Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ave Μνημόνιο! 400.000 μελλοθάνατοι σε χαιρετούν


Τετρακόσιες χιλιάδες Έλληνες που έχουν χρέη στην εφορία εδώ και 20-30 χρόνια, γιατί πτώχευσαν τα μαγαζιά τους, οι βιοτεχνίες τους, οι μικροεπιχειρήσεις τους και σήμερα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, καλούνται τώρα να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στην εφορία (για τα παλιά αυτά χρέη τους) αλλιώς τους περιμένει φυλακή.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Το editorial του newsbomb.gr χθες με τίτλο «Σκοτώνουν τους ανθρώπους όταν γεράσουν» προκάλεσε σάλο ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο για το ανάλγητο αυτό κοινωνικό μέτρο και έχει προκαλέσει την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για αναζήτηση άλλης λύσης.
Από τις εκατοντάδες ανθρώπους που είναι έτοιμοι «προς εκτέλεση» από το κράτος λόγω παλιών χρεών που αδυνατούν να πληρώσουν σήμερα, παρουσιάζουμε μία μόνο συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, μοδίστρας 72 ετών, που είναι έτοιμη να περάσει το κατώφλι της φυλακής για χρέη του 1997, λόγω κατάρρευσης του μικρού εργαστηρίου ραπτικής που είχε δημιουργήσει.
«Είμαι 72 ετών και δουλεύω από τα 15 μου σαν μοδίστρα. Το 1978 έκανα το μεγάλο βήμα να φτιάξω ένα δικό μου εργαστήριο ραπτικής. Από αυτό το εργαστήριο ζούσαν για χρόνια 15 οικογένειες και πλήρωσα εκατομμύρια δραχμές σε φόρους.
Στα μέσα της δεκαετίας του '90 όμως ήρθαν τα ετοιματζίδικα φθηνά ρούχα από την Ισπανία και η μικρή μου επιχείρηση έπεσε έξω και αναγκάστηκα να την κλείσω.
Τα χρέη που είχα ήταν τεράστια αλλά κατάφερα πουλώντας τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που είχα, ένα σπίτι και ένα χωράφι, να ξεπληρώσω όλους τους υπαλλήλους μου, να ξεχρεώσω το Ταμείο Εμπόρων, να ρυθμίσω το ΙΚΑ μου και να αποπληρώσω ένα μέρος των οφειλών μου στην εφορία.
Ήθελα να φύγω με το κεφάλι ψηλά και τα κατάφερα. Έχασα όμως τα πάντα και έπαθα και ένα γερό εγκεφαλικό από το άγχος, που μου άφησε μόνιμη αναπηρία 70% και δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω πια, αφού το δεξί μου χέρι σχεδόν δεν κουνιέται. Έτσι ζω με μία σύνταξη 840 ευρώ από τα οποία πληρώνω 350 ευρώ για τη δόση του ΙΚΑ που με ακολουθεί από τότε, 300 ευρώ στο ενοίκιο του σπιτιού μου και με τα υπόλοιπα 190 ευρώ πρέπει να πληρώνω τα φάρμακά μου, τη ΔΕΗ, τα κοινόχρηστα και καμιά φορά θέλω και να φάω. Τόσο θράσος έχω.
Πριν από 6 μήνες η εφορία μου άσκησε ποινική δίωξη για ένα υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχω από το 1997. Είναι το χρέος που δεν κατάφερα τότε να ξεχρεώσω και με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έφτασε σχεδόν τις 280.000 ευρώ.
Όπως κι αν πήγα για να εξηγήσω ότι δεν έχω πια τίποτα, ότι έχασα τα πάντα πριν από 15 χρόνια, η απάντηση ήταν η ίδια: δυστυχώς, για τα ληξιπρόθεσμα της εφορίας ή κάνεις ρύθμιση ή πας φυλακή.
Στην απορία μου πώς να κάνω ρύθμιση, αφού μόλις καταφέρνω να αγοράσω μία φρατζόλα ψωμί να φάω, η απάντηση είναι ότι αυτό δεν το έχει προβλέψει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συμφωνώ. Τι να προλάβει να το προβλέψει, αφού έχει τόσους μεγαλοεπιχειρηματίες να ξεπλύνει; Με εμάς τους μπατίρηδες θα ασχοληθεί;
Μία δικηγόρος, που να 'ναι καλά, δέχτηκε να με βοηθήσει χωρίς αμοιβή, είπε ότι το χρέος μου φυλακίζεται με τρία χρόνια και ότι οι δικαστές είναι άνθρωποι, θέλουν να βοηθήσουν, βλέπουν το παράλογο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν το νόμο.
Η υπόθεσή μου μετά από μία αναβολή θα εκδικαστεί στις αρχές Νοεμβρίου 2014. Αν μέχρι τότε συνεχίζω να ζω, θα σας ενημερώσω πόσα χρόνια με τιμωρήσανε για το μεγάλο έγκλημα να κάνω μία μικρή επιχείρηση που έπεσε έξω.
Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι στη φυλακή δεν θα γνωρίσω τον Φιλιππίδη που έδινε δάνεια αεριτζίδικα, τον Γριβέα που πήρε εκατομμύρια και τα τρώει στο Λονδίνο, τον Χριστοφοράκο που την κοπάνησε στη Γερμανία, αφού αυτοί δεν είναι τόσο μεγάλοι εγκληματίες σαν εμένα για να φυλακιστούν. Ούτε θα γνωρίσω τους πολιτικούς που τόσα χρόνια εγώ τους ψήφιζα, για να κλέβουν τα λεφτά του ελληνικού λαού, αφού τα δικά τους εγκλήματα παραγράφηκαν.
Ένα μόνο πράγμα παρακαλάω, πριν με στείλουν στη φυλακή να προλάβω να ψηφίσω. Και αυτή τη φορά η ψήφος μου θα είναι ένα μεγάλο δώρο στην ψυχή μου που της το χρωστάω για όλους τις λάθος ψήφους που έριχνα τόσα χρόνια σε αυτούς που μου διέλυσαν την πατρίδα.
Σωτηρία Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: