Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Υπεγράφη η συμφωνία μετοχών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid Corporation of China

Πρώτος στόχος του ΑΔΜΗΕ η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector
Υπεγράφη η συμφωνία μετοχών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid Corporation of China

Υπεγράφη πριν από λίγο η συμφωνία μετοχών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid Corporation of China.
Πρώτος στόχος για τον ΑΔΜΗΕ στη νέα εποχή είναι να συμβάλλει στην προώθηση του EuroAsia Interconnector. 
Αυτό δήλωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανούσος Μανουσάκης ο οποίος επελέγη από κοινού από το ελληνικό δημόσιο και την State Grid κατά την διάρκεια της πανηγυρικής τελετής που πραγματοποιήθηκα στο μουσείο Μπενάκη.
O πρόεδρος της State Grid υπογράμμισε ότι η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με την Κίνα. 
Υπογράμμισε επίσης ότι σε συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους της η State Grid θα συμβάλει στην συνεχή άνοδο του ελληνικού δικτύου παρέχοντας κεφάλαια και καινοτομία.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μίλησε για νέα σελίδα στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ και υπογράμμισε ότι η State Grid μπορεί να παρέχει κεφάλαια και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών δικτύων. 
Ειδική αναφορά έκανε και ο υπουργός στον EuroAsia Interconnector που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. 
Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα σημείωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως φίλη για την Ευρώπη στους τομείς της ναυτιλίας της ενέργειας και του εμπορίου και ανακοίνωσε ότι το Νοέμβριο θα εγκαινιασθεί απευθείας πτήση Αθήνας – Πεκίνου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μίλησε για σημαντική όσο και πρωτόγνωρη μέρα καθώς η ΔΕΗ αποχωρίζεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες του project του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και καλωσόρισε την State Grid στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει επιχειρηματικές συνεργασίες μαζί της για να ανοίξει όπω είπε τους δρόμους του μεταξιού.
Η ΔΕΗ εισέπραξε 326 εκατ. ευρώ από την State Grid και 296 εκατ. ευρώ από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.

Ο κ. Σταθάκης 

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, τόνισε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ, με την εισαγωγή της StateGrid Corporation of China, ως στρατηγικού εταίρου και την ισχυρή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Είμαστε βέβαιοι, είπε ο Υπουργός, ότι τα δύο μέρη θα συνεργασθούν αρμονικά, για να εδραιωθεί ο ΑΔΜΗΕ ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη, παρέχοντας προστιθέμενη αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προς όφελος των χρηστών του Συστήματος.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των δικτύων πανευρωπαϊκά για την οικονομία, το κλίμα και την ενέργεια. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η ηλεκτρική αγορά διέρχεται φάση μετασχηματισμού, που χαρακτηρίζεται από την ψηφιοποίηση, τις διασυνδέσεις και το άνοιγμα της σε πιο ανταγωνιστικές συνθήκες.
Γι αυτές τις στρατηγικές κατευθύνσεις, τόνισε ο Υπουργός, ο ΑΔΜΗΕ μπορεί και πρέπει να είναι εγγυητής, διατηρώντας την ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του. 
Οι λόγοι που υπαγορεύουν την ανάπτυξη των δικτύων συνοψίζονται σε τρεις:
α)Η διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, για να μειωθούν οι χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για όλους τους καταναλωτές, με τον περιορισμό των ΥΚΩ.
β) Ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής, με στρατηγική επιλογή της χώρας την ενίσχυση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα και το λιγνίτη να παραμένει σε συμβατά επίπεδα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
γ) Η μετάβαση στο target model, προϋπόθεση για την ενοποιημένη ενεργειακή αγορά, στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις. Εκτός από τις υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη FYROM, την Τουρκία και την Αλβανία, υπάρχουν σχέδια και για νέες, ευρύτερες, διασυνδέσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ. 
Απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί κύριος κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προμήθεια φθηνότερης ενέργειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στο ανθρώπινο κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. 
Για να καταλήξει: «Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία στον ΑΔΜΗΕ που επικυρώνουμε σήμερα και η οποία συνίσταται στη σύνθεση ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας με τη στρατηγική συμμετοχή του Δημοσίου, ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις που θέτουν οι στρατηγικοί μετασχηματισμοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Cao Wenqi, ο πρόεδρος της StateGrid Corporation of China, Shu Yinbiao, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Καμπούρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσσόπουλος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.
Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα καθημερινότητας του πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, Ρένα Κλαμπατσέα και Χριστίνα Μπαριτάκη, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ιάκωβος Γκανούλης, εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της StateGrid International Development, Hu Yuhai, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και εταίροι της αγοράς.


Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: