Σάββατο 26 Απριλίου 2014

«Αττικόν», αρκεί μια ρύθμιση...


Η γνωστή αποκαρδιωτική εικόνα του κτιρίου της οδού Σταδίου με την οποία κινδυνεύουμε να συμβιβαστούμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΘα ήταν αρκετή μια απλή νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για να απεμπλακεί η υπόθεση ανακατασκευής και λειτουργίας των δύο κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» στην οδό Σταδίου.

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά τον εμπρησμό του κτιρίου του Ερνέστου Τσίλλερ κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι Αθηναίοι αναρωτιούνται τι επιτέλους συμβαίνει που εμποδίζει την έναρξη εργασιών σε ένα τόσο νευραλγικό για την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης σημείο.

Και η απάντηση φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο σύνθετη σε σχέση με ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Αυτό, τουλάχιστον, μας μεταδίδει πηγή του Ιδρύματος Δεκόζη Βούρου, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το διατηρητέο κτίριο της οδού Σταδίου.
Από το φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομικών έχει ειδοποιηθεί προκειμένου να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο ιδρυμα να κάνει χρήση των διαθέσιμων πόρων της Περιφέρειας Αττικής και οι οποίοι προβλέπονται για τους πυροπαθείς της 12ης Φεβρουαρίου του 2012.
Στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες έχουν συγκεντρώσει τα τρία τέταρτα του συνολικού ποσού που απαιτείται για την αποκατάσταση του ισογείου και τις εργασίες αντιστήριξης της πυρπολημένης οικοδομής και το οποίο προκύπτει από την αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρείας. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και η οικοδομική άδεια είναι έτοιμη αλλά δεν εκδίδεται, καθώς δεν μπορεί να πληρωθεί. Το κόστος της «μίνι αποκατάστασης» υπολογίζεται σε 1.000.000 ευρώ και έχουν συγκεντρωθεί 750.000.

Την αποκαλούμε «μίνι αποκατάσταση» καθώς αφορά αποκλειστικά εργασίες που θα καταστήσουν το κτίριο στατικά επαρκές και τις δύο αίθουσες λειτουργικές. Για όλους, το βασικό είναι να τεθούν οι κινηματογράφοι ξανά σε λειτουργία.
Τα υπόλοιπα μπορούν να περιμένουν. Η οδός Σταδίου χρειάζεται απελπισμένα τη ζωντανή εστία του «Αττικόν» και του «Απόλλωνα». Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο αίθουσες δεν επλήγησαν σοβαρά από τον εμπρησμό, παρά τις αρχικές εντυπώσεις.
Το κτίριο, όμως, παρουσιάζει σοβαρές ζημιές και κυρίως στην είσοδο, τα φουαγιέ, τον όροφο και τη στέγη, μεγάλο τμήμα της οποίας κατέρρευσε.

Μείζονος σημασίαςΕίναι κρίμα τώρα που το κέντρο της Αθήνας εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης η εκκρεμότητα του «Αττικόν» να διαιωνίζεται χωρίς σοβαρό λόγο. Επίσης, καταλαβαίνει κανείς τη σύνθετη και επιβαρυμένη ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών τα περασμένα δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Τώρα, όμως, που τα πράγματα δείχνουν λίγο καλύτερα, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί ο χρόνος για να προωθηθεί η απαραίτητη ρύθμιση. Εξάλλου η επαναλειτουργία του «Αττικόν» είναι κατ’ αρχήν οικονομικό μέγεθος μείζονος σημασίας για τη ζωή της πρωτεύουσας της χώρας.
πίσω στα παλιά
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: