Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Ένα μουσείο για τους φαραώ δίπλα στις πυραμίδες

Ένα μουσείο για τους φαραώ δίπλα στις πυραμίδες

Κάιρο, Αίγυπτος
Στη σκιά των πυραμίδων, η Αίγυπτος χτίζει ένα μουσείο Φαραώ για να στεγάσει τα θαυμαστά αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Το νέο μουσείο ονομάζεται GEM (Grand Egyptian Museum), όνομα που παραπέμπει σε «κόσμημα». 

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά κάτω από τον ήλιο της ερήμου για να χτίσουν αυτό το φαραωνικό κτίριο που μοιάζει με τον Πύργο της Βαβέλ, σχολιάζει το γαλλικό περιοδικό Paris Match. 

Το ύψος του κτιρίου θα είναι χαμηλότερο από αυτό των πυραμίδων, έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η θέα στις πυραμίδες. 

Ο οραματιστής του έργου ήταν ο Φαρούκ Χόσνι, πρώην υπουργός του Μουμπάρακ. Μίλησε πρώτη φορά για το φιλόδοξο σχέδιό του τριάντα χρόνια πριν. 

Το πρώτο βήμα έγινε το 1992 με προεδρικό διάταγμα, ενώ το κτίριο θεμελιώθηκε δέκα χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια διεξήχθη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός υπό την αιγίδα της UNESCO. Κατατέθηκαν συνολικά 1.557 προτάσεις από 83 διαφορετικές χώρες. 

Τελικά επελέγη το σχέδιο του Νεοϋορκέζου κινεζικής καταγωγής Σι Φου Πενγκ. Η ιδέα του ήταν να χτίσει ένα κτίριο 50 μέτρα χαμηλότερο από τις πυραμίδες αλλά με μήκος 500 μέτρα. 

Το κτίριο θα έχει σχήμα βέλους και θα δείχνει προς τις πυραμίδες. Με τους αλαβάστρινους τοίχους του, θα γυαλίζει σαν διαμάντι κάτω από τον αιγυπτιακό ήλιο.

Τα εκθέματα που θα φιλοξενήσει θα είναι εντυπωσιακά. Αρχικά ήταν να εγκαινιαστεί το 2012, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ως ημερομηνία εγκαινίων το 2015. Τώρα η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα ανοίξει τις πόρτες του το 2018.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: