Στην επέκταση του προγράμματος «Golden Visa» και για όσους πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ομόλογα ή επενδύουν σε εταιρείες , προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μετά το επιτυχημένο σκέλος απόκτησης άδειας παραμονής για αγορά κατοικίας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας είναι σχεδόν έτοιμο και αυτό που μένει για να κατατεθεί στη Βουλή είναι να ξεκαθαρίσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η επέκταση του προγράμματος να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, για να μη χαθεί άλλος χρόνος.
Ο βασικός προβληματισμός που επικρατεί στο επιτελείο του υπουργείου είναι το πως θα διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που θα επενδυθούν σε κινητές αξίες και χρηματοπιστωτικά προϊόντα από ξένους πολίτες θα παραμείνουν στη χώρα και μετά την παροχή της άδειας διαμονής. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα -σε αντίθεση με τα ακίνητα- μπορούν να αλλάξουν χέρια εύκολα και γρήγορα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή του προγράμματος σε όσους επενδύουν σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα αγοράζοντας μετοχές είτε εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Ακόμη σε όσους αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι η αγορά μετοχών Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Εξετάζεται η παροχή βίζας ακόμη και σε όσους πραγματοποιήσουν προθεσμιακή κατάθεση σε ελληνική τράπεζα.
Αυξάνονται συνεχώς οι βίζες
Στο μεταξύ το πρόγραμμα που σήμερα απαιτεί την αγορά ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ κερδίζει ολοένα έδαφος. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι τις αρχές Μαΐου φέτος έχουν δοθεί 2.639 άδειες διαμονής σε επενδυτές -αγοραστές ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την συνολική εξέλιξη των χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές από έτος σε έτος παρατηρείται διαρκής αύξηση, αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε με 21 άδειες το 2013, οι οποίες έγιναν 443 το 2014, 950 το 2015, 1527 το 2016, 2458 το 2017 και έως τις 8 Μαΐου του 2018 είναι 2639.
Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη με 1212 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 412 και την Τουρκία με 260 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, ξεπερνώντας την Αίγυπτο που ήταν μέχρι πρόσφατα στην τρίτη θέση.
Χριστιάννα Κούσιου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου