Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για την τραγική κατάσταση της υγείας και κάλεσμα για απεργία από το Εργατικό Κέντρο και το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου Άμφισσας



Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας καθώς και τα 2 Κέντρα Υγείας που (υπο)λειτουργούν στο νομό μας είναι απόρροια της πολιτικής που προωθείται και στον τομέα της Υγείας διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται στις μειωμένες για το 2014 τις δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό στο υπουργείο Υγείας κατά 19,7%, στα κρατικά νοσοκομεία μείωση κατά 32% και στη φαρμακευτική δαπάνη μείωση κατά 15%. Ως εκ τούτου μειωμένος είναι κατά 15% και ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου της Άμφισσας. Την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ακόμα και σε βασικές ειδικότητες γιατρών όπως παθολόγων, καρδιολόγων κτλ ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί. Οι ελλείψεις αυτές μειώνουν την ποιότητα και την ποσότητα της παροχής φροντίδας υγείας με δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.
 
Η συνεχής κρατική υποχρηματοδότηση λειτουργεί ως «ντόμινο» για τα νοσοκομεία, τα οποία προκειμένου να γίνουν «βιώσιμα» και οικονομικά «αυτοτελή», πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα (από το χαράτσωμα του λαού) και να μειώσουν τα έξοδα, όπως δηλαδή λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται μια σειρά τμημάτων του νοσοκομείου π.χ. διοικητικές υπηρεσίες και σίτιση να παραδοθούν σε ιδιώτες. Παράλληλα η υποστελέχωση των κλινικών σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση σπρώχνει όλο και μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων να ξοδεύει το ελάχιστο κομπόδεμά του (όσων έχουν) στη μεταφορά τους σε γειτονικά νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλευτούν, που και αυτά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι μια σειρά σημαντικές εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές, δεν θα πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο της Άμφισσας για όσους ασθενείς επισκέπτονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Σημαντικό μέρος των ασφαλισμένων αναγκάζεται να καταφύγει στα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα της πρωτεύουσας και των γύρω νομών πληρώνοντας 15% συμμετοχή στις εξετάσεις και από 30% έως 50% συμμετοχή στη δαπάνη της νοσηλείας τους. Τα 5€ για τις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, το 1 ευρώ για την εκτέλεση κάθε συνταγής φαρμάκων είναι μερικά μόνο κομμάτια από το πάζλ του συρρικνωμένου και εμπορευματοποιημένου κρατικού τομέα Υγείας.
 
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, αφού ελάχιστοι γιατροί είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ (μόλις 2 στην Άμφισσα), αναγκάζοντας πολλούς από τους ασφαλισμένους να πληρώνουν εξολοκλήρου το ποσό και της πιο απλής εξέτασης σε ιδιώτες γιατρούς. Παρόλο που την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία του νέου συστήματος Υγείας, του λεγόμενου ΠΕΔΥ, κανένας από τους 5 γιατρούς που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να δεχτεί ακόμα ασθενείς. Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι που τους έχει αφαιρεθεί κάθε δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη δημόσια Υγεία είναι ανάγκη σήμερα όσο πότε, στο επίκεντρο της πάλης του λαού να βρεθεί ο αγώνας ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που θεωρεί την υγειονομική περίθαλψη του λαού ως «κόστος». Να μπουν στο στόχαστρο αυτοί που ευθύνονται για το γεγονός ότι οι λαϊκές ανάγκες στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στα φάρμακα γίνονται ένα όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα. Να ξεσκεπαστούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που τόσα χρόνια διατυμπάνιζαν ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία βοήθησε στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας. Το αντίθετο συνέβη, όσο συρρικνωνόταν ο δημόσιος τομέας υγείας τόσο λειτουργούσε ως τροφοδότης του ιδιωτικού.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Πλήρη στελέχωση με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλινικών και των τμημάτων του Νοσοκομείου Άμφισσας καθώς επίσης και των ΚΥ Ιτέας και Λιδωρικίου. Προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Καμιά απόλυση – καμιά διαθεσιμότητα.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας.
  • Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία-Πρόνοια.
  • Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια υγείας όλων των ανασφάλιστων και των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία πληρωμή για εξετάσεις-φάρμακα-νοσήλιαμέσα στο Νοσοκομείο. Πλήρη και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΑΠΕΡΓΙΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Άμφισσα, πλατεία λαού-10:30 π.μ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: