αναδείξουμε τις περιοχές μας σε όλο τον κόσμο και να προσελκύσουμε επισκέπτες. Οι δράσεις αυτές και τα αποτελέσματά τους, που είναι ήδη ορατά στον παραγωγικό τομέα, έρχονται ως φυσικό αποτέλεσμα της Στρατηγικής μας για ορθολογική τουριστική προβολή του Δήμου μας.
Η Ρούμελη είναι τόπος μοναδικού φυσικού κάλλους, Βουνών, Ιστορίας, Πολιτισμού που αξίζει σεβασμό, τιμή και προστασία και ο Δήμος Δελφων θα είναι πρωταγωνιστής σε τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Εγω ως Αντιδήμαρχος της Δ.Ε.ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ κα ως Αντιπρόεδρος της ομάδας τοπικής δράσης του προγράμματος CLLD-LEADER σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας εύχομαι τα καλύτερα !!!!!
Βασίλης Πανάγου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα μονοπάτια καλά είναι..αλλά δεν πρόκειται να φέρουν ξένους τουρίστες

η ανάδειξη α)του ιπποδρόμου δίπλα στο λιμάνι και β)του μονοπατιού Κίρρας-Δελφών θα φέρει ξένο κόσμο ..

κουνάτε λίγο το κεφάλι σας πάνω -κάτω και πέρα-δώθε μήπως και καταλάβατε τι παίζει..

όλες οι άλλες συσκέψεις γίνονται για να μη σκέφτεται κανείς τα σοβαρά και να περιδρομιάζει σε συμπόσια..

άφεριμ

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά συγχαρητήρια σε όλους για αυτό που νομίζετε ότι κάνετε. Απόδειξη για το ότι το κάνετε επειδή το αγαπάτε και όχι για να κοροϊδεύετε τον κόσμο, θα είναι και το πώς θα προστατέψετε το έργο σας από την ολική ακύρωση που γίνεται με το περιβόητο άθλιο χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας. Σε λίγο δημοσιεύεται σε ΦΕΚ αν δεν έχει δημοσιευτεί ήδη και εάν δεν το ακυρώσετε τότε όλα αυτά που λέτε και κάνετε είναι αέρας κοπανιστός. Είναι άκυρα, άχρηστα και χωρίς κανένα νόημα. Εκτός και αν έχει κάποιος να μας πει σε ποια περιοχή του κόσμου πάνε επισκέπτες να περπατήσουν μονοπάτια μέσα σε περιοχές αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας. Έστω μία σε όλη την γη. Όχι μία περιοχή που υπάρχει εξόρυξη σε μία άκρη κρυμμένη όπως πρέπει όπως στην Μήλο. Μία περιοχή που να περπατάνε οι άνθρωποι βλέποντας εξορυκτικά τοπία σε διαδρομή που ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει και αυτή εξορυκτικό τοπίο. Έχοντας πάντα καλή πίστη συγχαρητήρια και πάλι και περιμένω να καλέσετε σε αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ: ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΗΜΕΝΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ