Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Αισιοδοξία για τα έσοδα από τον Τουρισμό

Αισιοδοξία για τα έσοδα από τον Τουρισμό

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στους επιχειρηματίες του Τουρισμού μετά τη δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των στατιστικών για τις "εισπρακτικές επιδόσεις” τόσο του Απριλίου, όσο και συνολικά του πρώτου τετραμήνου.
Σύμφωνα με Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για την περίοδο Ιανουαρίου -Απριλίου 2017, καταγράφηκε άνοδος στα έσοδα κατά 2,4%, η οποία συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών (+3,2% ).
Ο Απρίλιος, ο οποίος σήμανε και την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, έκανε την έκπληξη, αναπληρώνοντας τις απώλειες που είχαν καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ, τα έσοδα εκτοξεύτηκαν κατά 11,3%, φτάνοντας τα 484 εκατ. ευρώ από 434 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, τα τουριστικά έσοδα έφτασαν τα 997 εκατ. ευρώ, έναντι 974 το αντίστοιχο τετράμηνο του 2016. Οι αφίξεις από την άλλη πλευρά σημείωσαν άνοδο 3,2%.
Οι επιχειρηματίες της αγοράς περίμεναν με ανησυχία τα αποτελέσματα για την πορεία των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες θα κρίνουν και την έκβαση της φετινής περιόδου, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός πως ενώ οι κρατήσεις είναι σημαντικά ανεβασμένες, η μέση δαπάνη ανά τουρίστα κατέγραφε πτώση. Στο τρίμηνο, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες συρρικνώθηκαν κατά 4,8% και διαμορφώθηκαν σε 513,2 εκατ. ευρώ, έναντι 539,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα στατιστικά αυτά είχαν έρθει ως συνέχεια της περσινής κακής χρονιάς για τα έσοδα, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 6,4% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συρρικνώθηκε κατά 11,3%.
Η άνοδος του φετινού Απριλίου, όπως αναφέρουν στελέχη του τουριστικού κλάδου, αποτελεί το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία των εισπράξεων. Ευελπιστούν δε η τάση αυτή να συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο. Κρίσιμο όμως θα είναι το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο, όπου εκεί θα κριθεί το "καλάθι” των εσόδων, καθώς αναμένεται και ο μεγαλύτερος των τουριστών.
Ενθαρρυντικό είναι άλλωστε το γεγονός πως οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν ως all inclusive σε δημοφιλείς προορισμούς εμφανίζουν οριακές πληρότητες, ενώ και οι τιμές- ειδικά στα rooms to let- έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι λόγω της υψηλής ζήτησης.
Το καλό σενάριο θέλει τα τουριστικά έσοδα να διαμορφώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς στα 14,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση όμως πως η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επισκέπτη επιστρέψει στα επίπεδα του 2015 (ενώ ο αριθμός των τουριστών θα προσεγγίσει τα 30 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτών κρουαζιέρας).
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: