Οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και του real estate, παρουσιάστηκαν σε Ρώσους επενδυτές σε ειδική εκδήλωση στην Αγ. Πετρούπολη, που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Περιφέρειας Λένινγκραντ υπό την προεδρία του Γιούρι Βασίλιεφ, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, το γενικό προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αγ. Πετρούπολη, Πάνος Μπεγλίτης, χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική» τη συνάντηση, καθώς οι επενδυτές ενημερώθηκαν για τα νέα οικονομικά δεδομένα με τα «ικανοποιητικά σταθεροποιητικά στοιχεία» που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Επίσης, οι επενδυτές ενημερώθηκαν και για τα κίνητρα που παρέχονται σε επενδύσεις «στον κατ' εξοχήν προνομιακό τομέα του τουρισμού, αναφορικά με τις ξενοδοχειακές υποδομές και την αγορά συγκροτημάτων ή άλλων κτισμάτων».
Στόχος μας στο πλαίσιο των νέων επενδυτικών ευκαιριών, υπογράμμισε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεγλίτης, είναι η γνωστοποίηση και αξιοποίηση των κινήτρων που δίνει η Ελλάδα σε όσους ξένους αγοράζουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Παρέχεται μια ειδική θεώρηση, η golden visa, που συνοδεύεται από άδεια παραμονής και σειρά άλλων θετικών κινήτρων για τον ενδιαφερόμενο.
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι, όπως ανέφερε ο γεν. πρόξενος, ενημερώθηκαν για τις «νέες πολιτικές που καθιερώσαμε στο θέμα των θεωρήσεων - τις θεωρήσεις τριετούς διάρκειας με πολλαπλές εισόδους για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας». Σημαντικές διευκολύνσεις παρέχονται και στους Ρώσους τουρίστες προς την χώρα μας, «προορισμό για τον οποίο χορηγήθηκαν το 2017, 45.000 θεωρήσεις».
Συγκεκριμένα και με στοιχεία του Πούλκοβο (κεντρικό αεροδρόμιο της Αγ. Πετρούπολης), την περασμένη χρονιά αναχώρησαν για την Ελλάδα περισσότεροι από 140.000 επισκέπτες. Ο κ. Μπεγλίτης ωστόσο εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των επισκεπτών υπερβαίνει τις 200.000, καθώς συχνά τουρίστες αναχωρούν και από άλλα γειτονικά αεροδρόμια (Ταλίν, Ελσίνκι κ.α.).
Αναφορικά με τις απορίες των εκπροσώπων των παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι εστίασαν στο φορολογικό καθεστώς, στα κάπιταλ κοντρόλ, στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις πιθανές τραπεζικές διευκολύνσεις.
Τέλος, για την προετοιμασία της - αναβληθείσας τελικά, λόγω ανασχηματισμού - 11ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγ. Πετρούπολη 27-28 Μαΐου), ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του φόρουμ διαφάνηκε έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και στον τομέα των αγροτοδιατροφικών προϊόντων - «συνεργασία η οποία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί κατά την επαναδιαμόρφωση των διμερών σχέσεων, στη Σύνοδο της Διυπουργικής».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου