Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΦΩΚΙΔΑ... Εθνικές εκλογές Φθινοπώρου 2015: Μεγάλες αλλαγές στα ψηφοδέλτια



-Από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι υποψήφιοι ο κ. Γιάννης Αγγελέτος και η κα Γιώτα Κασούτσα. –Πιέσεις θα δεχτεί ο κ. Κώστας Παπαθανασίου, ενώ παίζεται η συμμετοχή του κ. Χαλιορή.
 Mε στόχο το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών με την «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και τη νομιμοποίηση , μέσω των εκλογών, του 3ου Μνημονίου και της στροφής στην πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προσφύγει στις κάλπες.
 
Την απόφασή του δέχτηκαν με έντονο σκεπτικισμό αλλά και επικριτική διάθεση τα κόμματα που υποστηρίζουν την εντός της Ε.Ε. προοπτική της χώρας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) θεωρώντας ότι θα βλάψει την ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα ότι τα ίδια δεν θα μπορέσουν να κοιτάξουν στα μάτια το ΣΥΡΙΖΑ , από την άποψη των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ ειδικά για το ΠΑΣΟΚ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην μπορέσει να εκπροσωπηθεί στην ελληνική βουλή.
 
Από την πλευρά τους οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί εταίροι , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υποδέχτηκαν μάλλον μουδιασμένα την απόφαση Τσίπρα καθώς οι δημοσκοπικές αναλύσεις τους φέρνουν στο όριο του 3% , ενώ το ΚΚΕ αντιμετώπισε τις εξαγγελίες ως μια νέα ευκαιρία να ακουστεί πιο δυνατά η πρότασή του για έξοδο από την Ε.Ε. με ταυτόχρονη κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής.
 
Όσο για τον λεγόμενο ξένο παράγοντα μάλλον ανακουφίστηκε από τις εκλογές καθώς διέβλεπε ότι σε περίπτωση παράτασης του βίου της κυβέρνησης αφενός μεν οι βουλευτές που ανήκουν στο στρατόπεδο Λαφαζάνη θα έβαζαν συνεχώς εμπόδια στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και αφετέρου θα καθιστούσαν αυτομάτως το ΚΚΕ ως τη μοναδική εξ αριστερών αντιπολίτευση, κάτι που επουδενί δεν ήθελαν.

Κυβέρνηση, χωρίς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται
Ενδεικτική ως προς τα παραπάνω είναι η φράση της κας Μέρκελ, από τη Βραζιλία που βρίσκεται, όπου φέρεται να είπε ότι «η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης».
Με την προσφυγή στις κάλπες γίνεται προσπάθεια να λυθεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα καθώς μετά την απόφαση της ΝΔ , του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Ποταμιού ότι μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου δεν θα ξαναστηρίξουν , δια της ψήφου τους, την κυβέρνηση στην Βουλή , αλλά και της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δέχεται κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας , οι εκλογές φάνταζαν – και είναι - μονόδρομος.
Επιπλέον , το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας αλλά και ο διεθνής παράγοντας , τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της κρίσης, δεν θα ήθελαν να δουν να σχηματίζεται μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ- ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, διότι τότε αυτομάτως θα καθιστούσαν την Χρυσή Αυγή ως τον μόνο αντιπολιτευτικό πόλο από τα δεξιά και το ΚΚΕ ως το μόνο αντιπολιτευτικό πόλο από τα αριστερά.

Μπορεί να χάσει από αριστερά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να κερδίσει από τα δεξιά του Ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαβλέπουν μεγάλες απώλειες για το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο επικράτειας, όσο και στη Φωκίδα. Η απογοήτευση περισσεύει και πολλοί θεωρούν ότι θα καταγράψει μεγάλες απώλειες, τόσο προς το νέο κόμμα Λαφαζάνη και το ΚΚΕ όσο και προς τη Χρυσή Αυγή.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, όπως πάντα γίνεται στις εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι ,κύρια του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων, δεν θα διστάσουν να στηρίξουν Τσίπρα αφού η στάση του το τελευταίο διάστημα δεν δίνει περιθώρια ανασφάλειας και ερωτηματικών για το που θέλει να πάει το κόμμα και τη χώρα ή αν θα οδηγηθούμε στη δραχμή και όλα τα άλλα τερατώδη που έπεισαν μια μερίδα πολιτών στις εκλογές του Ιανουαρίου.
 
Ωστόσο , τίποτε όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αφού οι δημοσκοπήσεις που πολλοί πολιτικοί αναλυτές στηρίζουν τις αναλύσεις τους – σκόπιμα ή όχι- το τελευταίο διάστημα δεν κατορθώνουν να αποτυπώσουν την πραγματική διάθεση των ψηφοφόρων και πλέον πρέπει να μάθουμε ότι την απόλθυτη αλήθεια μας τη δίνουν αποκλειστικά και μόνο οι κάλπες, για το αποτέλεσμα της ποίας , σε αυτήν την περίοδο που διανύομε, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.
Σε ότι αφορά το πρόβλημα της ΝΔ το περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά ο π.Υφυπουργός κ.Ι.Μπούγας σε δήλωσή του στην ΩτΦ (σελ.6). Υποστηρίζει ότι δεν ολοκληρώθηκε η αλλαγή ηγεσία και δεν προσδιόρισε σαφές πολιτικοιδεολογικό στίγμα. Έχει απόλυτο δίκιο, αλλά εμείς θα προσθέσουμε ότι δεν απομόνωσε και τις ακραίες φωνές(Βορίδης-Γεωργιάδης κλπ) , αυτές που λειτουργούν ως μπαμπούλας στο μεσαίο χώρο.

Μπορεί να παιχτεί η έδρα;

Για το ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει την έδρα τα μηνύματα δεν είναι καλά. Η δεύτερη του ψηφοδελτίου κ. Γιώτα Κασούτσα ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα συμμετάσχει. Επίσης και ο τρίτος κ. Γιάννης Αγγελέτος, μας δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε την ανωμαλία που δημιουργείται με τη δουλειά του, καθώς είναι δημόσιος υπάλληλος και για να συμμετάσχει πρέπει να παραιτηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιβάλλον του ο λόγος της μη συμμετοχής του είναι η μνημονιακή στροφή που έκανε το κόμμα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα τον στηρίξει. «Είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το κόμμα, απλά δεν μπορεί να υποστηρίξει μια υποψηφιότητα», μας λέει άτομο του στενού του περιβάλλοντος.
 
Η παρουσία του κ. Κωστοπαναγιώτου στο ψηφοδέλτιο, αυτή τη φορά δεν είναι ικανή να προσελκύσει πλατιές μάζες και να φέρει την έδρα, γιατί από την επτάμηνη πορεία του και τον τρόπο που αντιλήφθηκε και υπηρέτησε το θεσμικό του ρόλο, δεν κέρδισε και τις καλύτερες εντυπώσεις.
Προς το παρόν πάντως συζητείται το όνομα του κ. Γιώργου Αρτινόπουλου για είσοδο στο ψηφοδέλτιο, όπως και του κ. Παρασκευά Δρόσου.
 
Για τη ΝΔ τα πράγματα αν και φαντάζουν πιο εύκολα, δεν είναι στην ουσία. Η τ.Βουλευτής κα.Α.Μανδρέκα όλο αυτό το διάστημα είχε έντονη πολιτική παρουσία, τόσο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις. Ωστόσο, ο κ. Μπούγας έχει δίκιο στην κριτική του, καθώς ο μεν κ. Κ.Παπαθανασίου μετά την δεύτερη ήττα του εξαφανίστηκε και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του, ο δε κ. Κ. Χαλιορής αν και παραβρίσκεται συχνά σε διάφορες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις δεν έχει την εμπειρία, αλλά και την επαρκή γνώση της περιοχής. Μεγάλο μειονέκτημα είναι και η αδράνεια του κομματικού μηχανισμού και δη της Νομαρχιακής Επιτροπής.
 
Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Παπαθανασίου, αν και υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, θα πιεστεί από τα κεντρικά, αφού ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμούν αλλαγές μέχρι και τον πρώτο αναπληρωματικό. Με βάση αυτή τη δήλωση μπορεί να παιχτεί η υποψηφιότητα του κ. Χαλιορή ο ποίος ήρθε τρίτος και είναι δεύτερος αναπληρωματικός.
Η έδρα θα κριθεί στα νούμερα και αυτό που θα μετρήσει είναι πόσοι θα μετακινηθούν από το ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα Λαφαζάνη , το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα, αλλά και πόσοι νεοδημοκράτες που μετακινήθηκαν τον Ιανουάριο, λόγω Σαμαρά, θα επαναπατριστούν ή θα κατευθυνθούν προς τη Χρυσή Αυγή.
 
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να έχει το προβάδισμα στα προγνωστικά η ΝΔ αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για οριστική πρόβλεψη διότι δεν είναι γνωστές όλες οι μεταβλητές αυτών των εκλογών.

Ώρα της Φωκιδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: