Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Είδος... υπό εξαφάνιση τείνει να γίνει η σοκολάτα


 Σε είδος υπό εξαφάνιση τείνει να εξελιχθεί η σοκολάτα, λόγω της ραγδαίας αύξησης στη ζήτηση σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση της παραγωγής της.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, την χρονιά που μας πέρασε καταναλώσαμε 70.000 περισσότερους τόνους κακάο απ' όσους παραγάγαμε. Μάλιστα, δύο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σοκολάτας του κόσμου, η Mars Inc και η Barry Callebaut AG, προειδοποιούν ότι μέχρι το 2020 η κατανάλωση της σοκολάτας θα αυξηθεί κατά 14 φορές ενώ μέχρι το 2030 θα παρουσιαστεί έλλειμμα κατά 2 εκατομμύρια τόνους.

Η μείωση αυτή στην παραγωγή της σοκολάτας είναι οι ασθένειες του κακάο που έχουν αφανίσει περίπου το 30-40% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, η ξηρασία και το ξέσπασμα του ιού Έμπολα που πλήττει τη δυτική Αφρική (τον βασικός παραγωγό του κακάο), η εκτίναξη της μαύρης σοκολάτας που απαιτεί περισσότερες ποσότητες κακάο και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για σοκολάτα σε νέες αγορές, όπως π.χ. της Κίνας.

Η μείωση και τα προβλήματα αυτά της παραγωγής έχουν οδηγήσει τους κατασκευαστές στην αύξηση της τιμής της σοκολάτας

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι παραγωγοί προσπαθούν να παράγουν περισσότερη σοκολάτα και πιο φθηνή, δίνοντας μικρότερη σημασία στο γευστικό αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μια λύση που μπορεί να υπάρξει είναι η κυκλοφορία ενός νέου είδους κακάο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι και ανθεκτικό αλλά και εύγευστο. Μένει να φανεί αν θα αποδειχτεί επιτυχημένη.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: