Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια στην Άμφισσα παραμένουν φρουρούμενα και η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ενισχυθεί με διμοιρίες από τους γειτονικούς νομούς. 
H παρουσία περιπολιών της αστυνομίας, πεζών αλλά και με αυτοκίνητα, είναι έντονη, υπό τον φόβο νέων επεισοδίων.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ομάδες Ρομά από τους καταυλισμούς της περιοχής προχώρησαν σε αντίποινα: Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του δράστη, έσπασαν τη τζαμαρία του κρεοπωλείου που διατηρεί στο κέντρο της πόλης και απείλησαν την οικογένειά του και την οικογένεια του αδερφού του. 
Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να κάνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία διατήρησαν όλη τη νύχτα με στόχο να αποτρέψουν ευρύτερα επεισόδια.

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός». 

Εκφράζει και ο ίδιος την απορία του για τη «συγκέντρωση των πολιτών», θεωρώντας ότι «τέτοιες συγκεντρώσεις σ’ αυτόν τον χρόνο δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό». Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». 
Κρατά, μάλιστα, αποστάσεις ακόμη και από την απογευματινή συγκέντρωση, καθώς, όπως σημειώνει, «πρόκειται για μία συγκέντρωση που δεν ξέρουμε ούτε ποιος την προσκαλεί, δεν ξέρουμε την ταυτότητά της και πολύ, δε, περισσότερο πρόκειται για μία συγκέντρωση, η οποία συγκαλείται μέσα από τα social media. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80» υπενθυμίζει.

Το τελευταίο διάστημα είχε ζωντανέψει μία συζήτηση στην Άμφισσα καθώς είχε επιλεγεί ως πιλοτική πόλη για διευθέτηση του θέματος των Ρομά. Αυτή η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους του διαλόγου καθώς είχαν κατατεθεί διάφορες και διαφορετικές απόψεις, οι οποίες τώρα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

 Οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας ότι κάθε διαφορετική προσέγγιση ενδεχομένως να έχει και επιπτώσεις. Ωστόσο, επαναφέρουν στις συζητήσεις και το θέμα της παραβατικότητας από την πλευρά των Ρομά, καθώς όπως λένε «διαρκώς υπήρχε αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοιες συγκλονιστικές καταστάσεις που οδήγησαν στον θάνατο μίας 13χρονης».
«Είναι μία δύσκολη επιχείρηση όλη αυτή που εξελίσσεται από χθες το βράδυ» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας, Παρασκευάς Δρόσος, προσθέτοντας πως «ακόμα δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη των πραγματικών περιστατικών». Όπως τόνισε ο κ. Δρόσος, «αυτήν τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητούμε τον δράστη στα σημεία διαφυγής του, να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την οικογένειά του και τα συγγενικά του πρόσωπα, αλλά και ευρύτερα μέτρα για αποφυγή επεισοδίων εντός της πόλης. 

 Ήταν μία εφιαλτική νύχτα αυτή που περάσαμε». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Φωκίδας στρέφει το βλέμμα του στην κηδεία της 13χρονης, αλλά και στον χρόνο μετά την κηδεία, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε ενισχύσεις καθώς η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας δεν επαρκεί για τέτοια ευρείας έκτασης μέτρα».
Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας αποφεύγει να αναφερθεί στα οποιαδήποτε περιστατικά προηγήθηκαν, καθώς όπως υπογραμμίζουν αστυνομικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι εκδοχές είναι πολλές και διαφορετικές και πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση είναι δύσκολο να έχουμε βγάλει τα ασφαλή συμπεράσματα».

http://www.mononews.gr