Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ποιοι κινδυνεύουν να βγουν εκτός Δημοσίου


Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που ευαγγελίζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν διασφαλίζει, όπως φαίνεται, την αποσύνδεσή του από τις απολύσεις.
 
Η ένταξη των υπαλλήλων στο μηχανισμό θα έχει τόσο προαιρετικό, όσο και υποχρεωτικό χαρακτήρα. Επομένως, όσοι υπάλληλοι σε μελλοντική αξιολόγηση δομών κριθούν «πλεονάζοντες», κινδυνεύουν να τεθούν αναγκαστικά σε μια διαδικασία υποχρεωτικής μετακίνησης σε άλλη θέση εντός δημοσίου. Διαδικασία η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνο της απόλυσης.
 
Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο, περιέχει ρύθμιση η οποία προσθέτει σε ισχύουσα διάταξη του νόμου 4093/2012, εδάφιο το οποίο ορίζει ότι υπάλληλοι που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της υποχρεωτικής μετάταξης, δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για εκούσια μετάταξή τους και παραμένουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας.
 
Αυτό όσον αφορά μόνιμους υπαλλήλους. Τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τους απομακρύνει από τη θέση τους ακαριαία, χωρίς να ενταχθούν προηγουμένως σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Ανάλογες διατάξεις τίθενται σε εφαρμογή σε περίπτωση που ο υπάλληλος αρνηθεί την υποχρεωτική μετάταξή του.
 
Μάλιστα, είναι ορατός ο κίνδυνος ένταξης στο μόνιμο μηχανισμό και για όσους υπαλλήλους βαθμολογηθούν με «κάτω από τη βάση», στο πλαίσιο του νέου συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: