Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Απειλές και βαριές κουβέντες

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός»

Πρόσφατα ύψωναν με ζήλο τις γροθιές και καλούσαν σε ανένδοτο αγώνα χέρι χέρι με την εργοδοσία τους, η οποία σήμερα απειλεί να τους πετάξει στον δρόμο | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Συντάκτης:
Στις επάλξεις παραμένουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και τα μέλη του Κινήματος Ενάντια στις Εξορύξεις, που αύριο πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση στις Σκουριές, αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία την ανάκληση αδείας της «Ελληνικός Χρυσός» από την κυβέρνηση.
«Είμαστε εδώ ξέροντας ότι εμείς πρέπει να παλέψουμε για τον τόπο μας και κανένας δεν θα το κάνει για μας. Είμαστε εδώ χωρίς λογικές ανάθεσης, αναμονής, θαυμάτων και λύσεων από τα πάνω. Είμαστε εδώ και για όλους αυτούς τους διωκόμενους συναγωνιστές μας, που είναι υποχρέωσή μας να μην τους αφήσουμε μόνους και να τους καταδικάσουμε πρώτοι εμείς. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι η ελπίδα θα σκουριάσει αν την αφήσουμε εμείς. Είμαστε εδώ δίνοντας ραντεβού για νέους αγώνες στο βουνό και στον δρόμο, με πρώτο στις 23/8, καλώντας όλους να βρίσκονται εκεί. Είμαστε εδώ και θα είμαστε μέχρι να νικήσουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση εν όψει της αυριανής κινητοποίησης.
Για «φυσική εξέλιξη και διορθωτική πράξη σε εκείνη την ατυχή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τις Σκουριές στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (29/7/2015)», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Ερευνών και μέλος του Κινήματος, Τόλης Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τις εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». «Είναι σαφές ότι οι εργασίες είναι παράνομες και έπρεπε να είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, έχει προκληθεί ανυπολόγιστη ζημιά στο αρχέγονο δάσος - έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δάσους και έχει αλλάξει το ανάγλυφο του βουνού. Αυτές οι ζημιές είναι μη αναστρέψιμες», τόνισε.
Υπάρχουν όμως και οι δύσπιστοι, που αμφιβάλλουν, ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά εύλογων ερωτημάτων:
•Γιατί από τη στιγμή που υπήρχαν τα «νομικά όπλα» αφέθηκε η εταιρεία να καταστρέφει το βουνό τόσους μήνες;
•Γιατί ενώ αποδεδειγμένα η εταιρεία παραβιάζει τη σύμβαση της δίνεται ένας χρόνος καιρός για να υποβάλει δικαιολογητικά εκ νέου; Μόλις πριν από λίγους μήνες το υπουργείο πάλι έδωσε διορία στην εταιρεία για να καταθέσει δικαιολογητικά που να καταρρίπτουν την απάτη της μεταλλουργίας χρυσού, και αυτή δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει…
•Γιατί επιλέχθηκε αυτή η στιγμή για μια τέτοια κίνηση, μια στιγμή που είναι απ’ ό,τι φαίνεται σχεδόν προεκλογική, που συμπίπτει με την εξάντληση των «αποθεμάτων αναμονής» του κινήματος και τη στοχοποίηση του Λαφαζάνη ως νέου «εσωτερικού εχθρού» της κυβέρνησης;
Στο μεταξύ διακοπή των εργασιών διέταξε χθες με έγγραφό της η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας. Στο έγγραφο ορίζεται ότι σε συνέχεια της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, με την οποία ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες, και λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 4 (παρ. 2. εδ. β) του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (Υ.Α. αρ. Διοικ. 12050/2223/23/23-5-2011-ΦΕΚ 121227/Β/14-6-2011), «πρέπει να διακοπούν άμεσα όλες οι εργασίες που αναφέρονται και προβλέπονται στις προαναφερθείσες μελέτες, των οποίων οι αποφάσεις έγκρισης ή μέρος των αποφάσεων έγκρισης έχουν ανακληθεί, καθώς και κάθε άλλη εργασία η οποία αναφέρεται και προβλέπεται σε έγκριση ή άδεια η οποία ερείδεται επί των ανακληθεισών αποφάσεων».

Η εταιρεία

H Eldorado Gold επιβεβαιώνει ότι η «Ελληνικός Χρυσός» θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές της δραστηριότητες στη Χαλκιδική, αρχής γενομένης από την εβδομάδα της 24ης Αυγούστου 2015. Η «Ελληνικός Χρυσός» λαμβάνει νομικά μέτρα εναντίον της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Ελλάδα σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα.
Η «Ελληνικός Χρυσός» θα συνεχίσει να εκτελεί βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και στα τρία έργα της, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Θα αναγκαστεί, ωστόσο, να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειονότητα των εργαζόμενων της στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ελληνική εργασιακή νομοθεσία. Σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν, δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυσή τους.
Ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δηλώνει σχετικά: «Αυτή η απόφαση είναι επιζήμια και για την εταιρεία και για τους εργαζόμενους και για την ελληνική κοινωνία. Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεών του. Ελπίζουμε ειλικρινά στη συνέχιση της δραστηριότητάς μας στη Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον - κατά προτίμηση όμως μέσω μιας εποικοδομητικής δέσμευσης του υπουργείου, παρά μιας δικαστικής απόφασης».
Θυμίζουμε βέβαια ότι μέχρι τώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις διακοπής εργασιών για διάφορους λόγους και κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων του κινήματος των κατοίκων, η εταιρεία περιέβαλε τους εργαζόμενους με ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ δεν λέει ούτε λέξη για τα επίμαχα ζητήματα της ελλιπούς προσκόμισης εγγράφων και της αδυναμίας να παράσχει εγγυήσεις ότι μπορούν να γίνουν οι προαπαιτούμενες δοκιμές ακαριαίας τήξης στην περιοχή.

Σκληρή απάντηση

Αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απαντά -με σκληρό ύφος- στις απειλές τις εταιρείας για το μέλλον των υπαλλήλων. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η «έντονη δυσαρέσκεια» του υπουργείου για τις διαθέσεις τις εταιρείας, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη εχθρική, προς τους εργαζομένους, ενέργεια... προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τις πραγματικές διαθέσεις αναφορικά με τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα». «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέπει καταστάσεις “ομηρίας” για να γίνουν ανεκτές οι παραβατικές συμπεριφορές», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: