Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Airbnb: Τα κέρδη, οι φόροι και οι περιορισμοί

Τι δείχνουν τα στοιχεία μέχρι στιγμής για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης ακινήτων που άλλαξε το χάρτη της κτηματαγοράς στην Αθήνα 
Όλη αυτή η επιχείρηση που έχει στηθεί με αφορμή τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει προκαλέσει «πονοκεφάλους» σε πολλές πόλεις του κόσμου, αλλά και στις κυβερνήσεις, λόγω της φοροδιαφυγής  



Aναμφισβήτητα το Airbnb άλλαξε άρδην τον χάρτη της κτηματαγοράς στην πρωτεύουσα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης των ακινήτων δημιούργησε νέες τάσεις, μετέβαλε πλήρως τη γεωγραφία των περιοχών, αύξησε τους τουρίστες σε σημεία και τοποθεσίες της Αθήνας που δεν ήταν επισκέψιμα και αποτέλεσε νέα πηγή εισοδήματος για μια καινούργια γενιά υπενοικιαστών. 


Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και επέλεξαν τις προτάσεις διαμονής του Airbnb ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (μόνο στην Αθήνα έφτασαν τους 400.000) και προέρχονται από περίπου 150 χώρες.   

Την ίδια στιγμή, ο μέσος ετήσιος χρόνος μίσθωσης ήταν περίπου 25 μέρες και τα μέσα έσοδα άγγιζαν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Όλη αυτή η άνθηση της «οικονομίας του διαμοιρασμού» είναι προφανές ότι έχει επηρεάσει και τις τιμές των ακινήτων, οι οποίες την τελευταία πενταετία έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο. Βέβαια, είναι αρκετοί όσοι αντιδρούν στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, τονίζοντας ότι έχει αλλοιώσει την πολιτισμική φυσιογνωμία περιοχών της πόλης και προκαλεί δυσκολίες στην ενοικίαση διαμερισμάτων από ντόπιους μισθωτές. Παράλληλα, όπου παρατηρείται αύξηση του Airbnb, παρατηρείται παράλληλα κατακόρυφη άνοδος των ενοικίων.   

Συγκεκριμένα, στις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ιστορικού κέντρου η μέση τιμή ενοικίασης έχει ανέλθει στα 14 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θεωρείται μία από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών, όταν στην περιοχή του Κολωνακίου η τιμή κυμαίνεται στα 12 ευρώ το τετραγωνικό.   


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μίσθωσης των ακινήτων δημιούργησε νέες τάσεις, μετέβαλε πλήρως τη γεωγραφία των περιοχών, αύξησε τους τουρίστες σε σημεία και τοποθεσίες της Αθήνας που δεν ήταν επισκέψιμα και αποτέλεσε νέα πηγή εισοδήματος για μια καινούργια γενιά υπενοικιαστών. 

Ήδη σε διαφημιστική της προβολή η εταιρεία Airbnb μας ενημερώνει ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι στην Αθήνα κερδίζουν χρήματα φιλοξενώντας ανθρώπους στο σπίτι τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στην Αθήνα τα έσοδα από τη φιλοξενία τεσσάρων ατόμων πλησιάζουν τα 1.016 ευρώ τον μήνα για έναν ολόκληρο χώρο, τα 740 ευρώ για ένα ιδιωτικό δωμάτιο και τα 386 ευρώ για ένα δωμάτιο.   

Όλη αυτή η επιχείρηση που έχει στηθεί με αφορμή τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει προκαλέσει «πονοκεφάλους» σε πολλές πόλεις του κόσμου, αλλά και στις κυβερνήσεις, λόγω της φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά, στη Βαρκελώνη έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που ελέγχουν τις παραβιάσεις στις διαδικασίες ενοικιάσεων.   

Επίσης, στη Μαδρίτη ο δήμος σκοπεύει να επιβάλει νέους κανόνες, διότι από τα 9.000 διαμερίσματα που ενοικιάζονται στους τουρίστες, έξι φορές περισσότερα από το 2013, τα 2.000 λειτουργούν χωρίς άδεια. 

Τέλος, το Άμστερνταμ έλαβε περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση της λειτουργίας του Airbnb στις πολυσύχναστες περιοχές της πόλης και η αύξηση του τουριστικού φόρου.   

Πώς η Αirbnb καταλαμβάνει και εκμεταλλεύεται εμπορικά ολόκληρα κτίρια της πόλης Η φορολογική διάσταση του συγκεκριμένου θέματος είναι αυτή που προκαλεί τις περισσότερες συζητήσεις. Διανύουμε την περίοδο της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και περίπου 40.000 φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει για πρώτη φορά να τα συμπεριλάβουν σε αυτές (συγκεκριμένα στο Έντυπο Ε2 στη στήλη 7).   

Μέχρι στιγμής, οι μισθώσεις τύπου Airbnb φορολογούνται με συντελεστή φόρου που ξεκινά από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 33% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ και 45% για τα ακόμα μεγαλύτερα ποσά, με την προϋπόθεση ότι αυτά τα ακίνητα εκμισθώνονται ως επιπλωμένα. Επί παραδείγματι, ένας φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ.   


Βέβαια, όπως μας ενημέρωσαν από γνωστό φοροτεχνικό γραφείο, η συγκεκριμένη κλίμακα ισχύει μόνο αν δεν προσφέρεται κάποια άλλη υπηρεσία, διότι τότε οι συντελεστές αλλάζουν κι έτσι έχουμε: 2% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στην κλίμακα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% όταν τα έσοδα είναι πάνω από τα 40.000 ευρώ.   

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στα λογιστικά γραφεία φορολογουμένων που προσπαθούν να βρουν τρόπους απόκρυψης των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αρκετοί επιλέγουν να πληρώνονται με πιστωτικές κάρτες που φαίνονται ότι είναι δηλωμένες σε άλλες χώρες ή και να μη δηλώνουν καθόλου τα έσοδα, με τη λογική ότι είναι δύσκολη η διασταύρωση από την εφορία.   

Γι' αυτόν το λόγο έχουν ενισχυθεί οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία πολλές φορές δεν διστάζει να προσποιηθεί τον πελάτη προκειμένου να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες, ενώ ελεγκτές της εφορίας χρησιμοποιούν πλέον και τη μέθοδο του αυτόφωρου για να αναγκάσουν τους μισθωτές να προβούν σε τροποποιητικές δηλώσεις. 

Αναμφίβολα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαμοιρασμού έχει αναπτύξει μια νέα, παράλληλη οικονομία με τζίρο που πλησιάζει ετησίως το 1 δισ. ευρώ, συμπαρασύρει επιχειρήσεις, επενδυτές, κτηματαγορά, ξενοδοχειακό κλάδο, κατοίκους και φορολογικές αρχές και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.   

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: