Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Η ΚΛΟΠΗ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ




Αγαπητοί μελισσοκόμοι,
Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις κλοπής μελισσοσμηνών.
Η αντιμετώπιση της κλοπής μελισσοσμηνών βασικά αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και οι ποινές είναι τόσο μεγάλες, που αποτρέπουν αρκετούς από το να επιχειρήσουν το αδίκημα της κλοπής των μελισσών, το οποίο είναι ιδιώνυμο αδίκημα.
Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου. Με φυλάκιση τουλάχιστον δυο μηνών τιμωρείται ο παθών και ο δράστης ζωοκλοπής, αν συμβιβαστούν με σκοπό την συγκάλυψη του εγκλήματος.
Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Με ποινή φυλακίσεως τιμωρείται όποιος μεσιτεύει, διευκολύνει παντοιοτρόπως ή υποδεικνύει στο ζωοκλέφτη τον τρόπο, τον τόπο ή τα μέσα της ζωοκλοπής ή του συμβιβασμού με τον παθόντα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρέπει να είστε ενωμένοι και να λάβετε την νομική κατάρτιση από την ενημέρωση μέσω νομικών συμβούλων των συλλόγων και της ομοσπονδίας, για τις προϋποθέσεις που διαφοροποιούν την ποινική δίωξη της κλοπής των μελισσοσμηνών ως πλημμέλημα ή ως κακούργημα.
Ενημερωτικά θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:
Κατά τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 1300/1982 «Μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή της ζωοκλοπής και ζωοκτονίας» με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 20.000 εως 1.000.000 δραχμών τιμωρείται η κλοπή ιππών, όνων, ημιόνων, βοοειδών, βουβαλοειδών, αιγοπροβάτων, χοίρων και κυψελών μελισσών ή του περιεχομένου τους.
Από τις ανωτέρω διατάξεις σε συνδυασμό με εκείνη του άρθρου 372 παρ. 1 του Ποιν. Κώδικα, συνάγεται σαφώς, ότι για τη στοιχειοθέτηση της αξιοποίνου πράξεως της ζωοκλοπής, η οποία είναι ιδιώνυμο έγκλημα και έχει νομική αυτοτέλεια σε σχέση προς το βασικό έγκλημα της κλοπής, λαμβάνει δε κακουργηματικό χαρακτήρα όταν τελείται από δύο ή περισσότερα άτομα κατά συναυτουργία (αρθρ. 45 ΠΚ), απαιτείται η αφαίρεση ζώου από τα παραπάνω αναφερόμενα ή κυψέλης μελισσών ή του περιεχομένου της από τη φυσική κατοχή άλλου χωρίς τη συγκατάθεση εκείνου που έχει το δικαίωμα κυριότητας τους με σκοπό παρανόμου ιδιοποίησεως από το δράστη.
Περαιτέρω κατ΄αρθρο 2 του ίδιου νομοθετήματος, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η ζωοκλοπή ή η ζωοκτονία τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 εως 1.000.000 δρχ στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) αν έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα από κοινού, β) αν κατά την τέλεση της πράξης χρησιμοποιήθηκε βία ή απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή έγινε χρήση των μέσων αυτών για τη διατήρηση της κατοχής των κλεμμένων ή θανατωμένων ζώων, γ) αν ο δράστης οπλοφορούσε, δ) αν ο δράστης είναι κρεοπώλης, εστιάτορας, διευθυντής ξενοδοχείου και δημοσίων γενικά κέντρων ή αλλος επαγγελματίας συναφών με τα παραπάνω επαγγελμάτων.
Από την άνω διάταξη προκύπτει ότι, η ζωοκλοπή καθίσταται κακούργημα όχι μόνο στις αναφερόμενες σε αυτήν περιπτώσεις, αλλά και όταν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, συνεπώς δε και όταν τελέστηκε από ένα πόσωπο που όμως έδρασε κατ΄επάγγελμα ή κατά συνήθεια σύμφωνα με το άρθρο 374 περ. ε ΠΚ.

Κατ΄επάγγελμα δε τέλεση του εγκλήματος συντρέχει όταν από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης ή από την υποδομή που έχει διαμορφώσει ο δράστης, με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης, προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος. Κατά συνήθεια δε τέλεση του εγκλήματος συντρέχει όταν από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης προκύπτει σταθερή ροπή του δράστη προς τη διάπραξη του συγκεκριμένου εγκλήματος ως στοιχείου της προσωπικότητας του.

Σε περίπτωση σύλληψης δράστη ή δραστών κλοπής μελισσών, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τα αστυνομικά τμήματα και μέσω αυτών με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, και να ζητούμε να διερευνηθούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κακουργηματική μορφή του εγκλήματος της κλοπής μελισσοσμηνών, ώστε να ασκείται δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Ενισχυτικά της μήνυσης που θα ασκηθεί, είναι και κάποια στοιχεία που μπορούν να έχουν προβλέψει οι μελισσοκόμοι και να έχουν στα χέρια τους.
Όπως:
α) με την τοποθέτηση των μελισσοσμηνών να έχει φωτογραφηθεί ο χώρος εναπόθεσης. Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη μια και όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον φωτογραφική κάμερα.
β)Επίσης θα πρέπει να φωτογραφηθεί ο ίδιος χώρος άμεσα σε περίπτωση που παρατηρηθεί η κλοπή μελισσιών ώστε οι φωτογραφίες αυτές να αποτελέσουν στοιχεία μελλοντικής δικογραφίας που θα σχηματιστεί
γ) Επίσης, θα πρέπει να φωτογραφηθούν στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν στο χώρο από ίχνη τροχών αυτοκινήτων κλπ τα οποία και αυτά μπορούν να βοηθήσουν αργότερα στην καταδίκη του δράστη. Οι φωτογραφίες αυτές θα πρέπει να κατατίθενται σε αντίγραφα και αντίγραφο του μελισσοκομικού βιβλιαρίου μεζί με την μήνυση κατ΄αγνώστων που ασκεί ο μελισσοκόμος.
δ) Σε περίπτωση που εντοπιστεί ο δράστης, καλό είναι να φωτογραφίζεται και ο χώρος που έχουν βρεθεί τα κλεμμένα μελίσσια (το μελισσομάντρι γενικά και τα κλαπέντα μελισσοσμήνη).
ε) Θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, να συζητηθούν τα κρούσματα που παρουσιάζονται, στους τοπικούς συλλόγους τους αλλά και στο χώρο που δραστηριοποιούνται και ενεργούν με το αίσθημα αλλληλεγγύης για την καλύτερη προστασία του επαγγέλματος του μελισσοκόμου και της περιουσίας τους.

Χαλκίδα 26-03-2014
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 19, ΤΚ 34100
Τηλ: 2221075202 & 6932908595
Email: mastrogiannisath@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: